«Ξηλώνουν» τα τεκμήρια – Το «κίνημα της γραβάτας» πνίγει την κυβέρνηση

ξηλώνουν-τα-τεκμήρια-το-κίνημα-τη-1803499

Οι μαζικές και ηχηρές αντιδράσεις του λεγόμενου «κινήματος της γραβάτας» και συνολικά των ελευθέρων επαγγελματιών για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, σε συνδυασμό με τις επίμονες πιέσεις των γαλάζιων βουλευτών που φοβούνται σημαντικές εκλογικές απώλειες στις Ευρωεκλογές, φαίνεται ότι έχουν ένα πρώτο αποτέλεσμα.

Ο ξεσηκωμός των ελευθέρων επαγγελματιών και το «κίνημα της γραβάτας» για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, «έπνιξε» την κυβέρνηση στα απόνερα των κινητοποιήσεων και των σφοδρών αντιδράσεων. Συγκεκριμένα, το επιτελείο του υπ. Οικονομικών αποφάσισε να «ξηλώσει» τα τεκμήρια, για τα οποία είχε δημιουργηθεί θύελλα αντιδράσεων, με τις τελικές αποφάσεις να παρουσιάζονται πιθανότατα αύριο.

Το οικονομικό επιτελείο είχε διαμηνύσει ότι αλλαγές στη φιλοσοφία του νομοσχεδίου δεν προβλέπονται, όμως τόσο ο Κωστής Χατζηδάκης όσο και ο Χάρης Θεοχάρης τελευταία εμφανίστηκαν ανοιχτοί σε αλλαγές οι οποίες θα αναδεικνύονταν μέσα από τη διαβούλευση και τις επαφές με τους επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς.

Στην οπισθοχώρηση αυτή ρόλο φαίνεται πως έπαιξε και οι επίμονες πιέσεις των γαλάζιων βουλευτών που φοβούνται σημαντικές εκλογικές απώλειες στις Ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με όσα έχουν δει το «φως» της δημοσιότητας, το «λίφτινγκ» που κάνει η κυβέρνηση στο φορολογικό θα αφορά την διεύρυνση των περιπτώσεων που το τεκμαρτό εισόδημα θα θεωρείται μαχητό.

Συγκεκριμένα θα δίνεται το ελεύθερο στους φορολογουμένους επαγγελματίες να αρνούνται και να απορρίπτουν το τεκμαρτό ποσό, το οποίο υπολογίζει αυτόματα σαν εισόδημα γι΄ αυτούς φορολογική αρχή, με έναν όμως όρο. Όσοι ασκήσουν το δικαίωμα ένστασης και επιμένουν ότι το πραγματικό εισόδημά τους είναι μικρότερο από το ελάχιστο τεκμαρτό που ορίζεται γι’ αυτούς, το αίτημά τους θα γίνεται δεκτό, αλλά αφού θέσουν τον εαυτό τους ως υποψήφιο για να ελεγχθούν κατά προτεραιότητα, ώστε να αποδείξουν πως τα εισοδήματά τους είναι χαμηλότερα από την ελάχιστη αμοιβή.

Οποιοσδήποτε ελεύθερος επαγγελματίας θα μπορεί να ζητήσει άρση του τεκμαρτού προσδιορισμού κατόπιν ελέγχου, ο οποίος θα επεκτείνεται σε δαπάνες για αγορά περιουσιακών στοιχείων, τραπεζικές καταθέσεις, πληρωμές με κάρτες και γενικά καταναλωτικές δαπάνες.

Παράλληλα, θα υπάρξει ειδική μεταχείριση για συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων όπως κυλικεία σχολείων και εποχικές επιχειρήσεις που είναι δηλωμένες στην ΑΑΔΕ, με υπολογισμό του τεκμαρτού εισοδήματος με δωδεκατημόρια συνδεδεμένα με τον πραγματικό χρόνο άσκησης της επιχειρηματικής ή επαγγελματικής δραστηριότητας.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook