Ξεκινάει την Τετάρτη το 1ο Φεστιβάλ Βιβλίου στα Χανιά: Σπουδαίοι συγγραφείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό και πολλές εκδηλώσεις

Κορυφαία ονόματα από τον χώρο του βιβλίου, σπουδαίοι συγγραφείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, θα βρεθούν στα Χανιά για το 1ο Φεστιβάλ Βιβλίου που συνδιοργανώνει ο δήμος Χανίων με την Περιφέρεια Κρήτης και την υποστήριξη του υπουργείου Αθλητισμού και Πολιτισμού.

Από την Τετάρτη 29 μέχρι και την Κυριακή 3 Ιουλίου το Μεγάλο Αρσενάλι, το θέατρο Μίκης Θεοδωράκης, το Γυαλί Τζαμί, η αίθουσα του φιλολογικού συλλόγου Χρυσόστομος και άλλοι χώροι μέσα στην πόλη, θα δεχτούν πάνω από 100 μεγάλα ονόματα από τον χώρο του βιβλίου. Συγγραφείς , διανοούμενοι, μεταφραστές, εκδότες και λοιποί άνθρωποι του βιβλίου θα συναντηθούν με τους πολίτες των Χανίων αλλά και τους επισκέπτες, σε μία καθαρά φεστιβαλική διοργάνωση που δεν έχει υπάρξει ως τώρα στην Ελλάδα

Το 1ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων θα διερευνήσει την έννοια του συνόρου και του ορίου στα πεδία της λογοτεχνίας, της Ιστορίας και της διεθνούς πολιτικής, με κεντρικό θέμα «Στις γραμμές των συνόρων» και επιμέρους θεματικούς άξονες «Σύνορα στην Ευρώπη», «Τα όρια Ιστορίας και Λογοτεχνίας», «Διαβαίνοντας τα σύνορα της προσφυγιάς», «Η Κρήτη ως όριο», και «Μίκης Θεοδωράκης: Ένας διανοούμενος εκτός ορίων».

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης, στο Μεγάλο Αρσενάλι, θα διερευνηθούν τα σύνορα και τα όρια στη λογοτεχνία, στις διεθνείς σχέσεις, στην ιστορία:
“Η πρώτη αυτή διοργάνωση θα ξεχωρίσει τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά με τη συμμετοχή άνω των 100 ανθρώπων. Φιλοδοξούμε το φεστιβάλ να γίνει αντάξιο των μεγάλων φεστιβάλ του εξωτερικού όπου θα είναι πρόκληση για σημαντικούς ανθρώπους του πνεύματος και συγγραφείς να παρουσιάζουν τη δουλειά τους στα Χανιά. Είναι κάτι που τιμά τον τόπο μας, τον προβάλει και αναδεικνύει γενικότερα το πνεύμα γενικότερα που διέπει τη φιλοσοφία της πόλης και των ανθρώπων της περιοχής. Συγχρόνως, ελπίζουμε να προωθήσουμε την φιλαναγνωσία στον τόπο μας και να αναδείξουμε σπουδαιότητα του βιβλίου”

Ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης αναφέρθηκε στο φεστιβάλ τονίζοντας ότι πρόκειται για μία “πολύ μεγάλη προσπάθεια που εντάσσεται σε μία συνολική στρατηγική του δήμου Χανίων να καταστεί ο δήμος μας ως ένα εύφορο πεδίο πολιτιστικής δημιουργίας.  Προσπαθούμε να αναδείξουμε αυτή τη διάσταση του τόπου μας ξεφεύγοντας από τον καθαρά τουριστικό προορισμό και αναδεικνύοντας τα Χανιά ως πολιτιστικό προορισμό.  Επισκέπτες και πολίτες των Χανίων θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με κορυφαία ονόματα του χώρου, να μιλήσουν μαζί τους, να ακούσουν τις σκέψεις τους και να εμπνευστούν ακόμα περισσότερο από τα βιβλία τους”

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Γιάννης Γιαννακάκης ανέφερε ότι “το φεστιβάλ δεν είναι απλώς μια σειρά από εκδηλώσεις. Είναι κυρίως μια ατμόσφαιρα και μια οργανωμένη ευκαιρία να συναντηθούμε με τους πρωταγωνιστές της τέχνης. Τα Χανιά το γνωρίζουν καλά αυτό, καθώς φιλοξενούν σειρά φεστιβάλ και θα συνεχίσουν να τα στηρίζουν με την ίδια θέρμη που υπήρχε πάντα. Εμπιστευθήκαμε μια έμπειρη ομάδα με επικεφαλής τον Μανώλη Πιμπλή για να φιλοξενήσουμε στα Χανιά ένα σπουδαίο φεστιβάλ. Συγγραφείς από την Κρήτη, από όλη την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό που μας έχουν κάνει την τιμή να βρίσκονται φέτος στη μεγάλη αυτή διοργάνωση”

Από τη μεριά του ο Διευθυντής του Φεστιβάλ Μανώλης Πιμπλής δήλωσε:

“Τα Χανιά μπορούν να γίνουν μία πόλη ορόσημο για τον χώρο του βιβλίου στην Ελλάδα γιατί φέρουν ένα πολιτιστικό στίγμα το οποίο μπορεί να αγκαλιάσει γενικότερα τον ελληνικό πνευματικό χώρο, είναι μια πόλη που αποπνέει πολιτισμό σε κάθε της διάσταση και με όλους τους τρόπους. Τα Χανιά μπορούν να γίνουν τοπόσημο για το βιβλίο. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάτι ανάλογο στην Ελλάδα και η φιλοδοξία να μπει στον χάρτη των φεστιβάλ διεθνώς είναι κάτι εφικτό. Μπορεί να γίνει και μάλιστα όχι σε μεγάλο χρονικό διάστημα. Πιστεύουμε ότι αυτό το εγχείρημα θα έχει μέλλον σε μία εποχή που πολλοί αμφισβητούν τη δυνατότητα του βιβλίου να υπάρχει λόγω των εξελίξεων στον ψηφιακό τομέα. Το βιβλίο είναι εδώ και θα είναι πάντα εδώ δεν υπάρχει καμία περίπτωση να χαθεί”

Τέλος ο κ. Πιμπλής ευχαρίστησε τα βιβλιοπωλεία των Χανίων που δέχτηκαν με ενθουσιασμό όπως είπε να ενισχύσουν το φεστιβάλ και τα οποία θα διαθέτουν τα βιβλία των προσκεκλημένων συγγραφέων: “Είναι μια υπέρβαση που την έκαναν με αγάπη και ενθουσιασμό για αυτό το εγχείρημα. Όλοι οι θεσμοί της πόλης συμμετέχουν με κάποιο τρόπο και θα συνεχίσουν να συμμετέχουν είτε αυτό έχει να κάνει με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων, είτε με τα ιδρύματα όπως το ίδρυμα Βενιζέλου είτε με θεσμούς όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Μια πλειάδα σημαντικών συγγραφέων από την Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Μεγάλη Βρετανία, την Ουκρανία και το Περού… έρχονται στα Χανιά

Ο βραβευμένος με το Κρατικό Βραβείο Γραμμάτων της Ισπανίας για το σύνολο του έργου του, Βάσκος συγγραφέας Μπερνάρντο Ατσάγα (Bernardo Atxaga), που τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 20 γλώσσες.

Ο Γάλλος μυθιστοριογράφος, αλλά και σκηνοθέτης δύο ταινιών Ερίκ Βυϊγιάρ (Éric Vuillard), που μεταξύ άλλων έχει τιμηθεί με το Βραβείο Goncourt 2017, τα βραβεία Franz Hessel και Alexandre-Vialatte, και ήταν υποψήφιος για το βραβείο International Booker.

Ο βραβευμένος με το βραβείο Runciman Award 2022 (για το βιβλίο του «John Craxton: Ο αγαπημένος της ζωής. Μία ελληνική ψυχή») συγγραφέας βιβλίων για την τέχνη και επιμελητής εκθέσεων, Ίαν Κόλινς (Ian Collins), συνεργάτης του Yale Center for British Art, του Βρετανικού Μουσείου, του Sainsbury Centre του Norwich, του Μουσείου Μπενάκη (και επιµελητής της τωρινής έκθεσης «John Craxton: Μία ελληνική ψυχή», έως και τις 11.09.2022) και της Λεβέντειου Πινακοθήκης της Λευκωσίας.

Ο δημοφιλέστερος πεζογράφος της Ουκρανίας Αντρέι Κούρκοφ (Andrej Kurkow), που τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 21 γλώσσες.

Η Βρετανίδα ποιήτρια και μυθιστοριογράφος Ρουθ Παντέλ (Ruth Padel) -τρισέγγονη του Δαρβίνου, ο οποίος έχει εμπνεύσει και το ποιητικό της έργο-, καθηγήτρια Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και στο Βασιλικό Κολλέγιο του Λονδίνου, η οποία συμμετείχε και στις ανασκαφές της Βρετανικής Σχολής στη Κνωσό και στον Μύρτο.

Ο Σαντιάγο Ρονκαλιόλο (Santiago Roncagliolo), Περουβιανός μυθιστοριογράφος, σεναριογράφος, δραματουργός, συγγραφέας παιδικών βιβλίων, μεταφραστής και τακτικός συνεργάτης της εφημερίδας «El País», ο νεότερος συγγραφέας της Λατινικής Αμερικής που τιμήθηκε ποτέ με το Βραβείο Αλφαγκουάρ.

Η Σκωτσέζα πεζογράφος, δραματουργός, κριτικός και δημοσιογράφος Άλι Σμιθ (Ali Smith), που έχει τιμηθεί με πολυάριθμα βραβεία (Βραβεία Goldsmiths Prize, Costa Book Award, Baileys Women’ s Prize for Fiction) και υπήρξε τέσσερις φορές υποψήφια για το Βραβείο Booker.

Η Ιταλίδα Μαρία Καρακάουζι (Maria Caracausi), καθηγήτρια Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Παλέρμο και πρόεδρος της Ιταλικής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών, που το πλούσιο μεταφραστικό έργο της με σημαντικούς Έλληνες ποιητές έχει αποσπάσει πολυάριθμες διακρίσεις (Εταιρεία Μεταφραστών Λογοτεχνίας 1989, Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης 2020, Βραβείο «Jean Moréas» 2020 για την ανάδειξη των Ελληνικών Γραμμάτων).

…και σπουδαίοι δημιουργοί από την Ελλάδα και την Κύπρο

Συνολικά πάνω από 70 Έλληνες και Κύπριοι συγγραφείς, πεζογράφοι, ποιητές, ιστορικοί και ακαδημαϊκοί, θα δώσουν το παρών στη μεγάλη γιορτή του βιβλίου στα Χανιά, ανάμεσα στους οποίους οι: Δημήτρης Αγγελάτος, Γιώργος Αγοραστάκης, Ορφέας Απέργης, Ανδρέας Αποστολίδης, Μάρω Βασιλειάδου, Ιωσήφ Βεντούρας, Κατερίνα Βλαχάκη, Μαρινέλα Βλαχάκη, Σταύρος Γ. Βλοντάκης, Ρούλα Βουράκη, Λευτέρης Γιαννακουδάκης, Σπύρος Γιανναράς, Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη, Βασίλης Δανέλλης, Γιάννης Δημητρακάκης, Αγαθή Δημητρούκα, Λένα Διβάνη, Νάσια Διονυσίου, Γιάννης Δούκας, Μάρω Δούκα, Ισαβέλλα Ζαμπετάκη, Ζυράννα Ζατέλη, Λένια Ζαφειροπούλου, Σταύρος Ζουμπουλάκης, Ισίδωρος Ζουργός, Λεωνίδας Κακάρογλου, Αγγελική Καραθανάση-Μανουσάκη, Παρασκευάς Καρασούλος, Σταύρος Καρτσωνάκης, Δημήτρης Καταλειφός, Κώστας Κατσουλάρης, Ελένη Κατσούλη, Ηλίας Κολοβός, Νίνα Κουλετάκη, Κώστας Κουτσουρέλης, Χριστίνα Κωνσταντουδάκη, Χριστιάνα Λαμπρινίδη, Δημήτρης Λέντζος, Ηλίας Μαγκλίνης, Στέλιος Μάινας, Μιχάλης Μαλανδράκης, Ελένη Μαρινάκη, Πέτρος Μάρκαρης, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, Μαρία Μαυρικάκη, Χρήστος Μαχαιρίδης, Μιχάλης Μοδινός, Τηλέμαχος Ε. Μουδατσάκις, Παντελής Μπουκάλας, Ιωάννα Μπουραζοπούλου, Γιάννης Ξανθούλης, Δημήτρης Οικονόμου, Σπύρος Πετρουλάκης, Γεώργιος-Στυλιανός Ν. Πρεβελάκης, Βαγγέλης Ραπτόπουλος, Μαρία Σαββάκη, Τάσος Σακελλαρόπουλος, Μαρίνος Σαρηγιάννης, Γιάννης Σκαλιδάκης, Νικόλας Σμυρνάκης, Πέλα Σουλτάτου, Νίκη Τρουλλινού, Αντώνης Τσαπατάκης, Ματθαίος Φραντζεσκάκης, Δημήτρης Χατζηκωνσταντίνου, Νίκος Χριστοδούλου, Χρήστος Χωμενίδης, Χάρης Ψαρράς, Νίκος Ψιλάκης κ.ά.

Εικαστικές εκθέσεις, συναυλίες, θεατρικά αναλόγια, μελοποιημένες αφηγήσεις παραμυθιών, ντοκιμαντέρ, σεμινάριο

 

Ο Χώρος Τέχνης Χανίων (Παπαναστασίου 59) θα παρουσιάσει την έκθεση «Μίτος: στα όρια του Λαβυρίνθου» (επιμέλεια: Γιώργος Π. Μαρκαντωνάκης, γραμματειακή υποστήριξη: Ζωή Κολλάρου, επιστημονικός συνεργάτης: Δημήτρης Αγγελάτος) με τη συμμετοχή 34 Κρητών εικαστικών δημιουργών (Σοφία Βλαζάκη, Γιάννης Διαλινός, Βίκυ Καμένου, Ειρήνη Κανά, Αμαλία Καρκούλια, Στέλλα Κουκουλάκη, Γιάννης Π. Μαρκαντωνάκης, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Παγώνα Ξενάκη, Κώστας Παγωμένος, Αγλαΐα Περάκη, Σύλβια Πετσούρα, Βάσω Πρωτοπαπαδάκη, Ειρήνη Τσιράκη, Αντώνης Φραντζεσκάκης, Εύη Φωτοπούλου, κ.ά.), με μοναδικά βιβλία τέχνης (art books), που αναδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο οι Κρήτες δημιουργοί αντιλαμβάνονται τα ποικίλα όρια -ιστορικά, μυθολογικά, κοινωνιολογικά, ψυχολογικά- μέσα από το πρίσμα που συνδέει το Βιβλίο και την Τέχνη στο πέρασμα των αιώνων.

Η διεθνούς φήμης πιανίστα Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου θα παρουσιάσει για πρώτη φορά
την υπό έκδοση δουλειά της πάνω στην ποίηση του Μίλτου Σαχτούρη, την Πέμπτη 30 Ιουνίου, 23:00-24:00, στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης.

Ο συνθέτης και ερμηνευτής Κώστας Γανωτής (κιθάρα, φωνή) θα παρουσιάσει τη δουλειά του με μελοποιημένα ποιήματα του Κωνσταντίνου Καβάφη, μαζί με τον Χάικ Γιατζιτζιάν (ούτι, φωνή), την Παρασκευή 1 Ιουλίου, 22:00-23:00, στο Γιαλί Τζαμί.

Η πιανίστα Ντόρα Μπακοπούλου θα παρουσιάσει το μουσικό πρόγραμμα «Ποίηση που έγινε τραγούδι», αφιερωμένο στους στίχους σπουδαίων ποιητών (Ελύτη, Γκάτσου, Λειβαδίτη, Ρίτσου, Σεφέρη, κ.ά.) που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης, με την Αγγελική Λιούκα στο τραγούδι, στο πλαίσιο εκδήλωσης του θεματικού άξονα «Μίκης Θεοδωράκης: Ένας διανοούμενος εκτός ορίων», την Κυριακή 3 Ιουλίου, 21:00-23:00, στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης.

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης συμπράττει με το 1ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων και προτείνει τέσσερις ηθοποιούς που ζουν στα Χανιά, οι οποίες θα διαβάζουν αποσπάσματα από το έργο ισάριθμων καλεσμένων συγγραφέων, καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ, στη Σκάλα της οδού Αγίου Μάρκου (Μεγάλο Αρσενάλι): Η Μαρίνα Πανηγυράκη από βιβλία της Μάρως Δούκα, η Ιώ Ασηθιανάκη από βιβλία της Ζυράννας Ζατέλη, η Βαλεντίνα Παπαδημητράκη από βιβλία της Άλι Σμιθ και η Στελλίνα Ιωαννίδου από βιβλία του Ερίκ Βυϊγιάρ.

Οι Παραμυθάδες του Εθνικού (στίχοι, μουσική, τραγούδι: Φίλιππος Πλακιάς, αφήγηση: Δημήτρης Β. Προύσαλης) θα παρουσιάζουν τα «Ταξίδια στων παραμυθιών τη ράχη…» και άλλες αφηγήσεις, για παιδιά από 7 έως… 107 ετών, καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ, στο Γιαλί Τζαμί. Επιπλέον, θα προβληθεί, στην πλήρη διάρκεια των 67΄, και το ντοκιμαντέρ «Latin Noir» του βραβευμένου σκηνοθέτη και συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων Ανδρέα Αποστολίδη -ένα ταξίδι στη Λατινική Αμερική, στη ζωή και το έργο των διάσημων συγγραφέων Πάκο Iγνάσιο Tάιμπο II (Paco Ignacio Taibo II) από το Μεξικό, Λεονάρδο Παδούρα (Leonardo Padura) από την Κούβα, Λουίς Σεπούλβεδα (Luis Sepulveda) από τη Χιλή, Σαντιάγο Ρονκαλιόλο (Santiago Roncagliolo) από το Περού και Κλαούδια Πινιέιρο (Claudia Pineiro) από την Αργεντινή-, την Παρασκευή 1 Ιουλίου, 21:00-22:00, στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης.

Τα μέλη της ομάδας Social Media του 1ου Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων (Τμήμα Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Εργαστήριο Ψηφιακών Μέσων και Στρατηγικής Επικοινωνίας) θα πραγματοποιήσουν το σεμινάριο «Ψηφιακή αφήγηση και επικοινωνία στον πολιτισμό», το Σάββατο 2 Ιουλίου, 11:00-12:00, στο Μεγάλο Αρσενάλι.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΔΩ 

 

zarpanews.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΕύκολη πρόκριση για την Σάκκαρη στον δεύτερο γύρο του Wimbledon
Επόμενο άρθροΓιατί πεινάτε ακόμα μετά το γεύμα;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ