Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί: Εντός της εβδομάδας η νομοθετική αυλαία

υποχρεωτικοί-εμβολιασμοί-εντός-της-ε-1247250

Αδειάζει η άμμος στην κλεψύδρα για τη νομοθετική ρύθμιση που θα κωδικοποιεί το πλαίσιο υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών. Η κυβερνητική προετοιμασία φαίνεται ότι βαίνει προς την ολοκλήρωσή της και η δημοσιοποίηση της ρύθμισης είναι, όπως όλα δείχνουν, θέμα λίγων εικοσιτετράωρων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το νομικό περίβλημα θα περιληφθεί σε άρθρα νομοσχεδίου και θα συνοδευτεί από υπουργική απόφαση ή και ΚΥΑ. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η νομοθετική κωδικοποίηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό θα δοθεί προς γνωμοδότηση τόσο στην Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής, όσο και προς την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Όπως έγραφε το CNN Greece, η κυβέρνηση επιδιώκει να διαλύσει τις σκιές των απολύσεων πάνω από τη νέα φάση στην εμβολιαστική εκστρατεία που σηματοδοτεί η έναρξη της υποχρεωτικότητας.

Θα στηρίζεται σε ένα καρέ ρυθμίσεων που καταρχάς θα αποσυνδέει τις απολύσεις από την άδεια άνευ αποδοχών, στην οποία θα βγαίνουν αναγκαστικά όσοι δεν κάνουν την πρώτη δόση έως τα προσδιορισμένα χρονικά όρια. Επιπλέον θα προβλέπει ότι η διάρκεια της αναστολής εργασίας θα λήγει μαζί με τον υγειονομικό συναγερμό.

Ακόμη θα δίνεται η δυνατότητα ενημέρωσης στον εργοδότη για τον εμβολιασμό ή όχι των υπαλλήλων που απασχολεί. Παρά τις δημόσιες αναφορές, το Μέγαρο Μαξίμου στην παρούσα φάση, μελετάει τις εισηγήσεις που γίνονται, αλλά ακόμη δεν έχει ανάψει το πράσινο φως για τη διεύρυνση της αρχικής περιμέτρου.

Σε ότι αφορά στον δημόσιο τομέα, ο μη εμβολιασμός δεν θα επισείει την παραπομπή στο πειθαρχικό συμβούλιο, με τις επακόλουθες κυρώσεις που απορρέουν από τις διατάξεις του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα.

Η ρύθμιση αφορά πρώτους τους εργαζόμενους: στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, στα Κέντρα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης, στις Στέγες Υποστηριζόμενης διαβίωσης για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, στα Θεραπευτήρια Χρονίως Πασχόντων,στα Ιδρύματα Περίθαλψης Χρονίως Πασχόντων, στα Οικοτροφεία, στα Ειδικά Ιδρύματα, στα Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας, και στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών και ατόμων με αναπηρία. Αυτές οι κατηγορίες έχουν περιθώριο έως τις 16 Αυγούστου για να κάνουν την πρώτη δόση και να ολοκληρώσουν την εμβολιαστική κάλυψή τους με βάση την προβλεπόμενη διαδικασία.

Τη σκυτάλη θα πάρει το σύνολο του προσωπικού, υγειονομικού, διοικητικού και λοιπού, των ιδιωτικών και δημόσιων δομών Υγείας, διαγνωστικών Κέντρων, Κέντρων Αποκατάστασης, Κλινικών, Νοσοκομείων, δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και λοιπών.

Αυτές οι εργασιακές ομάδες, θα πρέπει να έχουν ανοίξει τον εμβολιαστικό κύκλο το αργότερο έως την 1η Σεπτεμβρίου. Για το ανθρώπινο δυναμικό αυτών των δομών, θα καταρτιστεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, λίστα εξαιρέσεων, βάσει της οποίας οι υγειονομικές επιτροπές που θα συσταθούν ανά υγειονομική περιφέρεια, θα αξιολογούν αιτήματα απαλλαγής από τον εμβολιασμό.

Θα ληφθεί μάλιστα νομοθετική πρωτοβουλία έτσι ώστε οι δημόσιοι φορείς, Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και δομές Υγείας, να προσλαμβάνουν με ταχείες διαδικασίες προσωπικό ορισμένου χρόνου, σε αναπλήρωση όσων δεν εμβολιάζονται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook