Ξενοδόχοι και ξενοδοχοϋπάλληλοι υπέγραψαν συλλογική σύμβαση – Τι ισχύει για τα Χανιά

ξενοδόχοι-και-ξενοδοχοϋπάλληλοι-υπέ-1105989

Συλλογική σύμβαση εργασίας υπέγραψαν σήμερα η  Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό.

Η σύμβαση δεν έχει άμεση επίδραση στους εργαζόμενους του κλάδου στα Χανιά, αλλά η προσδοκία για τους εργαζόμενους είναι η τοπική σύμβαση, η οποία καθορίζει τις εργασιακές σχέσεις στον νομό, να κινηθεί στα… ίχνη της κλαδικής.

Η συμφωνία είναι διετής και ισχύει έως 31/12/2022. Προβλέπει τη διατήρηση των αποδοχών των εργαζομένων στα σημερινά επίπεδα και επιλύει θεσμικά ζητήματα λειτουργικού ενδιαφέροντος για τα ξενοδοχεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του zarpanews.gr, στα Χανιά οι διαπραγματεύσεις έχουν ξεκινήσει και θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως τις 31 Μαρτίου. Λεπτομέρειες προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστές.

Στο μεταξύ, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Χανίων εξέδωσε ανακοίνωση όπου ενημερώνει για την παράταση για δύο μήνες της χορήγησης επιδόματος ανεργίας σε άνεργους του κλάδου:

«Η ΠΙΕΣΗ ΦΕΡΝΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ – ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ

Η διοίκηση της ομοσπονδίας και το σωματείο μας πιστα στα όσα έχουν πει και όσα έχουν κάνει ως τώρα συνεχίζουν να πιέζουν το αρμόδιο υπουργείο εργασίας και φέρνουν αποτελέσματα πάντα υπέρ των εργαζομένων.

Πιο συγκεκριμένα:

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση εχθές 25/1/2021 με την Γ.Γ. του υπουργείου εργασίας κ. Στρατινάκη, όπου μετά τις πιέσεις μας η Κυβέρνηση τις επόμενες μέρες θα καταθέσει τροπολογία που θα καθορίζει τα εξής:

– Παρατείνονται τα επιδόματα ανεργίας όσων έληξαν τον Ιανουάριο του ΄21 για δύο(2) μήνες ανεξάρτητα αν πήραν μια παράταση μέσα στο 2020, αντίστοιχα παρατείνονται κι αυτών που θα λήξει τον Φεβρουάριο του ’21.

– Για τους εργαζόμενους με μη υποχρεωτική επαναπρόσληψη (εποχικά εργαζόμενοι στον Επισιτισμό) που πήραν το έκτακτο επίδομα ανεργίας τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο Αύγουστο, παρατείνεται για δύο(2) μήνες ακόμη δηλ Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

– Όσοι συνάδελφοι είτε από τον επισιτισμό είτε από τον Τουρισμό δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τα 50 ένσημα, θα πάρουν και αυτοί δύο(2) μήνες επίδομα ανεργίας τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

– Με εγκύκλιο που θα βγει από το Υπουργείο Εργασίας αποσαφηνίζεται πως δεν θίγεται το δικαίωμα της επαναπρόσληψης όσων ήταν σε ανατολή σύμβασης.

Τέλος το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την μη εμφάνιση των ενσήμων από μονομερής αναστολές συμβάσεων, δεσμεύτηκε το υπουργείο πως τις επόμενες μέρες θα λυθεί και θα εμφανιστούν τα ένσημα κανονικά.

Θα επαναλάβουμε αυτό που λέμε από την αρχή της κρίσης…

Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΊΟ ΜΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook