Υδάτινος εφιάλτης στη Χερσώνα: Εικόνες Αποκάλυψης μετά την ανατίναξη του φράγματος – Φόβοι για τη Ζαπορίζια

υδάτινος-εφιάλτης-στη-χερσώνα-εικόνε-1707161

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκονται οι περιοχές γύρω από τον φράγμα της Νόβα Καχόβκα στην Χερσώνα το οποίο υπέστη ρήγμα από μια ανατίναξη το πρωί της Τρίτης (6/6).

Ρωσία και Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται για την καταστροφή του φράγματος που αποτελεί μια υποδομή υψίστης σημασίας για την περιοχή ενώ οι αντιδράσεις είναι διεθνείς με τους περισσότερους να επιρρίπτουν την ευθύνη στη ρωσική πλευρά.

Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορήθηκαν ξανά κατά τη διάρκεια κατεπείγουσας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη που πραγματοποιήθηκε χθες.

Ο Ουκρανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Σερχίι Κισλίτσα κατηγόρησε τη Μόσχα πως πυροδότησε «βόμβα μαζικής περιβαλλοντικής καταστροφής», ότι προκάλεσε «τη μεγαλύτερη ανθρωπογενή καταστροφή στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες», μιλώντας για «οικολογική και τεχνολογική τρομοκρατία» και «ακόμη ένα παράδειγμα της γενοκτονίας της Ρωσίας εναντίον των Ουκρανών».

Ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια μίλησε αντιθέτως για «εσκεμμένη δολιοφθορά από το Κίεβο», για «έγκλημα πολέμου και τρομοκρατική ενέργεια», για «αδιανόητο έγκλημα».

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, οι Ουκρανοί έχουν απομακρύνει περί τους 17.000 αμάχους απο περιοχές που έχουν πλημμυρίσει γύρω από το φράγμα, ενώ συνολικά 85.000 άνθρωποι βρίσκονται σε κίνδυνο. Επιπλέον, έχουν εκκενωθεί έως τώρα 80 χωριά στην γύρω περιοχή.

Τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας είναι όμως στραμμένα και στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ο οποίος χρειάζεται αδιάλειπτη παροχή νερού για να ψύχει τους αντιδραστήρες του. Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας, προσώρας καθησυχάζει λέγοντας πως υπάρχει αρκετό νερό για το πυρηνικό εργοστάσιο.

Στον ταμιευτήρα του φράγματος υπήρχαν 18 κυβικά χιλιόμετρα νερού και από αυτό υδροδοτούνταν τόσο η χερσόνησος της Κριμαίας – που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014 – όσο και το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο της Ευρώπης, που χρειάζεται αδιάλειπτη παροχή για να ψύχει τους αντιδραστήρες του.

Σύμφωνα με ειδικούς, η κατάσταση στη Χερσώνα κρίνεται ως επικίνδυνη, με τη στάθμη του νερού να ανεβαίνει πολύ γρήγορα.

Το φράγμα Καχόβκα συγκρατούσε επίσης νερό που χρησιμοποιείται για γεωργικούς σκοπούς στην παράκτια περιοχή της Κριμαίας, οπότε γίνεται αντιληπτό ότι θα ανακύψουν στο άμεσο μέλλον περιβαλλοντολογικά ζητήματα.

Σημειώνεται ότι το φράγμα, με 30 μέτρα ύψος και 3,2 χιλιόμετρα μήκος, κατασκευάστηκε το 1956 στον Δνείπερο, στο πλαίσιο της κατασκευής υδροηλεκτρικού εργοστασίου στη Νόβα Καχόβκα.

 

Οι Ρώσοι έχουν περισσότερο συμφέρον να πλημμυρίσουν τον Δνείπερο

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ΙSW) δημοσίευσε την έκθεσή του για την κατάρρευση του φράγματος. Το think tank των ΗΠΑ λέει ότι «δεν έχει ακόμη παρατηρήσει σαφείς αποδείξεις για το τι συνέβη στο φράγμα στις 6 Ιουνίου και ως εκ τούτου δεν είναι σε θέση να προσφέρει μια ανεξάρτητη εκτίμηση της ευθύνης τη στιγμή αυτής της δημοσίευσης».

Ωστόσο, πρόσθεσε, «οι δηλώσεις Αμερικανών και Ευρωπαίων αξιωματούχων είναι γενικά συνεπείς με την πρόβλεψη του ISW τον Οκτώβριο του 2022 ότι οι Ρώσοι έχουν μεγαλύτερο και σαφέστερο συμφέρον να πλημμυρίσουν την κάτω πλευρά του Δνείπερου ποταμού, παρά τη ζημιά στις δικές τους προετοιμασμένες αμυντικές θέσεις και δυνάμεις από τους Ουκρανούς».

Τον Οκτώβριο του 2022 το ΙSW είπε ότι «η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει τις πλημμύρες για να διευρύνει τον ποταμό Ντνίπρο και να περιπλέξει τις ουκρανικές αντεπιθέσεις στο ήδη προκλητικό υδάτινο στοιχείο».

Στην ενημέρωσή του, αναφέρει ότι «Ρωσικές πηγές έχουν εκφράσει έντονη και ρητή ανησυχία για την πιθανότητα η Ουκρανία να προετοιμάζεται να διασχίσει τον ποταμό και να αντεπιτεθεί στην ανατολική όχθη της Περιφέρειας Χερσώνα. Τα διαθέσιμα πλάνα από τις 6 Ιουνίου, που επιβεβαιώνονται από ισχυρισμούς Ρώσων [στρατιωτικών μπλόγκερ], υποδηλώνουν ότι η πλημμύρα παρέσυρε τις ουκρανικές θέσεις κοντά στην ακτογραμμή του Δνείπερου και ανάγκασε τους ουκρανικούς σχηματισμούς να εκκενώσουν ενώ βρίσκονταν κάτω από πυρά του ρωσικού πυροβολικού».

«Οικοκτονία» χαρακτηρίζει την καταστροφή του φράγματος ο Ζελένσκι

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε «οικοκτονία» (σ.σ. περιβαλλοντικό έγκλημα) την καταστροφή του φράγματος Καχόβκα, υπογραμμίζοντας ότι μόνο η απελευθέρωση του συνόλου των εδαφών που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ρώσων κατακτητών μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξουν στο μέλλον ανάλογες «τρομοκρατικές ενέργειες».

Απευθύνοντας έκκληση στη διεθνή κοινότητα, τόνισε «οι ρώσοι κατακτητές διέπραξαν το μεγαλύτερο έγκλημα οικοκτονίας. Όχι μόνο στη διάρκεια αυτού του πολέμου, αλλά εδώ και δεκαετίες».

«Απαιτείται η άμεση και μέγιστη δυνατή απάντηση της διεθνούς κοινότητας στη ρωσική τρομοκρατία. Από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μέχρι κάθε διεθνή θεσμό», συμπλήρωσε στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, χθες Τρίτη.

Ο Ζελένσκι ανέφερε επίσης ότι ουκρανοί εισαγγελείς έχουν ήδη επικοινωνήσει με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, προκειμένου «να εμπλακεί η διεθνής δικαιοσύνη στην έρευνα για την καταστροφή του φράγματος».

Διεθνής αμνηστία

Ο περιφερειακός διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ανατολική Ευρώπη χαρακτήρισε την καταστροφή του φράγματος μια «τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή».

«Ενώ πόλεις και χωριά στον Δνείπερο πέφτουν κάτω από το νερό, το ανθρώπινο και περιβαλλοντικό κόστος της καταστροφής του φράγματος Kαχόβκα είναι μια τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή — και η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενωθεί για να φέρει τους υπεύθυνους στη δικαιοσύνη», δήλωσε η Marie Struthers.

«Οι κανόνες του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου προστατεύουν ειδικά τα φράγματα, λόγω των κινδύνων που εγκυμονεί η καταστροφή τους για τους αμάχους», είπε.

Δείτε φωτογραφίες από το Associated Press:

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook