«Υπό όρους» προχωράει η διάθεση του κινέζικου εμβολίου για τον κορονοϊό

υπό-όρους-προχωράει-η-διάθεση-του-κι-1129006

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι ενέκρινε “ υπό όρους” τη διάθεση στην αγορά για ευρεία χρήση ενός πρώτου εμβολίου κατά της covid-19, το οποίο έχει αναπτύξει η κινεζική φαρμακευτική εταιρεία Sinopharm.

Το εμβόλιο αυτό, που έχει αναπτύξει η Sinopharm σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Βιολογικών Προϊόντων του Πεκίνου, είναι αποτελεσματικό κατά 79%, όπως ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, η φαρμακευτική εταιρεία.

Η υπό όρους διάθεση στην αγορά του εμβολίου αυτού επιτρέπει στο ευρύ κοινό να έχει πρόσβαση σε αυτό παρόλο που δεν έχουν ολοκληρωθεί οι κλινικές δοκιμές του, οι οποίες δείχνουν ότι είναι αποτελεσματικό.

Ο υφυπουργός Υγείας της Κίνας Ζενγκ Γισίν διευκρίνισε ότι η άδεια που έλαβε το εμβόλιο θα επιτρέψει να επεκταθεί ο εμβολιασμός των ατόμων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, δηλαδή οι ηλικιωμένοι και όσοι πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα.

“ Το τρίτο στάδιο θα είναι ο εμβολιασμός όλου του πληθυσμού”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο εμβολιασμός του “ 60% με 70%” του 1,4 δισεκατομμυρίου Κινέζων είναι απαραίτητος προκειμένου να επιτευχθεί “ η προστασία του συνόλου του πληθυσμού”.

Ο Ζενγκ δεσμεύθηκε ότι το εμβόλιο θα χορηγηθεί δωρεάν σε όλους.

Αν και η Κίνα έχει καθυστερήσει σε σχέση με άλλες χώρες να δώσει έγκριση σε κάποιο εμβόλιο κατά της covid-19, εμβολιάζει εδώ και μήνες πολίτες της με τρία διαφορετικά εμβόλια που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο των κλινικών δοκιμών.

Παράλληλα η Κίνα δαπανά μεγάλα χρηματικά ποσά για την ανάπτυξη εμβολίων κατά της covid-19. Αυτή τη στιγμή διαθέτει 14 που έχουν δοκιμαστεί σε ανθρώπους, εκ των οποίων τα πέντε βρίσκονται στην τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών, περιλαμβανομένου του εμβολίου που έλαβε άδεια χρήσης “ υπό όρους”.

Η Κίνα έχει δεσμευθεί να καταστήσει τα κινεζικά εμβόλια “ παγκόσμιο δημόσιο αγαθό”, τα οποία θα διατίθενται “ σε μια λογική τιμή”. Το Πεκίνο έχει ήδη αρχίσει να παραδίδει εμβόλια σε κάποιες χώρες, όπως η Ινδονησία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

“ Ασφαλή”

Ο Ζενγκ διευκρίνισε ότι από τις 15 Δεκεμβρίου έχουν εμβολιαστεί 3 εκατομμύρια άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, χωρίς να διευκρινίσει ποια εμβόλια τους χορηγήθηκαν.

Από τα εμβόλια παρατηρήθηκαν μόνο μερικές, όχι σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις και οι αρχές θεωρούν ότι τα εμβόλια μπορούν να διατεθούν στο ευρύ κοινό, πρόσθεσε.

Το Πεκίνο, που έχει σε μεγάλο βαθμό εξαλείψει την covid-19, προχώρησε σε έκτακτους εμβολιασμούς ήδη από το καλοκαίρι, κυρίως στους υγειονομικούς ή φοιτητές και σπουδαστές που θα ταξίδευαν στο εξωτερικό. Περισσότερο από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί με αυτό τον τρόπο.

“ Αυτά τα 3 εκατομμύρια και το 1,5 εκατομμύριο αποδεικνύουν ότι τα εμβόλιά μας είναι ασφαλή”, υπογράμμισε ο υφυπουργός Υγείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook