«Ξεσάλωσαν» οι Τούρκοι με… 80 παραβιάσεις πάνω από το Αιγαίο

ξεσάλωσαν-οι-τούρκοι-με-80-παραβιάσε-1493935

Κρεσέντο τουρκικών παραβιάσεων καταγράφηκε την Τρίτη πάνω από το Αιγαίο. Συγκεριμένα, οι παραβιάσεις ανήλθαν στις 80, 37 από μαχητικά F-16 και 43 από μη επανδρωμένα UAV.

Το ρεσιτάλ τουρκικής προκλητικότητας σημειώνεται λίγες ώρες αφότου ο Τούρκος πρόεδρος προχώρησε σε ακραία ρητορική κατά του Έλληνα πρωθυπουργού, ισχυριζόμενος ότι… δεν γνωρίζει τη Συνθήκη της Λωζάνης. Την ίδια στιγμή, έθεσε εκ νέου ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.

Πάνω από τον εθνικό εναέριο χώρο πέταξαν σε σχηματισμούς επτά F-16 και μεμονωμένα δύο UAV. Συνολικά, 17 αεροσκάφη προχώρησαν σε παραβιάσεις.

Από αυτά, οπλισμένα ήταν τέσσερα ενώ σημειώθηκαν και τρεις εμπλοκές.

Οι παραβάσεις έφτασαν στις 12.

Τα αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Το παραλήρημα Ερντογάν για τα νησιά

Στο πλαίσιο της συνέντευξής του, στο δίκτυο TRT Haber, ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε αρχικά στη συμφωνία για το ξεμπλοκάρισμα των σιτηρών από την Ουκρανία και στη συνέχεια μίλησε – σε εμπρηστικό τόνο – για το γεύμα με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

«Είχαμε δείπνο με τον Μητσοτάκη στο αρχοντικό Vahdettin. Σε αυτό το δείπνο, του είπα: «Ας μην εμπλέξουμε ​​τρίτη χώρα στις μεταξύ μας διαβουλεύσεις». Έχουν περάσει τρεις εβδομάδες. Έδωσε την ομιλία του στο Κογκρέσο. Από εκεί επέστρεψε στο Νταβός. Έκανε παρόμοια πράγματα» υποστήριξε ο Ερντογάν.

Προχωρώντας σε απειλές, ο Τούρκος πρόεδρος είπε τα εξής: «Σε οποιοδήποτε αρνητικό βήμα κατά της Τουρκίας, θα αντιδράσουμε».

Σε παραληρηματική διάθεση, ο Ερντογάν πρόσθεσε: «Παρακολουθώντας μια κατάσταση που είναι αντίθετη στους όρους της Συνθήκης της Λωζάνης και του Παρισιού, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί όταν έρθει η ώρα. Ο Μητσοτάκης μάλλον δεν γνωρίζει ότι η κυριαρχία νησιών του δόθηκε με την προϋπόθεση ότι θα παραμείνουν αποστρατιωτικοποιημένα. Θα μάθει»…

protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook