Ύφεση 16% για το δεύτερο τρίμηνο προβλέπει ο Σταϊκούρας – Τι λέει ο Τσακαλώτος

ύφεση-16-για-το-δεύτερο-τρίμηνο-προβλέπε-1064142

Ο τουρισμός στα νησιά δεν υφίσταται ή ξεκίνησε τώρα να κάνει τα πρώτα δειλά βήματα», ενώ υπάρχει και «ζήτημα με την εστίαση», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6».

Σύμφωνα με τον Χρ. Σταικούρα, «η εικόνα αυτή είχε ενσωματωθεί πλήρως στα στοιχεία για την εκτίμηση της ύφεσης που στείλαμε στους Ευρωπαίους», διευκρινίζοντας ότι «μιλάμε για ύφεση 16% στο β’ τρίμηνο». Ωστόσο, πρόσθεσε με βάση τα σημερινά δεδομένα «προσδοκούμε ύφεση έως 8%» για το 2020.

«Είμαστε εδώ για να αντιδράσουμε στο άμεσο μέλλον με πιο στοχευμένες ενέργειες, για να στηρίξουμε επαγγελματικές ομάδες και γεωγραφικές περιοχές ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Ωστόσο υπάρχει ο άγνωστος παράγοντας που λέγεται τουρισμός στην Ελλάδα, όπως υπογράμμισε και ο ίδιος, η πορεία του οποίου το δίμηνο Ιουλίου Αυγούστου θεωρείται πως θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Οι προβλέψεις και οι εκτιμήσεις από ενώσεις ξενοδόχων, ομοσπονδίες εργαζομένων, αναλυτές και φορείς είναι δυσοίωνες μέχρι στιγμής, ή επιεικώς όχι αισιόδοξες. Προς το παρόν, πηγές του υπουργείου Οικονομικών, από την πλευρά τους, εκτιμούν πως το καλό σενάριο είναι μία πτώση κατά 60% το εν λόγω διάστημα.

Τσακαλώτος: Η οικονομία χρειάζεται στήριξη άμεσα

Την πρόβλεψη του υπουργού Οικονομικών, σχολιάζει με γραπτή του δήλωση ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κάνοντας λόγο για απόδειξη «ανεπάρκειας μέτρων».

«Ένα μήνα πριν, προειδοποιούσαμε για το ότι η ύφεση θα ενταθεί το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο. Ήδη, πριν από δύο εβδομάδες είχα γράψει ότι οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν, σε συνδυασμό με την ανυπαρξία μέτρων, προϊδεάζουν για ύφεση της τάξης του 20% για την περίοδο του lockdown», αναφέρει στη δήλωσή του.

«Η οικονομία χρειάζεται στήριξη άμεσα» υπογραμμίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, σχολιάζοντας ότι «ο κ. Σταϊκούρας μας ενημέρωσε χθες για την ύπαρξη 37 δισ. ταμειακών διαθεσίμων και είπε ότι προσδοκά εισροές χρημάτων στην Ελλάδα από τον Ιούλιο, αλλά κατά κύριο λόγο το 2021».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απευθύνει τα εξής ερωτήματα στον Χ. Σταϊκούρα:

Καταδεικνύει το μέγεθος της ύφεσης την ανεπάρκεια των μέτρων που πήρε η κυβέρνηση;

Αναγνωρίζει ότι η έννοια του μαξιλαριού είναι να έχεις την δυνατότητα να ξοδεύεις στους κακούς καιρούς, ώστε να στηρίζεις την οικονομία και να το αναπληρώνεις όταν έχεις την δυνατότητα;

Μια λελογισμένη χρήση του μαξιλαριού με περισσότερα μέτρα στήριξης δεν θα αποτελούσε ένα πρόγραμμα γέφυρα μέχρι το 2021;

Τον νοιάζει πώς θα επιβιώσουν οι επιχειρήσεις;

Τον νοιάζει πώς δεν θα απολυθούν εργαζόμενοι;

Θα κάνει κάτι για όλα αυτά;.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook