Υγρός «χρυσός» το ελαιόλαδο των Χανίων – Ξεπέρασε τους 25.000 τόνους στο νομό – Εξαιρετική χρονιά για παραγωγή, ποιότητα και τιμή

υγρός-χρυσός-το-ελαιόλαδο-των-χανίω-1316743

Το 90% του ελαιόλαδου που παρήχθη είναι εξαιρετικής ποιότητας

χρυση χρονια για παραγωγη, ποιοτητα και τιμη

Ως την καλύτερη χρονιά της τελευταίας πενταετίας χαρακτήρισε την φετινή ο γεωπόνος, υπεύθυνος ποιοτικού ελέγχου της Διεύθυνσης Γεωργίας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων με ειδικότητα τα ελαιουργεία και τα τυποποιητήρια Γιάννης Μαμιδάκης, μιλώντας το πρωί στο Zarpa Radio 89,6 και την Άννα Παπακωνσταντίνου. Ο κ. Μαμιδάκης δήλωσε πως τα Χανιά παρήγαγαν 25.000 τόνους ελαιόλαδο, με το 90% αυτού να είναι έξτρα παρθένο.

«Ήταν μια πολύ καλή χρονιά, ήταν η καλύτερη της τελευταίας πενταετίας. Έχουμε φτάσει στους 25.000 τόνους με προοπτική να φτάσουμε στους 27. Από αυτό το ελαιόλαδο, το 90% είναι έξτρα παρθένο, δηλαδή από 0.3 έως 8 γραμμές, 5% παρθένο και 5% λαμπάντε, δηλαδή λάδι από 2 βαθμούς και πάνω».

Στην κορυφή της παραγωγής ο Πλατανιάς με 10.000 τόνους ελαιόλαδο

Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε ο κ. Μαμιδάκης, ο Πλατανιάς είναι η περιοχή με την μεγαλύτερη παραγωγή ελαιολάδου στο νομό Χανίων:

«Κλασικά είναι ο δήμος Πλατανιά, με μια παραγωγή 10.000 τόνων. Πλησίασε πολύ κοντά και ο Δήμος Κισάμου, με 9.000 τόνους».

Σχετικά με τις ποσότητες που έχουν παραχθεί σε διάφορες ποιότητες του ελαιολάδου ο κ. Μαμιδάκης είπε πως «Έχει παραχθεί γύρω στους 22.000 τόνους έξτρα παρθένο, παρθένο 1.700 τόνοι, 1.400 λαμπάντε. Το βιολογικό σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έχουν δώσει τα ίδια τα ελαιουργεία, είναι περίπου 1.150 τόνοι».

Τον Νοέμβριο η μεγαλύτερη παραγωγή ελαιόλαδου

Ο μήνας με την μεγαλύτερη παραγωγή ήταν ο Νοέμβριος ενώ δεύτερος ακολούθησε ο Δεκέμβριος με 9.800 τόνους, ο Ιανουάριος με 3.000 τόνους ενώ τελευταίος είναι ο Οκτώβριος με 1.500 τόνους.

«Ο Νοέμβριος πάντα έχει το περισσότερο λάδι αλλά αυτή τη στιγμή μπορούμε να πούμε ότι συναγωνίστηκε με τον Δεκέμβριο. Τον Φεβρουάριο  ήταν  ελάχιστο το λάδι. Όπως γνωρίζουν οι περισσότεροι καλλιεργητές δεν είχαμε ιδιαίτερη παραγωγή στην τσουνάτη. Στην ζώνη του Σελίνου».

Από νωρίς η έναρξη της ελαιοσυγκομιδής

Τα τελευταία χρόνια, η πλειοψηφία των ελαιουργείων ανοίγει από τις πρώτες μέρες του Οκτωβρίου ενώ παλαιότερα η λειτουργία τους ξεκινούσε προς το τέλος του ίδιου μήνα.

Από τα 86 συνολικά ελαιουργεία των Χανίων τα 53 άνοιξαν τον Οκτώβριο, μήνας κατά τον οποίο παράχθηκαν 1.500 τόνοι αγουρόλαδου.

Σχετικά με την «πρώιμη» για κάποιους έναρξη της ελαιοσυγκομιδής, ο κ. Μαμιδάκης επισήμανε πως «και ο δάκος και οι καιρικές συνθήκες συμβάλλουν στο να ξεκινήσουν οι παραγωγοί πιο γρήγορα την συγκομιδή».

Συγκρατημένες στα 4,60 οι τιμές στα Χανιά

Για μια εξαιρετική χρονιά στην τιμή πώλησης του ελαιόλαδου έκανε λόγο ο κ. Μαμιδάκης εξηγώντας πως «Οι τιμές ήταν εξαιρετικές, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει. Τις τελευταίες ημέρες οι τιμές στο νομό είναι συγκρατημένες στα 4,60 – 4,70 ευρώ αν και ακούμε τιμές στην Μεσαρά 5 ευρώ. Ελπίζουμε να δούμε μικρή αύξηση της τιμής. Κάποια ελαιουργεία δεν αγοράζουν ακόμα λάδι από τους παραγωγούς ενώ κάποια από αυτά δίνουν 4,70 ευρώ το κιλό. Το ζητούμενο είναι να κρατήσει αυτή η τιμή και του χρόνου».

30 τυποποιητήρια στα Χανιά

Στο μεταξύ, αυξάνεται το ενδιαφέρον των ελαιοπαραγωγών για την τυποποίηση, γεγονός που επιβεβαίωσε ο κ. Μαμιδάκης: «Στο νομό Χανίων λειτουργούν 30 τυποποιητήρια και είναι πολλοί οι παραγωγοί, οι οποίοι ενδιαφέρονται να βρουν αγορές από μόνοι τους και να υπογράψουν συμβόλαια με τυποποιητήρια για τυποποίηση ελαιολάδου φασόν. Αρκετοί ενδιαφέρονται γι’ αυτό».

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook