Υπό δρακόντεια μέτρα στον Ανακριτή ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον 16χρονο

υπό-δρακόντεια-μέτρα-στον-ανακριτή-ο-α-1583810

Το κατώφλι των δικαστηρίων Θεσσαλονίκης πέρασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής ο αστυνομικός που πυροβόλησε στο κεφάλι τον 16χρονο Ρομά Κώστα Φραγκούλη, τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Στο σημείο υπάρχει ισχυρή αστυνομική παρουσία καθώς είναι προγραμματισμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας από Ρομά, οι οποίοι τα τελευταία εκφράζουν την οργή και αγανάκτησή τους.

Παράλληλα και στο ίδιο σημείο σε ένδειξη αλληλεγγύης, στα δικαστήρια θα βρίσκονται και άτομα του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου σε ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης, όπως τονίζεται σε ανακοίνωσή τους, στους συλληφθέντες από την πορεία του Πολυτεχνείου, αλλά και στους συλληφθέντες από την επιχείρησης εκκένωσης της κατάληψης Mundo Nuevo στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Τα μέτρα ασφαλείας είναι αυξημένα και με ανακοίνωσή της η τροχαία Θεσσαλονίκης ενημέρωσε για τις σχετικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα ισχύσουν στον κεντρικό δρόμο έξω από τα δικαστήρια. Συγκεκριμένα δε θα επιτρέπεται για σήμερα, Παρασκευή, η στάση και η στάθμευση οχημάτων στην οδό 26ης Οκτωβρίου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης λόγω των κινητοποιήσεων για τον πυροβολισμό του 16χρονου Ρομά από αστυνομικό.

Η σχετική ανακοίνωση: «Από τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης ανακοινώνεται ότι, την Παρασκευή (09-12-2022) λόγω συγκεντρώσεων που θα πραγματοποιηθούν δεν θα επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση οχημάτων από την 06:00 ώρα της 09-12-2022 έως την 16:00 ώρα της ιδίας ημέρας στην οδό 26ης Οκτωβρίου (εκατέρωθεν) στο κέντρο της πόλης, στο τμήμα της από την οδό Εγνατίας μέχρι την οδό Πολυτεχνείου».

Ένταση στη Δυτική Αττική

Το βράδυ της Πέμπτης, η Δυτική Αττική, μετατράπηκε για ακόμα μια φορά σε εστία έντασης και επεισοδίων.

Λίγο μετά τις 20:30 ομάδες Ρομά, είχαν στήσει ένοπλη ενέδρα σε αστυνομικούς στη Λεωφόρο Διυληστηρίων, κοντά στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στον Ασπρόπυργο.

Επί μία ώρα πυροβολούσαν με καραμπίνες στοχεύοντας από το ύψωμα τις τρεις ομάδες ΟΠΚΕ που επιχειρούσαν στο σημείο. Στην περιοχή έσπευσαν ενισχύσει με άνδρες της ΕΚΑΜ και ελικόπτερο για να απεγκλωβίσει τους αστυνομικούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, άνδρας της ΟΠΚΕ, τραυματίστηκε στο πρόσωπο όταν δέχτηκε σκάγια από κυνηγετική καραμπίνα.

Με το κλίμα τεταμένο, στο καταυλισμό στα Μέγαρα ένας 30χρονος Ρομά έπεσε νεκρός δεχόμενος σφαίρα στο θώρακα από καραμπίνα έπειτα από άγριο διαπληκτισμό που ξέσπασε για… οικονομικούς λόγους με ομοεθνή του. Περίπου 50 άτομα συγκεντρώθηκαν στο Κέντρο Υγείας Μεγάρων, όπου μεταφέρθηκε ο νεκρός άνδρας. Έξω από τον καταυλισμό της περιοχής, επικρατούσε από νωρίς το απόγευμα σκηνικό έντασης με το οργισμένο πλήθος να βάζει φωτιά σε Ι.Χ. στη Παλαιά Εθνική οδό. Νωρίτερα νεαροί ρομά είχαν βάλει φωτιά σε λάστιχα και κάδους απορριμάτων στο Μικρό Σχιστό.

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει το κύμα οργής για τον σοβαρό τραυματισμό του 16χρονου Κωνσταντίνου από αστυνομικά πυρά, από την Πέμπτη η ΕΛ.ΑΣ., πραγματοποιεί αλλεπάλληλες «ψυχολογικές» επιχειρήσεις. Σε αυτές εντάσσονται οι έρευνες που έλαβαν χώρα σε 7 καταυλισμούς στην Δυτική Αττική. Παρουσία δικαστικού λειτουργού, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρέθηκαν σε 25 σπίτια στα Νεόκτιστα Ασπροπύργου, το Ζεφύρι, τα Άνω Λιόσια και το Μενίδι και προχώρησαν σε 7 συλλήψεις για κατοχή μικροποσοτήτων ναρκωτικών.

Ο σχεδιασμός για τον περιορισμό των επεισοδίων και των εντάσεων, περιλαμβάνει μεγαλύτερη αριθμητικά παρουσία αστυνομικών σχεδόν σε όλους τους καταυλισμούς ρομά στην Αττική, αλλά και έντονες και τακτικές περιπολίες σε επίμαχα σημεία, από περιπολικά Άμεσης Δράσης και ομάδων ΟΠΚΕ και ΔΙ.ΑΣ.. Οι διμοιρίες των ΜΑΤ αυξάνονται σε ποσοστό 30% γύρω από καταυλισμούς, έχουν επιστρατευθεί οι Αίαντες, τα οχήματα ρίψης νερού, αλλά και αυτοί που έχουν στο μπροστινό μέρος ατσάλινη λάμα για την διάλυση οδοφραγμάτων.

«Δεν μπορούσα να στοχεύσω με ακρίβεια…»

Αδυναμία… στόχευσης, μεγάλη απόσταση και… ανώμαλο οδόστρωμα, επικαλείται στην κατάθεση του, ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον 16χρονο ρομά κατά την αιματηρή καταδίωξη στα Διαβατά και αναμένεται να απολογηθεί σήμερα.

«Δεν μπορούσα να στοχεύσω με ακρίβεια επειδή κρατούσα το όπλο με το ένα μου χέρι. Όταν πυροβόλησα είχα απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρα από το αγροτικό και ήμουν περίπου στο ύψος των γραμμών. Στο σημείο αυτό ο δρόμος έχει μια μικρή ανηφορική κλίση και είναι λίγο ανώμαλος διότι από εκεί περνούν μεγάλα φορτηγά και έτσι έχουν δημιουργηθεί ανωμαλίες στο οδόστρωμα», φέρεται να υποστήριξε ο 34χρονος αστυφύλακας.

Στις περιγραφές του, κάνει λόγο για μια προειδοποιητική βολή στον αέρα και μία δεύτερη χαμηλά στο όχημα. Οι ισχυρισμοί του, ενδέχεται να ανατραπούν, αν η βαλλιστική εξέταση στη βολίδα που βρέθηκε καρφωμένη σε τοίχο κοντά στο σημείο που ακινητοποιήθηκε ο 16χρονος, δείξει ότι προέρχεται από το όπλο του αστυνομικού.

Φωτογραφίες- ντοκουμέντο, έχουν καταγράψει το σημάδι στο τζάμι του αγροτικού, από τη βολίδα που καρφώθηκε στο κεφάλι του 16χρονου. Η εικόνα του κατεστραμμένου Ι.Χ., αποτυπώνει τη σφοδρότητα της πρόσκρουσης, την ώρα που κατέληγε «ακυβέρνητο» στον τοίχο.

Σε ένα δεύτερο κομμάτι των ερευνών, οι αρχές συνεχίζουν να συγκεντρώνουν στοιχεία για την πορεία του αγροτικού οχήματος.

«Την πρώτη φορά όταν σταμάτησα στο φανάρι πλάι του και προσπάθησε να μας εμβολίσει από το πλάι και τη δεύτερη όταν έκανε επιτόπου αναστροφή για να μας εμβολίσει κατά μέτωπο», φέρεται να αναφέρει αστυνομικός της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που συμμετείχε στην καταδίωξη.

Βίντεο που έχουν στην κατοχή τους οι αρχές αποτυπώνει το αγροτικό να εκτρέπεται της πορείας του και να κάνει αναστροφή την ώρα που πατάει στις γραμμές του τρένου. Εξετάζεται αν αυτός ο επίμαχος ελιγμός προκλήθηκε από την επαφή με το σιδηρόδρομο και όχι με σκοπό τον εμβολισμό των αστυνομικών.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook