Υπνική άπνοια: Βάλτε τέλος στην επικίνδυνη πάθηση με υπερήχους

υπνική-άπνοια-βάλτε-τέλος-στην-επικίν-771059

Τι είναι η υπνική άπνοια, γιατί είναι τόσο ύπουλη και απειλητική για την υγεία μας; Πως μπορούμε να την καταλάβουμε παρατηρώντας το σύντροφο μας και πως οι Υπέρηχοι συμβάλλουν στη θεραπεία της;

Το ροχαλητό και η υπνική άπνοια είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Η υπνική άπνοια είναι μία πολύ ύπουλη και επικίνδυνη πάθηση, καθώς αυτός που πάσχει από αυτήν συνήθως δεν το γνωρίζει. Tις περισσότερες φορές αυτός που ροχαλίζει ευαισθητοποιείται από τον/την σύντροφό του. Πρώτο σύμπτωμα ή σημάδι είναι το δυνατό ροχαλητό που μπορεί να φτάνει και τα 100 dB . Το ροχαλητό μπορεί να συνοδεύεται από συχνές διακοπές της αναπνοής. Αυτές οι διακοπές της ανάσας και κατά συνέπεια και της οξυγόνωσης διαρκούν από λίγα δευτερόλεπτα μέχρι και πάνω από 1 λεπτό σε σοβαρές περιπτώσεις. Όταν συμβαίνουν πάνω από δέκα επεισόδια άπνοιας σε μία ώρα ύπνου(ΑΗΙ>10), τότε μιλάμε για Σύνδρομο Υπνικής Άπνοιας (ΣΥΑ).

Γιατί είναι επικίνδυνο το Σύνδρομο Υπνικής Άπνοιας;

Το ροχαλητό συνοδεύεται από συχνές αφυπνίσεις με αίσθημα ασφυξίας, που κάνουν τον ασθενή να ξυπνάει πολύ κουρασμένος, ενώ μπορεί να υπάρχουν κι άλλα συμπτώματα: ευερεθιστότητα, κακοδιαθεσία, διαταραχές συγκέντρωσης και προσοχής, πτώση της αποδοτικότητας, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, νυκτερινή ενούρηση, μείωση της λίμπιντο, καθώς και σοβαρές καρδιαγγειακές επιπλοκές -υπέρταση, αρρυθμίες κλπ. Η έλλειψη συγκέντρωσης και η έντονη υπνηλία που είναι συχνή στη διάρκεια της ημέρας, εξαιτίας ενός κακού ύπνου είναι αιτία να προκαλέσει σε αρκετούς οδηγούς τροχαία δυστυχήματα.

Με ποιο μηχανισμό προκαλούνται οι άπνοιες στη διάρκεια του ύπνου;Ποια είναι τα αίτια και οι προδιαθεσικοί περάγοντες;

Στη διάρκεια της ημέρας, ο αεραγωγός διατηρείται πάντα ανοικτός χάρη στη λειτουργία του μυϊκού τόνου των μυών της σταφυλής και του φάρυγγα. Όμως, κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο μυϊκός τόνος χαλαρώνει, με συνέπεια την κατάρρευση των ανατομικών δομών του φάρυγγα και τη σύμπτωση των τοιχωμάτων, γεγονός που οδηγεί σε μερική(υπόπνοια) ή πλήρη απόφραξη του αεραγωγού (άπνοια). Έτσι, στα άτομα που παρουσιάζουν ανατομικό πρόβλημα, όπως σκολίωση του ρινικού διαφράγματος, υπερτροφία των ρινικών κογχών, υπερτροφικές αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια), υπερμεγέθεις αμυγδαλές, επιμηκυσμένη ή ογκώδης σταφυλή και στενές καμάρες της υπερώας, γίνεται ακόμα πιο δύσκολη η δίοδος του αέρα στον ύπνο, οδηγώντας συχνά σε ροχαλητό ή και άπνοιες. Βέβαια, υπάρχουν και άλλοι, πολύ σημαντικοί προδιαθεσικοί παράγοντες όπως η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και βαριών γευμάτων πριν τον ύπνο, η χρήση ηρεμιστικών, αντικαταθλιπτικών ή υπνωτικών ουσιών που χαλαρώνουν υπερβολικά το μυϊκό τόνο, ενώ ακόμα και ο διαβήτης ή ο υποθυρεοειδισμός είναι προδιαθεσικά αίτια συχνών διακοπών της αναπνοής και έντονου ροχαλητού κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Πότε πρέπει να ανησυχήσουμε και ποια σημάδια πρέπει να προσέξουμε πολύ στο σύντροφο μας;

Το Σύνδρομο Υπνικής Άπνοιας (ΣΥΑ) είναι πολύ ύπουλο και επικίνδυνο για τον ασθενή, αλλά ο πάσχων συχνά αγνοεί την ύπαρξη του. Αυτός που το υποψιάζεται αρχικά είναι ο σύντροφος του,που ενοχλείται από το δυνατό ροχαλητό του και ευαισθητοποιείται.

Έτσι αν δούμε το σύντροφο μας στη διάρκεια του ύπνου να πετάγεται απότομα με αίσθημα ασφυξίας, εμφανίζοντας νυχτερινή αφύπνιση και να προσπαθεί να πάρει αέρα, σε αυτή την περίπτωση καλό είναι να αναζητήσουμε βοήθεια ειδικού ΩΡΛ ή να προγραμματίσουμε να υποβληθεί σε Μελέτη ύπνου. Επειδή το Σύνδρομο Αποφρακτικής Υπνικής Άπνοιας συνοδεύεται από συγκεκριμένα σημεία και συμπτώματα, πρέπει να ανησυχήσουμε σοβαρά σε περίπτωση που ο σύντροφός μας εμφανίσει ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα: αφυπνίσεις μαζί με αίσθημα ασφυξίας, πρωινή κούραση και υπνηλία, κακοδιαθεσία ή ευερεθιστότητα, διαταραχές συγκέντρωσης, της μνήμης και της προσοχής, πτώση της αποδοτικότητας, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση νυκτερινή συχνουρία ή ενούρηση, μείωση της σεξουαλικής ενέργειας, πτώση των επιπέδων οξυγόνου του αίματος, καθώς και σοβαρές καρδιαγγειακές επιπλοκές όπως υπέρταση και αρρυθμίες.

Ακομα εάν ο/η σύντροφός μας παρουσιάσει ασυνήθιστη υπνηλία μετά το φαγητό ή κινδυνεύει να τον πάρει ο ύπνος πάνω στο τιμόνι στη διάρκεια της οδήγησης ή ακόμα και στη διάρκεια μιας ταινίας , αυτά τα σημάδια θα πρέπει να μας ευαισθητοποιήσουν ώστε να σκεφτούμε την πιθανότητα να πάσχει από υπνική άπνοια και να απευθυνθούμε το συντομότερο σε έναν ειδικό. Το Σύνδρομο Αποφρακτικής Υπνικης Άπνοιας είναι πολύ επικίνδυνο και απειλητικό για τη ζωή του πάσχοντος καθώς μπορεί να ευθύνεται ακόμα και για αιφνίδιο θάνατο. Γι’ αυτό το λόγο δεν πρέπει να καθυστερήσει καθόλου η διάγνωση και η θεραπεία του.

Πώς γίνεται η διάγνωση της υπνικής άπνοιας;

Γίνεται μελέτη ύπνου (Πολυ-Σωματο-Καταγραφική) σε ειδικό κέντρο που απαιτεί την παραμονή του ασθενούς για μια βραδιά. Σε αυτή την εξέταση καταγράφονται, εκτός από την διάρκεια και τον αριθμό των απνοιών ανά ώρα ύπνου(δείκτης απνοιών-υποπνοιών ΑΗΙ), και άλλες παράμετροι όπως η πτώση του κορεσμού του Οξυγόνου (SaO2), η καρδιακή λειτουργία , η Αρτηριακή Πίεση κλπ. Τελευταία πολύ χρήσιμη διαγνωστικά είναι η Μελέτη στο σπίτι με Ψηφιακό κασετόφωνο, Snore -Check, που κάνει ψηφιακή ανάλυση της καταγραφής του ύπνου μετρώντας αριθμό (ΑΗΙ) και διάρκεια απνοιών, ένταση ροχαλητού και άλλες χρήσιμες παραμέτρους. Το σημαντικό πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι δε χρειάζεται να ξεβολευτεί ο ασθενής , καθώς αυτή μπορεί να γίνει εύκολα στο σπίτι.

Πως γίνεται διάγνωση των αιτιων της αποφρακτικής άπνοιας;

Η εξέταση Βιντεο-ρινο-λαρυγγοσκόπησης με εύκαμπτη βιντεοκάμερα σε εξειδικευμένο Ωτο-Ρινο-Λαρυγγολογικό ιατρείο είναι διαγνωστική και σωτήρια. Η ενδοσκόπηση στο ιατρείο γίνεται πολύ εύκολα, γρήγορα και εντελώς ανώδυνα για τον ασθενή. Η βιντεο-ενδοσκόπηση μπορεί να συνδυαστεί και με φαρμακευτική ύπνωση -DISE (συνθήκη προσομοίωσης του ύπνου για ακόμα μεγαλύτερη διαγνωστική ακρίβεια) με σκοπό να αναγνωρίσει ο ειδικός γιατρός σε ποιο ακριβώς σημείο θα πρέπει να παρέμβει διορθώνοντας το ανατομικό εμπόδιο στη δίοδο του αέρα χρησιμοποιώντας την καταλληλότερη χειρουργική τεχνική.

Πως θεραπεύεται η Υπνική Άπνοια με Υπερήχους;

Η χρήση των χειρουργικών υπερήχων στη θεραπεία του ροχαλητού και της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου τα τελευταία χρόνια έχει δώσει αξιόπιστες λύσεις. Πρόκειται για μια σύγχρονη συσκευή που παράγει ταλαντώσεις πολύ υψηλών συχνοτήτων, οι οποίες μεταφέρονται στο κοπτικό όργανο του υπερήχου, που επενεργεί άμεσα στο εκάστοτε ανατομικό εμπόδιο (σταφυλή, καμάρες υπερώας, διάφραγμα, κόγχες , κρεατάκια, αμυγδαλές κ.α.) που προκαλεί δυσκολία στη δίοδο του αέρα, δημιουργώντας άπνοια ή ροχαλητό. Η εφαρμογή της θεραπείας με υπερήχους γίνεται κατά κανόνα σε ειδικά εξοπλισμένο κέντρο και απαιτεί μια ήπια και μικρής διάρκειας γενική αναισθησία ή μέθη. Η μέθοδος είναι αναίμακτη, σχεδόν ανώδυνη, με τέλεια αποστείρωση χάρη στις ταλαντώσεις υψηλών συχνοτήτων. Όλα αυτά τα πλεονεκτήματα των Υπερήχων μειώνουν το χρόνο ανάρρωσης και μέσα σε λίγες ώρες ο ασθενής μπορεί να πάει σπίτι του. Τα αποτελέσματα είναι άμεσα και γίνονται αντιληπτά πρώτα από το σύντροφο του ασθενούς μέσα στις επόμενες ημέρες, ο δε ασθενής κοιμάται ήσυχος και απαλλαγμένος από το ροχαλητό και τις άπνοιες.

Πηγή: drfotopoulos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook