Υφυπουργός εξωτερικών ΗΠΑ: Εμείς ζητήσαμε από την Τουρκία να μειώσει τις εντάσεις στον Έβρο

υφυπουργός-εξωτερικών-ηπα-εμείς-ζητή-1025411

Οι ΗΠΑ εργάζονται συστηματικά για τη μείωση των εντάσεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις υποστήριξε ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Μάθιου Πάλμερ.

Κατά τη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης στη δεξαμενή σκέψης German Marshall Fund, ο κ. Πάλμερ διαβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με την Αθήνα και την Άγκυρα με στόχο να αμβλυνθούν με διπλωματικά μέσα τα διάφορα σημεία τριβής και να μην εξελιχθούν σε ενδεχόμενες κρίσεις.

«Υπάρχουν προκλήσεις (challenges) με υπερπτήσεις από τουρκικά αεροσκάφη, τις οποίες έχει τονίσει η ελληνική κυβέρνηση. Και πάλι, συνεργαζόμαστε με τους συμμάχους και τους εταίρους μας για την προώθηση του διαλόγου, για την προώθηση της υπεύθυνης διαχείρισης των τομέων που καταγράφονται διαφωνίες και για την άμβλυνση των σημείων τριβής πριν εξελιχθούν σε κρίσεις. Αυτό δεν είναι νέο ζήτημα. Αυτό είναι κάτι με το οποίο ασχολούμαστε για πολλά χρόνια και μερικά από αυτά τα σημεία τριβής υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό», τόνισε ο αμερικανός υφυπουργός.

Σχετικά με τα γεγονότα στον Έβρο, ο κ. Πάλμερ υπενθύμισε την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Αλεξανδρούπολη τον Μάρτιο, λέγοντας ότι είχε την ευκαιρία να μιλήσει για τις πιέσεις που ασκούνται στα ελληνοτουρκικά σύνορα, τα οποία είναι τα σύνορα της Τουρκίας με την Ε.Ε.

«Ενθάρρυνα την Τουρκία να εργαστεί για να μειώσει αυτές τις εντάσεις. Έκτοτε, έχουμε δει την ένταση στα σύνορα να αποκλιμακώνεται», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ενισχύεται η φύλαξη στον Έβρο

Μέχρι και την Παρασκευή 29 Μαΐου, με διαταγή του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ που εκδόθηκε την Τρίτη (26/05) θα έχουν μεταβεί και θα έχουν αναπτυχθεί σε όλη την συνοριακή γραμμή του Έβρου συνολικά 400 αστυνομικοί για την ενίσχυση της φύλαξης. Πρόκειται κυρίως για αστυνομικούς των ΜΑΤ από Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία, αλλά και δύο διμοιρίες από την Αθήνα, καθώς και από άλλες υπηρεσίες από διάφορες περιοχές.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, τον οποίο επικαλείται το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), σημείωσε ότι ποτέ δε χαλάρωσαν τα μέτρα φύλαξης του Έβρου, αλλά ενισχύεται ακόμα περισσότερο η παρουσία της αστυνομίας, καθώς «η Τουρκία κρατάει συνεχώς ψηλά το θέμα».

«Δεν συμβαίνει τίποτα έκτακτο, τίποτα που να μας ανησυχεί. Ένα πράγμα μας ανησυχεί διαρκώς η ασφάλειά μας. Επαναφέρουμε τους αστυνομικούς που είχαμε» υποστήριξε σήμερα από τον Έβρο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, και πρόσθεσε ότι θα έρθουν στα τέλη Σεπτεμβρίου οι αστυνομικοί που έχουν προσληφθεί για τον συγκεκριμένο λόγο και οι αστυνομικοί που είναι εδώ θα επιστρέψουν στα σπίτια και τις υπηρεσίες τους.

Ο υπουργός υπενθύμισε ότι στον Έβρο βρίσκονται οι φύλακες και η Frontex, έχοντας γίνει μάρτυρες της προκλητικότητας της Τουρκίας, όταν δέχτηκαν και πυροβολισμούς (το πρώτο περιστατικό είχε γίνει γνωστό από το Spiegel).

Πηγή: altsantiri.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook