Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Σπεύδουν για ραντεβού οι άνω των 60 – Στις 10:30 η εξειδίκευση των μέτρων

υποχρεωτικός-εμβολιασμός-σπεύδουν-γ-1288214

Υποχρεωτικός καθίσταται ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 για τους πολίτες άνω των 60 ετών, μετά και την ψήφιση της τροπολογίας από τη Βουλή. Παράλληλα υπάρχει εισήγηση για έκδοση πιστοποιητικού νόσησης μόνο με μοριακό (PCR) τεστ, ενώ εξετάζεται και η πρόταση του πρωθυπουργού για χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου στους 4 αντί στους 5,5 μήνες που ισχύει σήμερα.

Τα μέτρα, που έχουν αποφασιστεί, θα εξειδικεύσει στις 10:30 ο υπουργός Υγείας, Αθανάσιος Πλεύρης. Στην ενημέρωση θα συμμετέχει και ο προέδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούσης.

Το κυβερνητικό επιτελείο χαρακτηρίζει το μέτρο απολύτως αναγκαίο με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και εκτιμά ότι θα οδηγήσει τελικά έναν στους δύο πολίτες της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας που σήμερα είναι ανεμβολίαστοι να κάνουν την πρώτη δόση έως και την προθεσμία της 16ης Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία 17.500 πολίτες άνω των 60 ετών έκλεισαν ραντεβού για εμβολιασμό σε λιγότερο από ένα 24ωρο μετά την ανακοίνωση του μέτρου.

Υπενθυμίζεται ότι όσοι δεν εμβολιαστούν θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο ύψους 100 ευρώ μηνιαίως. Το πρόστιμο μειώνεται στο μισό (50 ευρώ) για όσους εμβολιαστούν μέσα στον Ιανουάριο αλλά μετά τις 16 του μήνα. Το ίδιο ισχύει και για όσα άτομα εμβολιαστούν μέχρι τις 15 εκάστοτε μήνα, ενώ αν εμβολιαστούν μετά τις 16 εκάστοτε μήνα πληρώνουν όλο το πρόστιμο. Τα πρόστιμα βεβαιώνονται και εισπράττονται από την ΑΑΔΕ σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο Reuters σημείωσε ότι προς το παρόν δεν εξετάζεται περαιτέρω επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης, όπως τόνισε και από το βήμα της Βουλής, θεωρεί σημαντικό να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί και της τρίτης δόσης. Εφόσον οι ειδικοί συμφωνήσουν, αυτή θα μπορούσε να γίνεται στους 4 μήνες.

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός επί τάπητος στην Ε.Ε.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό «φουντώνει» ευρύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Γερμανία φαίνεται να προσανατολίζεται στο μέτρο, με τον νέο καγκελάριο Όλαφ Σολτς να τάσσεται υπέρ. «Υπό αυτές τις συνθήκες, όπου υπάρχουν αρκετά εμβόλια, είναι ηθικά δικαιολογημένο να πούμε, ότι όλοι πρέπει να εμβολιαστούν για να προστατευθούμε ως σύνολο» είπε χαρακτηριστικά.

Την ανάγκη να εξεταστεί η προοπτική υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού κατά της Covid-19 υπογράμμισε και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

naftemporiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook