Ξεκινούν σαρωτικοί έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων: Ποια θα είναι τα πρόστιμα για τους πελάτες, τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις

Στους δρόμους αναμένεται να βρεθούν το επόμενο διάστημα χιλιάδες αστυνομικοί ώστε να εποπτεύσουν τα νέα πιο αυστηρά μέτρα για τους ανεμβολίαστους που ανακοίνωση η κυβέρνηση, μετά την «έκρηξη» κρουσμάτων και την πίεση που ασκείται στο σύστημα υγείας.

Στο «στόχαστρο» των αρχών εκτός από τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων που θα προχωρούν σε παρατυπίες, μπαίνουν και οι πολίτες με τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση να αναμένεται μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Οι παραβάσεις των πελατών που θα τιμωρούνται με πρόστιμο θα είναι η κατοχή πλαστού πιστοποιητικού, η προσπάθεια για παραπλάνηση με πιστοποιητικό άλλου ατόμου και φυσικά η… μη ύπαρξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης.

Τα πρόσιμα για τα καταστήματα ξεκινούσαν από τα 2.000 ευρώ και έφταναν μέχρι και τις 10.000 ευρώ ανάλογα με τα τ.μ, ενώ σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, αυτά αναμένεται να διπλασιαστούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόστιμο για πλαστό πιστοποιητικό εμβολιασμού, σύμφωνα με την τροπολογία που είχε ψηφιστεί την περίοδο της αποκάλυψης του σκανδάλου του Εμβολιαστικού Κέντρου Παλαμά, είχε προσδιοριστεί στις 5.000 ευρώ.

Για παραμονή σε χώρο καταστήματος που η μάσκα είναι υποχρεωτική το πρόστιμο ήταν 300 ευρώ. Τα πρόστιμα αναμένεται να είναι ίδια για τους πολίτες, αλλά να διπλασιαστούν για τους καταστηματάρχες.

Πρόστιμα για εργαζόμενους

Το πρόστιμο για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους που δεν θα κάνουν το τεστ και θα μπουν στην ΕΡΓΑΝΗ σαν παραβάτες, θα είναι 300 για κάθε τεστ, άρα 600 ευρώ εβδομαδιαίως. Οι ανεμβολίαστοι μερικής απασχόλησης θα επιβαρύνονται με πρόστιμο 150/τεστ, άρα 300 ευρώ την εβδομάδα.

Πρόστιμα για εργοδότες

Για τους εργοδότες που απασχολούν ανεμβολίαστους εργαζόμενους που δεν έχουν προσκομίσει αρνητικά rapid test, θα έχουν ως εξής:

  • 2.000 αν δεν έχουν υποβάλλει την Υπεύθυνη Δήλωση.
  • 10.000 αν έχουν υποβάλλει ψευδή δήλωση
  • 1.500 αν απασχολούν εργαζόμενο με θετικό rapid test
  • 300 αν δεν ενημερώσει τον εργαζόμενο για την υποχρέωση να κάνει rapid test.

dikaiologitika.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ