Ξεκίνησε σήμερα η εκπαίδευση των υποψήφιων θετών γονέων στην Περιφέρεια Κρήτης

Η Περιφέρεια Κρήτης υποστηρίζοντας το όραμα «Μια Οικογένεια για κάθε Παιδί» που στερείται – μόνιμα ή προσωρινά – οικογενειακό περιβάλλον, προωθεί και προάγει τους Θεσμούς της Παιδικής Προστασίας, την Υιοθεσία και την Αναδοχή, οι οποίοι διασφαλίζουν την οικογενειακή αποκατάσταση κάθε παιδιού.

H Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου και με τη συμμετοχή του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Κρήτης, σεβόμενη τα αιτήματα των υποψήφιων Θετών Γονέων ακόμα και μέσα στις συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία, οργάνωσε την εκπαίδευση της 6 ης ομάδας υποψηφίων Θετών Γονέων για την Περιφέρεια Κρήτης, σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο (Ν.4538/18 και ΦΕΚ 4489/18).

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη συγκεκριμένη ομάδα ξεκινάει σήμερα και ολοκληρώνεται στις 28 Μαΐου 2021. Απευθύνεται στους υποψήφιους Θετούς Γονείς που έχει αξιολογηθεί η ετοιμότητά τους να αναλάβουν τη φροντίδα ενός παιδιού μέσω του θεσμού της Υιοθεσίας, από τους αρμόδιους Φορείς Εποπτείας, έχουν εγγραφεί στο Ειδικό Μητρώο Υποψήφιων Θετών Γονέων και στην εν λόγω ομάδα και προέρχονται από την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου.

Η εκπαίδευση των υποψηφίων Θετών Γονέων, αποτελεί προϋπόθεση για την εγγραφή τους στο Εθνικό Μητρώο και την ένταξή τους στη διαδικασία συνταιριάσματος με τα παιδιά προς Υιοθεσία. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού προγράμματος θα εκδοθεί βεβαίωση παρακολούθησης σε κάθε συμμετέχοντα υποψήφιο Θετό Γονέα για την εγγραφή του στο Εθνικό Μητρώο υποψηφίων Θετών Γονέων.

Η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας zoom. Το πρόγραμμα εκπαίδευσης έχει διάρκεια 30 ώρες και καλύπτει 6 Θεματικές Ενότητες που αναμένεται ότι θα βοηθήσουν τους υποψήφιους Θετούς Γονείς να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της ανατροφής των παιδιών στη σύγχρονη εποχή.

Στόχος του προγράμματος είναι η κατάλληλη προετοιμασία των υποψηφίων Θετών Γονέων ώστε να κατανοήσουν σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με την ανατροφή βρεφών, παιδιών και εφήβων, ηλικίας από 0-18 ετών και να προετοιμαστούν κατάλληλα για την αντιμετώπιση κάθε θέματος που μπορεί να προκύψει και που μπορεί να σχετίζεται με την υιοθεσία.

Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υλοποιείται μέσω της δικτύωσης των επαγγελματιών και την ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ διαφορετικών Κοινωνικών Υπηρεσιών και Φορέων, συμμετέχουν επαγγελματίες εκπαιδευτές, νομικοί, ψυχίατροι, ψυχολόγοι, σύμβουλοι ψυχικής υγείας, κοινωνικοί λειτουργοί, με σημαντική εμπειρία στο χώρο της Παιδικής Προστασίας, οι οποίοι προέρχονται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Κρήτης και το «Κέντρο
Ερευνών Ρίζες».

Οι θεματικές ενότητες που θα αναλυθούν αναφέρονται σε θέματα δικαιωμάτων του παιδιού, σε θέματα που αφορούν τη σωματική και ψυχική του ανάπτυξη, στις ιδιαίτερες ανάγκες των παιδιών προς υιοθεσία, στη φροντίδα παιδιών με αυξημένες ανάγκες, στο δικαίωμα του παιδιού στην ενημέρωση για την προέλευσή του και την υιοθεσία του κ.α.

zarpanews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ