Ξένοι τουρίστες στα Χανιά: Αισθάνονται ασφάλεια, τους δυσαρεστούν οι δρόμοι – Πώς η AirBnb αλλάζει τα δεδομένα στον τουρισμό | Έρευνα – Photos

ξένοι-τουρίστες-στα-χανιά-αισθάνοντα-830620

Σημαντικά συμπεράσματα για τον τουρισμό στην Δυτική Κρήτη, εξάγονται και φέτος από την μεγάλη έρευνα των φορέων που παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης στην αίθουσα του «Χρυσόστομου» στα Χανιά.

Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, διαβεβαίωσε πως οι ζημιές θα έχουν αποκατασταθεί μέχρι την έλευση της τουριστικής περιόδου, σημειώνοντας βέβαια πως οι οριστικές λύσεις θα πάρουν καιρό ενώ προανήγγειλε νέα κάθοδο στα Χανιά του Υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη για σημαντικές ανακοινώσεις για τον ΒΟΑΚ.

Ξενοδόχοι: Να μπουν κανόνες στο AirBnb

Τεράστια αύξηση σημειώθηκε στο ποσοστό των επισκεπτών της Δυτικής Κρήτης που επιλέγουν διαμονή σε καταλύματα μέσω AirBnb αντί για ξενοδοχεία. Το ποσοστό αυτό έφτασε για το 2018 το 26% με αυξητική τάση ενώ το ποσοστό όσων μένουν σε ξενοδοχεία έπεσε στο 61%. 

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, Μανώλης Γιαννούλης, «πρέπει να θεσμοθετηθεί, να μπουν κανόνες. να ελέγχεται η υγιεινή και η ασφάλεια των επισκεπτών στα διάφορα σπίτια/διαμερίσματα που μένουν και βέβαια να υπάρχει το απαραίτητο φορολογικό καθεστώς ώστε να μην υπάρχει αυτή η ανισότητα με τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Σημαντικό πλεονέκτημα η ασφάλεια

Η ασφάλεια που αισθάνεται ο επισκέπτης τόσο στο αεροδρόμιο «Δασκαλογιάννης» όσο και σε όλη τη διάρκεια της παραμονής του στην Δυτική Κρήτη, αναδεικνύεται φέτος ως το σημαντικότερο στοιχείο της έρευνας.

Ο διευθυντής του ΜΑΙΧ, Γιώργος Μπαουράκης τόνισε: «Αυτή τη φορά προσπαθήσαμε να έχουμε μια πλήρη ακτινογραφία του ξένου επισκέπτη, ώστε να εντοπίσουμε ποια είναι τα θετικά και ποια τα αρνητικά, ώστε να μπορέσουμε να τα βελτιώσουμε και να τα αναβαθμίσουμε. Αυτό που εντοπίσαμε ως πάρα πολύ σημαντικό στοιχείο είναι η ασφάλεια. Ένα μεγάλο ποσοστό είναι οικογενειακός τουρισμός, άνθρωποι που έρχονται εδώ με τα παιδιά τους» σημείωσε.

Δυσαρέσκεια για λακκούβες -σήμανση – καθαριότητα

Σε γενικές γραμμές, οι επισκέπτες εκφράζουν την ικανοποίησή τους από την φιλοξενία και τις υπηρεσίες ενώ οι υποδομές (οδικό δίκτυο, σήμανση) και η καθαριότητα παραμένουν τα σημαντικότερα προβλήματα.

Το Ελαφονήσι παραμένει ο πρώτος προορισμός από τις παραλίες ενώ από αρχαιολογικούς χώρους πρώτη είναι η Κνωσός. Για τους επαναλαμβανόμενους επισκέπτες, σημειώνουν μεγάλη αύξηση τα μοναστήρια και οι εκκλησίες ενώ σύμφωνα με τον κ. Γιαννούλη, ο θρησκευτικός τουρισμός έχει τεράστιο περιθώριο ανάπτυξης, ιδιαίτερα σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Αισιοδοξία για αποκατάσταση του οδικού δικτύου

Στο μεταξύ, οι φορείς εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι το οδικό δίκτυο του νομού -και κυρίως οι βασικές αρτηρίες- θα έχουν αποκατασταθεί μέχρι την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Ερωτηθείς σχετικά ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, τόνισε:

Έχει γίνει ήδη ο καθαρισμός που χρειάζεται, είναι έτοιμη η μελέτη για τον Σταλό για να δημοπρατηθεί από τον ΟΑΚ.

Στα Μεγάλα Χωράφια, το κόστος της παρέμβασης που απαιτείται είναι 1,9 εκ. ευρώ η μελέτη, σε αυτό θα υπάρξει μια καθυστέρηση.

Για την γέφυρα του Πλατανιά, η μελέτη θα είναι έτοιμη μέσα στο Σαββατοκύριακο, ούτως ώστε άμεσα να ξεκινήσει ο ανάδοχος για να γίνουν οι εργασίες.

Ο κ. Ταξίαρχος έχει έρθει πάλι ώστε να δουν που θα τοποθετηθεί η νέα στρατιωτική γέφυρα στον Κερίτη ποταμό.

«Όλα θα βελτιωθούν. Ωστόσο οι οριστικές λύσεις χρειάζονται χρόνο. Εμείς από την πλευρά μας έχουμε μια καλή συνεργασία. Ο Υπουργός θα είναι εδώ σύντομα και θα ανακοινώσει πάρα πολλά θέματα και για τον  ΒΟΑΚ και για το οδικό δίκτυο στην ΠΕ Χανίων.

Δείτε ολόκληρη την παρουσίαση της έρευνας

Την έρευνα, διεξήγαγαν η Ένωση Ξενοδόχων Ν. Χανίων, η Περιφέρεια Κρήτης, το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ), το Εργαστήριο Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος – Τμ. Δυτικής Κρήτης και το Επιμελητήριο Χανίων.

 

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook