Υπάρχουν θάνατοι που δεν ανακοινώνονται; – Τι απαντά ο ΕΟΔΥ

υπάρχουν-θάνατοι-που-δεν-ανακοινώνον-1348649

Σε διευκρινίσεις για την αποτύπωση του αριθμού των θανάτων στην επιδημιολογική έκθεση για τον κορωνοϊό προέβη ο ΕΟΔΥ.

Αφορμή για την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ ήταν δημοσιεύματα που αναφέρονται σε σημαντικούς αριθμούς θανάτων «που δεν ανακοινώνονται». Ο ΕΟΔΥ επισημαίνει ότι «η ακριβής αποτύπωση του αριθμού των θανάτων και της διαχρονικής τους τάσης προκύπτει με βάση την ημερομηνία θανάτου και όχι με βάση την ημερομηνία δήλωσης τους / καταγραφής στο μητρώο και κατά συνέπεια της ανακοίνωσής τους».

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο ισχυρισμός ότι δεν ανακοινώνεται ο ακριβής αριθμός θανάτων ανά ημέρα δεν ισχύει, αφού στο Διάγραμμα 2 της ημερήσιας έκθεσης οι στήλες που εκφράζουν τον αριθμό νέων θανάτων παρουσιάζονται με βάση την ημερομηνία θανάτου. Σε κάθε στήλη αναγράφεται και ο αριθμός των θανάτων εκείνης της ημέρας (ανεξάρτητα με το πότε δηλώθηκαν).

«Στην έκθεση ο ημερήσιος αριθμός των νέων θανάτων έχει οριστεί ως ο αριθμός θανάτων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 του μητρώου εντός των τριών τελευταίων ημερών. Παρόλα αυτά και οι θάνατοι προηγούμενων ημερών προστίθενται στο Διάγραμμα 2 σε προηγούμενες ημερομηνίες» σημειώνει ο ΕΟΔΥ και καταλήγει ως εξής:

«Εν κατακλείδι, όλοι οι θάνατοι ανακοινώνονται και περιλαμβάνονται στην έκθεση και δεν απαιτούνται υπολογισμοί όπως αναφέρθηκε στα δημοσιεύματα, αν θέλει κανείς να γνωρίζει ανά ημέρα πόσα άτομα κατέληξαν. Σημειώνεται ότι, η καθυστέρηση δήλωσης είναι εγγενές χαρακτηριστικό κάθε συστήματος επιτήρησης παγκοσμίως. Τα δεδομένα είναι δυναμικά και μπορεί να αλλάζουν»

Πηγή: iefimerida.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook