Ξέρεις πόσες θερμίδες τρως; Μάθε με αυτό το τεστ

ξέρεις-πόσες-θερμίδες-τρως-μάθε-με-αυτ-1548320

Συνεργάστηκε η Κλειώ Δημητριάδου, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, MSc στη συμβουλευτική ψυχολογία, Life Coaching.

  1. Πόση ώρα πρέπει να περπατήσεις για να «κάψεις» ένα αναψυκτικό;

Α. Για 40 λεπτά.

Β. Για 50 λεπτά.

Γ. Για μία ώρα και 18 λεπτά.

Δ. Για μία ώρα και 30 λεπτά.

Σωστή απάντηση: Γ Αν πεις 500 ml αναψυκτικό τύπου κόλα, παίρνεις 250 θερμίδες. Έχε υπόψη σου πως το κουτάκι αναψυκτικού στην Ελλάδα περιέχει περίπου 8 κ.γ. ζάχαρη!

2. Σε τι ποσότητα αντιστοιχεί μία μερίδα γιαούρτι;

Α. Σε 1/4 του φλιτζανιού.

Β. Σε 1/2 φλιτζάνι.

Γ. Σε 3/4 του φλιτζανιού.

Δ. Σε 1 φλιτζάνι.

Σωστή απάντηση: Δ Στην πραγματικότητα όσο το κεσεδάκι των 200 γραμμαρίων. Το θέμα είναι να διαβάσεις προσεκτικά τα συστατικά και να αποφύγεις οτιδήποτε περιέχει πρόσθετη ζάχαρη ή φρούτα. «Προτίμησε ένα σκέτο στραγγιστό γιαούρτι με 2% λιπαρά, το οποίο σου προσφέρει και μια καλή ποσότητα πρωτεΐνης» επισημαίνει η Κλειώ Δημητριάδου, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος.

3. Ποιο μέγεθος πιάτου είναι το σωστό για το φαγητό σου;

Α. Των 22 εκατοστών.

Β. Των 25 εκατοστών.

Γ. Των 30 εκατοστών.

Δ. Δεν έχει σημασία, εφόσον δεν το αδειάζεις ποτέ εντελώς.

Σωστή απάντηση: Α Παρότι η μόδα έχει φέρει στα τραπέζια τα μεγάλα πιάτα, ένα κανονικό πιάτο σερβιρίσματος θα πρέπει να έχει το ίδιο μέγεθος με αυτό της σαλάτας. «Μεγαλύτερο σημαίνει περισσότερη ποσότητα, κάτι που οδηγεί σε υπερφαγία χωρίς να το καταλαβαίνουμε» σημειώνει η ειδικός. Στα εστιατόρια ένας καλός γενικός κανόνας είναι να τρως τη μισή από τη μερίδα που σου σερβίρουν ή να αφήνεις στο πιάτο τρεις γενναιόδωρες μπουκιές από οτιδήποτε, εκτός από τα λαχανικά σου.

4. Ποιο πρωινό έχει περισσότερες θερμίδες;

Α. Ζαμπόν, αβγά και τυρί τσένταρ.

Β. Ένα μάφιν με βρόμη.

Γ. Ένα μπολ με γιαούρτι, φρούτα και δημητριακά.

Δ. Βρόμη με γιαούρτι και καστανή ζάχαρη.

Σωστή απάντηση: Β Ένα ατομικό κέικ βρόμης έχει 454 θερμίδες και 12 γραμμάρια λιπαρά. Ακόμη χειρότερα, αν δεν είναι σπιτικό, μπορεί να είναι γεμάτο με τρανς λιπαρά, τα οποία δεν κάνουν κακό μόνο στην περιφέρεια αλλά και στην καρδιά σου. Αν και στην Ελλάδα δεν υπάρχει η ένδειξη για τρανς λιπαρά στις ετικέτες, αν δεις υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, μείνε μακριά.

5. Σε τι ποσότητα αντιστοιχεί μία μερίδα τυρί;

Α. Ίση με δύο ζάρια.

Β. Ίση με ένα σπιρτόκουτο.

Γ. Ίση με το δείκτη του χεριού.

Δ. Ίση με ένα πακέτο τράπουλας.

Σωστή απάντηση: Γ ή 30 γραμμάρια Το τυρί είναι εξαιρετική πηγή ασβεστίου. Μάλιστα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Rutgers βρήκαν πως μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να διατηρήσουν την οστική τους μάζα σε περίοδο δίαιτας. «Εφόσον προσέχεις το μέγεθος των μερίδων, δε χρειάζεται να επιλέγεις άπαχο τυρί. Φάε αυτό που απολαμβάνεις περισσότερο, αρκεί να μην έχεις αυξημένη χοληστερίνη ή τριγλυκερίδια» συμβουλεύει η ειδικός.

6.Πόσες θερμίδες τη μέρα θα πρέπει να παίρνεις από ροφήματα;

Α. Έως 475.

Β. Έως 340.

Γ. Έως 200.

Δ. Έως 180.

Σωστή απάντηση: Γ, για διατροφή 2.000 θερμίδων Οι περισσότεροι από εμάς καταναλώνουμε περίπου 450 θερμίδες τη μέρα από ροφήματα, πάνω από το διπλάσιο απ’ όσο θα έπρεπε, σύμφωνα με έρευνα. Ωστόσο, μόνο το 10% των καθημερινών μας θερμίδων θα έπρεπε να προέρχεται από αυτά, ποσότητα που αντιστοιχεί σε περίπου 2 φλιτζάνια άπαχο γάλα και 1/2 φλιτζάνι γλυκά ροφήματα. Το υπόλοιπο θα πρέπει να είναι νερό, καφές ή τσάι. «Το πρόβλημα είναι πως δε δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στον αριθμό των θερμίδων που πίνουμε» εξηγεί η Κλειώ Δημητριάδου.

7.Σε πόσες φέτες ψωμί αντιστοιχεί το κουλούρι Θεσσαλονίκης;

Α. Σε μία.

Β. Σε 2.

Γ. Σε 3.

Δ. Σε 5.

Σωστή απάντηση: Β ή 2 μερίδες δημητριακών Αν η ημερήσια πρόσληψη δημητριακών οφείλει να είναι στις 4 μερίδες, ξεκινώντας τη μέρα με τη μισή πρόσληψή τους είναι μια καλή αρχή – ειδικά αν το συνδυάσεις σωστά με πρωτεΐνη. «Άλειψε 1 κουταλιά της σούπας φιστικοβούτυρο (περίπου στο μέγεθος του αντίχειρά σου) στο κουλούρι», συστήνει η διαιτολόγος, «ή συνδύασέ το με μία φέτα γαλοπούλας ή ένα αβγό. Η πρωτεΐνη θα καθυστερήσει την πέψη, με αποτέλεσμα να είσαι για περισσότερη ώρα χορτάτη και γεμάτη ενέργεια».

8. Πόσο μεγάλη είναι μία μερίδα κρέας;

Α. Όσο η παλάμη.

Β. Όσο ένα σημειωματάριο.

Γ. Όσο δύο γροθιές.

Δ. Όσο ένα μικρό βιβλίο.

Σωστή απάντηση: Α Μία μερίδα κρέας είναι 120 γραμμ. ή περίπου στο μέγεθος της παλάμης. Ωστόσο, οι θερμίδες και τα λιπαρά στη μερίδα μπορεί να διαφέρουν πολύ, ανάλογα με το είδος και το κομμάτι του κρέατος. Τα πιο άπαχα κρέατα είναι το μοσχαρίσιο φιλέτο (180 θερμίδες και 8 γρ. λιπαρά) και το ψαρονέφρι (171 θερμίδες και 7 γρ. λιπαρά).

9.Πόσες φορές την εβδομάδα επιτρέπεται να τρως επιδόρπιο;

Α. Δύο.

Β. Τέσσερις.

Γ. Επτά.

Δ. Δέκα.

Σωστή απάντηση: Γ Μπορείς να τρως επιδόρπιο κάθε μέρα (ακόμη κι όταν κάνεις δίαιτα), εφόσον δεν το παρακάνεις με τις μερίδες. «Η στέρηση θα σε κάνει απλά να επιθυμείς πιο έντονα ένα γλυκό» επισημαίνει η ειδικός. Αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει να καταβροχθίζεις ένα κομμάτι κέικ κάθε βράδυ, διαφορετικά οι θερμίδες θα συσσωρευτούν γρήγορα. Μερικές έξυπνες επιλογές; Φρούτα μαζί με τραγανή βρόμη, ένα μικρό κομμάτι μαύρη σοκολάτα ή μία μπάλα παγωτό με χαμηλά λιπαρά (περίπου όσο το μπαλάκι του τένις).

10.Τι είναι καλύτερο;

Α. Ένα μπιφτέκι γαλοπούλας.

Β. Ένα μοσχαρίσιο μπιφτέκι.

Σωστή απάντηση: Περίπου το ίδιο. Έκπληξη! «Ορισμένα μπιφτέκια γαλοπούλας περιέχουν κιμά από όλα τα μέρη του πουλερικού, όπως τα πιο λιπαρά μπούτια και η πέτσα» λέει η ειδικός. «Όταν φτιάχνεις μπιφτέκι γαλοπούλας στο σπίτι, ζήτησε κιμά από στήθος το οποίο έχει παρόμοια περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες με το 95% άπαχο μοσχαρίσιο μπιφτέκι (140 θερμίδες και 5 γραμμάρια λιπαρά)» εξηγεί η Teller Lisa, διαιτολόγος και συγγραφέας του The Portion Young.

11.Πόση ώρα θα πρέπει να τρέξεις για να κάψεις μία ενεργειακή μπάρα των 180 θερμίδων;

Α. Για 10 λεπτά.

Β. Για 17 λεπτά.

Γ. Για 25 λεπτά.

Δ. Για 36 λεπτά.

Σωστή απάντηση: Β Αν τρέξεις με ταχύτητα 9 χλμ. την ώρα, θα σου πάρει 17 λεπτά για να την κάψεις. Οι ενεργειακές μπάρες είναι βολικές όταν χρειάζεσαι μια τόνωση πριν ή μετά την προπόνηση ή ως ένα γρήγορο σνακ που θα σε ξυπνήσει όταν σε πιάνει υπνηλία μετά το φαγητό. Πολλές όμως περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη, «κάτι που τις κάνει γλυκό ενισχυμένο με βιταμίνες και πρωτεΐνη» επισημαίνει η διατροφολόγος. Προτίμησε μπάρες που περιέχουν τουλάχιστον 7-8 γραμμ. πρωτεΐνη, 2 ή περισσότερα γραμμάρια φυτικές ίνες και λιγότερες από 180 θερμίδες.

12. Ένα φλιτζάνι βρασμένα ζυμαρικά σε πόσες μερίδες αντιστοιχεί;

Α. Σε μισή μερίδα.

Β. Σε μία μερίδα.

Γ. Σε μιάμιση μερίδα.

Δ. Σε 2 μερίδες.

Σωστή απάντηση: Α Τα 100 γραμμάρια ωμά ζυμαρικά αντιστοιχούν σε μία μερίδα. «Οι μερίδες των ζυμαρικών έχουν βγει εκτός ελέγχου, ειδικά στα εστιατόρια, όπου ένα γεύμα είναι στην πραγματικότητα 3 μερίδες» επισημαίνει η ειδικός. Ο κανόνας είναι ότι μία μερίδα βρασμένα ζυμαρικά θα πρέπει να έχει το μέγεθος της γροθιάς σου. Αν σου φαίνεται λίγο, πρόσθεσε μπρόκολο, κουνουπίδι, κολοκυθάκια ή σπανάκι.

13.Πόσες θερμίδες να τρως κανονικά, πόσες σε δίαιτα;

Α. Κανονικά 2.000 και όταν κάνεις δίαιτα περίπου 1.400.

Β. Όταν κάνεις δίαιτα, αφαιρείς περίπου 600 θερμίδες από όσες τρως κανονικά.

Γ. Κανονικά 1.500 και σε δίαιτα 1.100.

Δ. Στη δίαιτα τρως τις μισές απ’ ό,τι κανονικά.

Σωστή απάντηση: Α Στην πραγματικότητα, οι αριθμοί αυτοί εξαρτώνται από το βάρος (και την ηλικία), αλλά ως μέσος όρος μιας τυπικής διατροφής για μία γυναίκα βάρους 60 κιλών θεωρούνται οι 2.000 θερμίδες. Σε περίοδο δίαιτας συνήθως υπολογίζονται περίπου σε 1.400 ή παραπάνω, αλλά σίγουρα όχι πιο κάτω.

shape.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook