Υπήρξε παρανομία στο «Εξοικονομώ»; – Τι γίνεται με την καταγγελία του Κρητικού μηχανικού

υπήρξε-παρανομία-στο-εξοικονομώ-τ-1152693

Έπειτα από την καταγγελία του Ρεθυμνιώτη μηχανικού στον Εισαγγελέα για την ύπαρξη προγράμματος που επέτρεπε παρέμβαση στην εισαγωγή των στοιχείων για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ», την έρευνα για την υπόθεση αυτή έχει αναλάβει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, όπως ενημέρωσε το zarpanews.gr ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΚ, Σπύρος Σοφιανός. Έπειτα από αυτή την εξέλιξη, αναμένεται πια το όποιο αποτέλεσμα αποδώσουν οι έρευνες, ενώ ζήτημα γεννάται και με το αν τελικά η χρήση τέτοιων προγραμμάτων είναι παράνομη:

«Δεν έχω δει σαφή ρύθμιση που να λέει ότι η χρήση τεχνικών μέσων για την εισαγωγή των στοιχείων απαγορεύεται«, δήλωσε ο κ. Σοφιανός. «Εμείς γνωρίζουμε ότι υπήρχαν διάφορων ειδών καταγγελίες, αλλά στον εισαγγελέα έφτασε μία, αυτή στο Ρέθυμνο. Πλέον περιμένουμε να δούμε το πόρισμα από την έρευνα που κάνει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για να πούμε περισσότερα.»

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΚ πάντως επιβεβαίωσε ότι κατά καιρούς έχουν εμφανιστεί διάφορες προτάσεις μέσω e-mail που πρότειναν προγράμματα για τη διευκόλυνση εισαγωγής στοιχείων: «Δεν έδιναν όμως ποτέ κανένα τηλέφωνο για να επικοινωνήσουμε με αυτούς που τα πρότειναν, ήταν πάντα ανώνυμα. Όσο για τον αριθμό των αιτήσεων που έγινε στα 14 λεπτά που ήταν ανοικτό το σύστημα, υπήρχαν και πολλοί μηχανικοί εκτός Κρήτης που έκαναν αιτήσεις για σπίτια στην Κρήτη, οπότε δεν πρέπει να προκαλεί εντύπωση», είπε ο κ. Σοφιανός.

Χθες το ΥΠΕΝ αναγκάστηκε να πάρει θέση στους ισχυρισμούς του μηχανικού από την Κρήτη, ο οποίος κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα, χαρακτηρίζοντας αστήριχτες τις καταγγελίες για νόθευση του ανταγωνισμού, με «πειραγμένο» λογισμικό που δίνει προτεραιότητα στις αιτήσεις των ενδιαφερόμενων.

Η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει, μεταξύ άλλων:

«Πρώτον, με το που άρχισαν να διακινούνται φήμες και σενάρια περί χρήσεως παράνομου λογισμικού –και πριν το σημερινό δημοσίευμα- το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επικοινώνησε άμεσα με την εξειδικευμένη εταιρεία πληροφορικής με την οποία έχει συμβληθεί και η οποία έχει την ευθύνη για το Πληροφοριακό Σύστημα. Η εταιρεία και τότε υπογράμμισε –και τώρα επανέλαβε– ότι η ίδια η δομή του Πληροφοριακού Συστήματος –και οι προδιαγραφές ασφαλείας που ενσωματώνει– αποκλείουν την πρόσβαση στη βάση δεδομένων από εργαλεία ή εξωτερικές πηγές. Επομένως, τα καταγγελλόμενα στο δημοσίευμα περί «χακαρίσματος» του συστήματος επιλογής αιτήσεων μέσω «πειραγμένου λογισμικού» δεν προκύπτουν από πουθενά και είναι εκτός πραγματικότητας.

Δεύτερον, η υποβολή της αίτησης δεν αυτοματοποιείται πλήρως. Διότι υπάρχουν αρκετά σημεία που για να συμπληρωθούν απαιτείται ανθρώπινη παρέμβαση (ανάρτηση αρχείων, διεπαφή με τρίτα συστήματα κ.λπ.).

Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν για άλλη μια φορά από τον ανάδοχο του Πληροφοριακού Συστήματος, τα απαιτούμενα βήματα για την υποβολή της αίτησης ένταξης υλοποιούνται μέσα από την πλατφόρμα και «περνάνε» από όλα τα απαιτούμενα στάδια και ελέγχους που προβλέπει το Πληροφοριακό Σύστημα, χωρίς να παρακάμπτεται κανένα. Υπάρχουν με άλλα λόγια ισχυρές δικλείδες ασφαλείας σε διάφορα στάδια της διαδικασίας, οι οποίες εγγυώνται τη διαφάνεια και τη νομιμότητά της (η είσοδος στο σύστημα μέσω των διαπιστευτηρίων ΤΑXISNET της ΑΑΔΕ, η ύπαρξη πιστοποιητικού ασφαλούς μετάδοσης δεδομένων SSL κ.ά.).»

Στις ιστοσελίδες των μηχανικών κυκλοφορούν τις τελευταίες μέρες και άλλες αντίστοιχες αναφορές, τις οποίες το υπουργείο εμφανίζεται να έχει διερευνήσει αλλά χωρίς όπως αναφέρει να έχουν υπόσταση.

Το δημοφιλές πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων που ξεκίνησε στις 11 Δεκεμβρίου αναμένεται να κατεβάσει αυλαία στις 20 Ιανουαρίου, με την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Διαδοχικά από τις αρχές του 2021, το Εξοικονομώ θα διαχυθεί στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη στις 11 Γενάρη, στην Δυτική Μακεδονία στις 13 του μήνα και αντίστοιχα στις 15 Ιανουαρίου στην Κεντρική Μακεδονία. Για τις 18 Ιανουαρίου είναι προγραμματισμένο το ξεχωριστό πρόγραμμα Εξοικονομώ-Αυτονομώ για τις πολυκατοικίες.

zarpanews.gr με πληροφορίες από newmoney.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook