Ξεκινάει το υποθαλάσσιο δίκτυο που θα συνδέει Κρήτη – Πελοπόννησο | Μειώνονται οι χρεώσεις ΥΚΩ στους λογαριασμούς ρεύματος

ξεκινάει-το-υποθαλάσσιο-δίκτυο-που-θα-735698
Φωτογραφία αρχείου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε  δύο μεγάλα έργα υποδομής στην Ελλάδα και ένα έργο κοινού ενδιαφέροντος Ελλάδας-Βουλγαρίας, ως μέρος ενός συνολικού πακέτου επενδύσεων της πολιτικής συνοχής, σε 10 κράτη-μέλη, ύψους 4 δισ. ευρώ που μαζί με την εθνική συγχρηματοδότηση ανέρχεται συνολικά σε 8 δισ. ευρώ.

Το ένα από αυτά θα χρηματοδοτηθεί με σχεδόν 95 εκατ. ευρώ και αφορά στην κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Πελοποννήσου.

Το έργο περιλαμβάνει δύο υποβρύχια καλώδια μήκους 135 χλμ, που θα αποτελέσουν το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο δίκτυο στον κόσμο. Προβλέπει, επίσης, την αναβάθμιση των υπαρχόντων και κατασκευή νέων γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τοποθέτηση υπόγειων καλωδίων και κατασκευή υποσταθμών σε Πελοπόννησο και Κρήτη.

Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Οικονομίας και Ανάπτυξης, Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα αναμένεται να μειώσει το κόστος παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στο νησί, αντικαθιστώντας τις πετρελαϊκές μονάδες, με σημαντικά κοινωνικοοικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη.

«Το έργο, λόγω της μείωσης του κόστους παραγωγής, θα οδηγήσει στη δραστική μείωση των χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, που επιβαρύνουν τους καταναλωτές όλης της χώρας με 600-800 εκατ. ευρώ ετησίως εκ των οποίων τα μισά αφορούν στην Κρήτη. Επιπλέον, θα αλλάξει ριζικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα όχι μόνο δια της παύσης λειτουργίας των συμβατικών σταθμών παραγωγής, αλλά και δια της αξιοποίησης του δυναμικού των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook