Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Σε ποιες χώρες και για ποιους ισχύει

υποχρεωτικός-εμβολιασμός-σε-ποιες-χώ-1323638

Η Ελλάδα ανακοίνωσε υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους πολίτες άνω των 60 ετών. Ποιες είναι οι χώρες σε όλο τον κόσμο που υποχρεώνουν τους πολίτες να εμβολιαστούν, αλλά και ποιες εκείνες που έχουν περιοριστεί σε συγκεκριμένους εργαζόμενους.

Η Αυστρία είναι η πρώτη χώρα που επιβάλλει καθολικό υποχρεωτικό εμβολιασμό. Σκέψη που έχει περάσει όμως και από την κυβέρνηση της Γερμανίας, η οποία όμως έχει δεσμευτεί πως δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει το μέτρο. Προς το παρόν στη χώρα πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης απαιτείται μονάχα σε μεγάλους αθλητικούς χώρους και κέντρα αναψυχής. Ο απερχόμενος υπουργός Υγείας σε πρόσφατη δήλωσή του προειδοποίησε τους Γερμανούς ότι στο τέλος του Χειμώνα «είτε θα έχουν εμβολιαστεί, είτε αναρρώσει, είτε πεθάνει», ενώ ο βουλευτής της Χριστιανοδημοκρατών Τόμας Μπαρέις σημείωνε πως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα καταστεί «αναπόφευκτος».

Τι συμβαίνει εκτός Ευρώπης

Και οι κυβερνήσεις εκτός Ευρώπης αμφιταλαντεύονται ή δυσκολεύονται αρκετά ώστε να περάσουν την «υποχρεωτικότητα». Στις ΗΠΑ, οι Ρεπουμπλικάνοι κατάφεραν να μπλοκάρουν την προσπάθεια της κυβέρνησης Μπάιντεν να υποχρεώσει σε εμβολιασμό ή εβδομαδιαίο τεστ, όλους τους εργαζόμενους που απασχολούνται σε χώρους εργασίας με περισσότερους από 100 εργαζόμενους από τις 4 Ιανουαρίου του 2022.

Πού είναι υποχρεωτικά τα εμβόλια;

ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Ινδονησία: Η χώρα έκανε υποχρεωτικά τα εμβόλια για όλο τον πληθυσμό τον περασμένο Φεβρουάριο, προειδοποιώντας πως όποιος αρνείται θα αντιμετωπίζει πρόστιμο ή άρνηση εξυπηρέτησης σε υπηρεσίες.

Μικρονησία: Το μικρό νησί του Ειρηνικού έκανε υποχρεωτικά τα εμβόλια τον περασμένο Ιούλιο για όλο τον ενήλικο πληθυσμό.

Τουρκμενιστάν: Έκανε υποχρεωτικά τα εμβόλια για τους άνω τον 18 το περασμένο καλοκαίρι.

ΓΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Καναδάς: Ο Καναδάς υποχρεώνει τους ανεμβολίαστους κρατικούς υπαλλήλους σε αργία. Υποχρεωτικά είναι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού στις μεταφορές με τραίνο, αεροπλάνο ή πλοίο. Παράλληλα έκανε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τους… βουλευτές.

Κόστα Ρίκα: Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για όλους τους κρατικούς υπαλλήλους.

Δανία: Η χώρα δίνει το δικαίωμα στους εργοδότες να απαιτούν πιστοποιητικό εμβολιασμού από τους εργαζόμενούς τους.

Αίγυπτος: Υποχρεωμένοι να είναι εμβολιασμένοι ή να κάνουν εβδομαδιαία τεστ είναι οι κρατικοί υπάλληλοι στην Αίγυπτο.

Φίτζι: Στα περίφημα νησιά, πέρασε νόμος τον Αύγουστο, ο οποίος θέτει σε αργία τους ανεμβολίαστους κρατικούς υπαλλήλους με απειλεί απόλυσης αν δεν είχαν εμβολιαστεί μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου.

Ουγγαρία: Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των κρατικών υπαλλήλων και των υγειονομικών.

Ιταλία: Εμβολιασμός ή αρνητικό τεστ για όλους τους εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Όποιος αρνηθεί να εμβολιαστεί μπαίνει σε διαθεσιμότητα και αντιμετωπίζει σοβαρό πρόστιμο αν συνεχίσει να δουλεύει.

Λετονία: Αφαίρεσε το δικαίωμα ψήφου στους βουλευτές που αρνούνταν να εμβολιαστούν και έκοψε τους μισθούς τους. Δίνει το δικαίωμα στους εργοδότες που οι εργαζόμενοί τους αρνούνται να κάνουν εμβόλιο ή να βγουν σε τηλεργασία να τους απολύσει.

Ρωσία: Η Μόσχα απαιτεί από όλους τους εργαζόμενους που έρχονται σε επαφή με κοινό να έχουν εμβολιαστεί από τον περασμένο Ιούνιο, δίνοντας ένα περιθώριο ενός μήνα στις εταιρείες ώστε να εξασφαλίσουν ότι τουλάχιστον το 60% των εργαζομένων τους έχει κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση, ενώ η Αγία Πετρούπολη στις 9 Νοεμβρίου έκανε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τους πολίτες άνω των 60 ετών και σε χρονίως πάσχοντες.

Σαουδική Αραβία: Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για όλους τους εργαζόμενους ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Όσοι θέλουν να μπουν σε κυβερνητικό ή εκπαιδευτικό ή ιδιωτικό κλειστό χώρο, πρέπει να είναι εμβολιασμένος.

Τυνησία: Τον Οκτώβριο απαίτησε από αξιωματούχους, εργαζόμενους και επισκέπτες να δείχνουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ώστε να μπει σε κλειστούς χώρους. Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι τίθενται σε αργία μέχρι να μπορούν να δείξουν το συγκεκριμένο πάσο.

Τουρκία: Σε αρκετούς τομείς απαιτείται αρνητικό τεστ ή απόδειξη εμβολιασμού από τον Αύγουστο, μεταξύ αυτών οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι στον τουρισμό.

Ουκρανία: Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός από τον Οκτώβριο για τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα, μεταξύ των οποίων και οι εκπαιδευτικοί. Οι ανεμβολίαστοι έχουν περιορισμούς στην είσοδο σε εστιατόριο, αθλητικούς χώρους και δημόσια θεάματα. Στη λίστα της υποχρεωτικότητας μπαίνουν τις επόμενες ημέρες οι υγειονομικοί και οι δημοτικοί υπάλληλοι.

ΗΠΑ: Ο πρόεδρος Μπάιντεν πέρασε νόμο με τον οποίο οι εργαζόμενοι ή συνεργαζόμενοι με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι υποχρεωμένοι να είναι εμβολιασμένοι.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥΣ

Αυστραλία: Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους εργαζόμενους σε χώρους φροντίδας ηλικιωμένων και εκείνους στα ξενοδοχεία καραντίνας.

Βρετανία: Από τον Οκτώβριο ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός για εργαζόμενους σε χώρους φροντίδας ηλικιωμένων. Μέχρι την 1η Απριλίου του 2022 θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί και όλοι οι υγειονομικοί της χώρας.

Γαλλία: Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για υγειονομικούς και εργαζόμενους σε χώρους φροντίδας ηλικιωμένων. Περίπου 3.000 εργαζόμενοι βγήκαν σε αναστολή αφού δεν εμβολιάστηκαν.

Ελλάδα: Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους υγειονομικούς, τους εργαζόμενους σε χώρους φροντίδας ηλικιωμένων. Μέχρι τις 16 Ιανουαρίου του 2022 θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί και οι πολίτες άνω των 60 ετών αλλιώς θα έρθουν αντιμέτωποι με πρόστιμο 100 ευρώ για κάθε μήνα που δεν εμβολιάζονται.

Νέα Ζηλανδία: Υποχρεωτικός εμβολιασμός για υγειονομικούς και εκπαιδευτικούς.

ΓΙΑ ΆΛΛΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: Στο Δυτικό κομμάτι της χώρας οι εργαζόμενοι σε ορυχεία, πετρέλαιο και φυσικό αέριο καλούνται να έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου μέχρι την 1η Δεκεμβρίου και τη δεύτερη μέχρι την 1 Ιανουαρίου του νέου έτους.

Κίνα: Το Πεκίνο έχει κάνει υποχρεωτική και την τρίτη δόση του εμβολίου για συγκεκριμένους εργαζόμενους όπως εκείνους στις κατασκευές, αλλά και τους μάγειρες, το προσωπικό ασφαλείας και τους εργαζόμενους στην καθαριότητα.

Φιλιππίνες: Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των εργαζομένων στις δημόσιες μεταφορές, αλλιώς θα χρειάζονται συνεχώς αρνητικά τεστ από την 1η Δεκεμβρίου.

dikaiologitika.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook