Ξεκίνησε η δίκη της Χρυσής Αυγής: Αποφασίζουν για ελαφρυντικά – Ποιοι μπαίνουν φυλακή και ποιοι τη γλιτώνουν

ξεκίνησε-η-δίκη-της-χρυσής-αυγής-αποφα-1117628

Ξεκίνησε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η συνεδρίαση για τη Χρυσή Αυγή, με τις δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης για τα ελαφρυντικά. «Κλειδί» θα αποτελέσει η ετυμηγορία των δικαστών επί των ελαφρυντικών και των ποινών. Δηλαδή, το ποιος θα οδηγηθεί στη φυλακή και για πόσο θα μείνει εκεί.

Η αναγνώριση ελαφρυντικών, συνεπάγεται μειωμένες ποινές για όσους κρίθηκαν ένοχοι.

Σε όσους καταδικάστηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση το πλαίσιο ποινής είναι από 5 έως 10 έτη κάθειρξης. Αν όμως αναγνωριστεί ελαφρυντικό, οι ποινές θα είναι από 1 έως 5 έτη κάθειρξης.

Για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης το πλαίσιο ποινής είναι από 5 μέχρι 15 έτη κάθειρξης. Αν αναγνωριστούν ελαφρυντικά, τότε οι προβλεπόμενες ποινές θα κυμανθούν από 2 μέχρι 8 έτη κάθειρξης.

Χθες, Πέμπτη, η εισαγγελέας της έδρας εισηγήθηκε να δοθεί μία ελαφρυντική περίσταση που αφορά μη συμμετοχή μέλους σε κακουργηματική πράξη εγκληματικής οργάνωσης, ερμηνεύοντας τη διάταξη 187 του ποινικού κώδικα παράγραφος 6. Τονίζεται ότι η εισαγγελική πρόταση δεν αφορούσε στη διευθυντική ομάδα, αλλά μόνο σε όσους κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη και δεν έχουν τελέσει ή δεν βαρύνονται με κακουργηματική πράξη που σχετίζεται με αυτήν.

Συνήγορος Πολιτικής Αγωγής για τα ελαφρυντικά που διεκδικούν οι συνήγοροι υπεράσπισης

Με δηλώσεις έξω από το Εφετείο, ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Κώστας Παπαδάκης, αναφέρθηκε στο θέμα των ελαφρυντικών που διεκδικούν οι συνήγοροι υπεράσπισης.

«Η ελαφρυντική περίσταση της μη τέλεσης αξιόποινων πράξεων που αναφέρεται στο άρθρο 187 παράγραφος 6 του παλιού Ποινικού Κώδικα που επικαλούνται οι υπερασπιστές, εφαρμόζεται όταν η μη τέλεση εγκληματικών πράξεων αφορά την εγκληματική οργάνωση και όχι όταν μια εγκληματική οργάνωση στην οποία έχει καταδικαστεί κάποιος για ένταξη, έχει τελέσει εγκληματικές πράξεις αλλά δεν έχει τελέσει ο ίδιος.

Αυτό προκύπτει ευθέως, τόσο από την εισηγητική έκθεση του νόμου, όσο και από ένα βιβλίο, το σύγγραμμα «Ασφάλεια και Ελευθερία» του Ιωάννη Μανωλεδάκη, το οποίο έκαναν σημαία στις αγορεύσεις τους πριν οι συνήγοροι υπεράσπισης, αλλά τώρα το ξέχασαν, διότι αυτά τα οποία γράφει είναι αντίθετα με αυτά τα οποία υποστηρίζουν», ανέφερε ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής.

Με αιχμή προς την εισαγγελέα της έδρας, ο κ. Παπαδάκης υποστήριξε ότι «τουλάχιστον η εισαγγελέας όφειλε να το έχει διαβάσει. Ο σκοπός για τον οποίο καθιερώθηκε αυτό το ελαφρυντικό, είναι ότι κάποιο μέλος εγκληματικής οργάνωσης που πράγματι είναι αδρανής και δεν έχει τελέσει αυτά που σχεδιάζει, να μπορεί να αντιμετωπίζεται επιεικέστερα. Όχι όμως κάποιος που βρίσκεται σε μια οργάνωση που έχει τελέσει εγκληματικές πράξεις, που αυτός το ξέρει και επειδή ο ίδιος δεν έχει συμμετάσχει στην τέλεση τους να παίρνει ελαφρυντικό.

Πλησιάζει η ώρα των συλλήψεων

Η ώρα των συλλήψεων ή των αυθόρμητων προσελεύσεων για τα πολιτικά στελέχη και μέλη της Χρυσής Αυγής που κρίθηκαν ένοχα για διεύθυνση, ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση, πλησιάζει, όπως επισημαίνουν στελέχη ειδικών υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ.. Ενδέχεται να εξελιχθούν την επόμενη εβδομάδα, καθώς την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου επί των ποινών των ενόχων.

Χθες καταγράφηκε η τραγελαφική ενέργεια, που αναδεικνύει όμως χαρακτηριστικά της προσωπικότητας κάποιων ενόχων, όταν δύο μέλη της Χρυσής Αυγής προσήλθαν οικειοθελώς στο Τμήμα Ασφαλείας Περάματος, εκδηλώνοντας την πρόθεσή τους να παραδοθούν και ότι είναι στη διάθεση των διωκτικών αρχών. Έκπληκτοι οι αστυνομικοί τους απάντησαν πως δεν έχουν ανακοινωθεί οι αποφάσεις των ποινών που τους αφορούν, και δεν υπάρχουν παραγγελίες εκτέλεσης των δικαστικών αποφάσεων. Με λίγα λόγια τους είπαν να περιμένουν τη… σειρά τους.

Σημειώνεται πως, στον αστυνομικό σχεδιασμό έχει συμπεριληφθεί η στενή επιτήρηση όλων των μελών του μορφώματος, που έχουν κριθεί ένοχοι, για την αποφυγή της όποιας πιθανότητας διαφυγής τους προς την επαρχία, ή ακτοπλοϊκώς εντός και… εκτός συνόρων.

Τα πολιτικά στελέχη και μέλη της Χρυσής Αυγής που θα συλληφθούν θα οδηγηθούν σε διαφορετικά σωφρονιστικά καταστήματα ή πτέρυγες, για να αποφευχθεί η πιθανότητα επιθέσεων εναντίον τους ή μεταξύ τους αντιπαραθέσεις.

thetoc.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook