Γενική Συνέλευση ΣΥΝ.ΚΑ – Οι μέτοχοι κρίνουν τη συνεργασία με Μασούτη | Photos

γενική-συνέλευση-συν-κα-οι-μέτοχοι-κρ-1383051

Ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 το πρωί της Κυριακής στην Επισκοπή Αγυιάς η γενική συνέλευση του Προμηθευτικού και Καταναλωτικού Συνεταιρισμού ΣΥΝ.ΚΑ, μια συνέλευση που ήδη έχει χαρακτηριστεί ως η σημαντικότερη των τελευταίων ετών, καθώς το βασικό θέμα συζήτησης και αυτό που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την πορεία του συνεταιρισμού τα επόμενα χρόνια είναι η συνεργασία με τον Μασούτη, την οποία οι μέτοχοι του συνεταιρισμού καλούνται να κρίνουν.

Η διοίκηση του ΣΥΝ.ΚΑ έκανε αναλυτική ενημέρωση προς τους μετόχους για το σχέδιο απόσχισης κλάδου και τη δημιουργία της νέας εταιρίας, στην οποία θα συμμετάσχει αργότερα και η Μασούτης .

Επίσης, σε εξέλιξη είναι και οι εκλογές για την ανάδειξη διοίκησης στον συνεταιρισμό.

Στη συνέλευση συμμετέχουν 433 μέτοχοι με φυσική παρουσία, ενώ μέσω διαδικτύου άνω των 300, όπως ανακοίνωσε το προεδρείο.

«Είμαστε στο κατώφλι μιας στρατηγικής συνεργασίας που θα ταράξει τα νερά», είπε ο αντιπρόεδρος του συνεταιρισμού, Δημήτρης Αλεξάκης. «Η σχεδιαζόμενη σύμπραξη με τη Μασούτης, θα φέρει τον συνεταιρισμό μας ως μέλος ενός ομίλου με τζίρο 1,1 δισ και θα δημιουργήσει τον τέταρτο μεγαλύτερο όμιλο στην αγορά. Ο τζίρος μας από 142 εκατομμύρια το 2014, έφτασε στα 235 εκατομμύρια το 2021. Οι τρεις μεγαλύετερες εταιρίες σουπερμαρκετ κατέχουν το 70% της αγοράς. Εμείς είμαστε περίπου το 2%. Πρέπει να θωρακιστούμε και η συνεργασία αυτή θα μας επιτρέψει να αγοράζουμε φθηνότερα τα προϊόντα. Ο συνεταιρισμός όχι μόνο θα διατηρήσει το ποσοστό 50% επί του κεφαλαίου, αλλά θα διατηρήσει και το μάνατζμεντ. Η εταιρία παραμένει στα Χανιά.»

«Με τα νέα κεφάλαια που θα εισέλθουν, τα οποία θα είναι πολλαπλάσια της αξίας των μετοχών της νέας εταιρίας, θα μπορούμε να εξελιχθούμε στη μεγαλύτερη αλυσίδα στην Κρήτη. Ήδη ετοιμάζουμε ένα νέο σουπερμάρκετ στα Λιβάδια και πιθανόν ένα ακόμα κατάστημα στο Ρέθυμνο και αναμένεται να υπάρξει αύξηση θέσεων εργασίας, ενώ για τους παραγωγούς θα υπάρξει βελτίωση της κατάστασης, καθώς θα μπορούν να πωλούν σε έναν μεγάλο όμιλο. Σας καλώ να εγκρίνετε αυτό το πρώτο, αλλά σημαντικότερο βήμα», ολοκλήρωσε ο κ. Αλεξάκης.

«Έχουν δοθεί  11 εκατομμύρια ευρώ σε μερίσματα», ανέφερε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού,  Απόστολος Αλεξάκης, ο οποίος έκανε ιστορική αναδρομή στην πορεία των περασμένων ετών. «Εμείς ο,τι συμφωνούσαμε το τηρούσαμε, είχαμε μπέσα. Η συνεργασία με τον Μασούτη θα μας δώσει τη δυνατότητα να επιβιώσουμε τα επόμενα χρόνια, μας εξασφαλίζει για τουλάχιστον 10 με 15 έτη. Πιστεύω ότι η απόλυτη πλειοψηφία των μετόχων, 95% με 98%, θα στηρίξει αυτή τη συμφωνία. Σας καλώ να υπερψηφίσετε την πρόταση και σας ευχαριστώ που 43 χρόνια με ανεχτήκατε», προσέθεσε.

Ο γραμματέας του συνεταιρισμού, Γιώργος Μπαουράκης, αναφέρθηκε στις λεπτομέρειες του σχεδίου απόσχισης, για την οποία είπε ότι ο τρόπος που έχει επιλεγεί νομικά, επιτρέπει την συγκεντρωτική εγγραφή των κερδών και των ζημιών της επωφελούμενης, δεν υπάρχει φορολογική επιβάρυνση, ενώ κρίνεται ότι θα συμβάλει στην επίτευξη καλύτερων λύσεων χρηματοδότησης και τη μείωση του λειτουργικού κόστους. Η μέθοδος που επελέγη για την αξιολόγηση του μεταχικού κεφαλαίου της νέας εταιρίας ήταν εκείνη της προσαρμοσμένης καθαρής θέσης, η οποία θεωρήθηκε η πιο αντικειμενική. Η καθαρή θέση της νέας εταιρίας θα είναι 3.614.000 ευρώ, ενώ ο διασπώμενος, ο συνεταιρισμός δηλαδή, θα είναι ο μοναδικός μέτοχος στη νέα θυγατρική.

Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, έλαβε επίσης τον λόγο στη γενική συνέλευση:

«Εγώ αντιλαμβάνομαι ότι πάτε να προλάβετε καταστάσεις σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία. Η διαδρομή του συνεταιρισμού είναι μακρά και αυτό που την χαρακτηρίζει είναι η εμπιστοσύνη. Εμπιστοσύνη του συνεταιρισμού στους παραγωγούς, των καταναλωτών προς τον συνεταιρισμό, εμπιστοσύνη όλων προς τη διοίκηση. Σήμερα η εταιρία παίζει σημαντικό ρόλο στον τόπο μας και δεδομένου ότι θα είναι οι ίδιοι άνθρωποι που θα συνεχίσουν και στη νέα εταιρία, πάντα με γνώμωνα τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και την προώθηση των τοπικών προιόντων, θεωρώ ότι πρέπει να στηρίξουμε και να εμπιστευτούμε αυτή την πρωτοβουλία», ανέφερε ο κ. Καλογερής.

Ο κ. Γιώργος Φουντουλάκης, εκ των ιδρυτικών μελών του ΣΥΝΚΑ, απηύθυνε το ερώτημα αν ο συνεταιρισμός είχε οικονομικές ζημιές και αν χάθηκαν χρήματα από την ενασχόληση του συνεταιρισμού με ποδοσφαιρική ομάδα.

Ο κ. Κυριάκος Μαθιουδάκης, επίσης εκ των ιδρυτικών μετόχων του συνεταιρισμού, ρώτησε αν υπάρχει κίνδυνος το 50-50 της συμμετοχής στη νέα εταιρία μεταξύ του ΣΥΝΚΑ και του Μασούτη, ξαφνικά να γίνει 51% για τον Μασούτη.

Ο κ. Γιάννης Κουρτάκης, μιλώντας στη συνέλευση, ευχήθηκε καλή επιτυχία στην πρωτοβουλία της διοίκησης και να απλωθεί η εταιρία ακόμα και εκτός Ελλάδας στα Βαλκάνια.

Ο κ. Μανώλης Αποστολάκης, επισήμανε ότι η εταιρία αναπτύχθηκε με εξαγορές, συγχωνεύσεις και μεγέθυνση και ζήτησε να εγκρίνουν οι μέτοχοι την απόφαση πριν να είναι αργά.

«Που αισθάνεται πιο ασφαλής ο εργαζόμενος, σε μια εταιρία με ίδια κεφάλαια 10 ή με 20 εκατομμύρια», αναρωτήθηκε άλλος μέτοχος, εκφραζόμενος επίσης υπέρ της προτεινόμενης συμφωνίας.

Στη συνέλευση επίσης έγινε λόγος για εξασφάλιση βιωσιμότητας, προώθηση των τοπικών προϊόντων και ενίσχυση των θέσεων του συνεταιρισμού χάρη στη συνεργασία με Μασούτη από τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη Νίκο Συριγωνάκη.

Ο προεδρεύων, Ευγένιος Αρετάκης, απάντησε σε ερωτήσεις που είχαν τεθεί. Τα χρήματα που θα καταβάλει ο Μασούτης για να μπει στη νέα εταιρία, θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του τραπεζικού δανεισμού και για την υλοποίηση του αναπτυξιακού πλάνου. Για το ενδεχόμενο εξαγοράς από τον Μασούτη, απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο χωρίς την έγκριση της ΓΣ του συνεταιρισμού. Για τη σύνθεση του ΔΣ της νέας εταιρίας επανέλαβε ότι το ΣΥΝΚΑ θα έχει την πλειοψηφία και ανέφερε ότι όλες οι κινήσεις γίνονται για να είναι το μέρισμα για τους μετόχους ακόμα μεγαλύτερο, πράγμα που αναμένει να συμβεί από το επόμενο έτος.

Μετά τις εισηγήσεις και με δεδομένο ότι δεν κατατέθηκε άλλη πρόταση, οι μέτοχοι κλήθηκαν να ψηφίσουν την πρόταση της διοίκησης αλλά και να αναδείξουν τη νέα διοίκηση. Η ψηφοφορία θα είναι ανοικτή ως τις 18:00 για τους μετόχους.

Η συνέλευση πραγματοποιείται στις αποθήκες του συνεταιρισμού, οι οποίες όμως έχουν διαμορφωθεί με τρόπο κατάλληλο, με καρέκλες να έχουν τοποθετηθεί σε αποστάσεις, ενώ στην είσοδο ελέγχονται πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Οι μέτοχοι έχουν τη δυνατότητα και να συμμετάσχουν μέσω τηλεδιάσκεψης και γι΄αυτό στην αίθουσα έχει τοποθετηθεί γιγαντοοθόνη.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook