Υπερσύγχρονο ιατρικό μηχάνημα αποκτά το Νοσοκομείο Χανίων | Photo

υπερσύγχρονο-ιατρικό-μηχάνημα-αποκτ-777519

Στην υπογραφή σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία «KARL STORZ Ενδοσκόπια Ελλάδος MEΠE» προχώρησε ο Διοικητής του Γ.Ν. Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος», για την προμήθεια ενός πλήρους συστήματος «ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΛΙΘΟΤΡΙΠΤΗ ESWL – EXTRACORPOREAL

LITHOTRIPTER».

Πρόκειται για ένα σύστημα αξίας 480.000€, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε. 2018) και το οποίο περιλαμβάνει τις κάτωθι πέντε μονάδες:

1. Μονάδα λιθοτριψίας (πηγή κρουστικών κυμάτων).

2. Ακτινολογικό μηχάνημα τύπου c-arm εντοπισμού λίθων (ακτινοσκόπηση).

3. Σύστημα υπερηχογράφου για τον εντοπισμό λίθων.

4. Ουρολογική τράπεζα ασθενούς.

5. Έλεγχος συστήματος, Απεικόνιση.

Το συγκεκριμένο σύστημα εξωσωματικού λιθοτρίπτη που απέκτησε το Γ.Ν. Χανίων επιτρέπει στους ιατρούς αναίμακτα (χωρίς χειρουργική πράξη) και χωρίς αναισθησία να επεμβαίνουν και να σπάνε λίθους εντός νεφρού, ουρητήρα και ουροδόχου κύστεως των ασθενών.

Το βασικό στοιχείο της μεθόδου της εξωσωματικής λιθοτριψίας είναι ότι η ενέργεια (με τη μορφή ηχητικών κυμάτων) που χρειάζεται για τον θρυμματισμό της λίθου περνά μέσα από το σώμα του ασθενούς χωρίς να προκαλεί οποιαδήποτε βλάβη και επενεργεί πάνω στην πέτρα την οποία και θρυμματίζει σε κομματάκια.

Τα κομματάκια αυτά που έχουν την μορφή άμμου , αποβάλλονται εν συνέχεια από τον οργανισμό δια της φυσικής οδού και προκειμένου περί λίθου του ουροποιητικού συστήματος αποβάλλονται με τα ούρα.

Η θεραπεία είναι ανώδυνη και ο ασθενής στις περισσότερες περιπτώσεις επιστρέφει στο σπίτι του αμέσως μετά την ολοκλήρωση της, ενώ σε δύσκολες περιπτώσεις μπορεί να μείνει στην κλινική για 24 ώρες.

Υπολογίζεται ότι ετησίως θα εξυπηρετούνται στο νοσοκομείο Χανίων 400 ασθενείς από την Δυτική Κρήτη που πρέπει να υποβληθούν σε επεμβάσεις αφαίρεσης λίθων από το ουροποιητικό τους σύστημα και οι οποίοι αν ήθελαν να υποβληθούν σε αναίμακτη επέμβαση θα έπρεπε έως σήμερα να μεταβούν είτε στο Ηράκλειο στο ΠΑΓΝΗ, είτε σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Σημειώνεται τέλος ότι το συγκεκριμένο σύστημα εξωσωματικού λιθοτρίπτη που απέκτησε το Γ.Ν. Χανίων, είναι από τα πλέον σύγχρονα που υπάρχουν στον Ελλαδικό χώρο, τόσο στο Ε.Σ.Υ. όσο και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια.

zarpanews.gr

One thought on “Υπερσύγχρονο ιατρικό μηχάνημα αποκτά το Νοσοκομείο Χανίων | Photo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook