Ξεφτίζει το καλαμπούρι με τις μάσκες…

ξεφτίζει-το-καλαμπούρι-με-τις-μάσκες-1030725

Αντιγράφω από την efsyn.gr που επικαλείται ανάρτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Φωτιές ανάβει δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού “DerSpiegel”, που αποκαλύπτει προσωπική ανάμιξη του υπουργού Υγείας Γενς Σπαν σε σκανδαλώδη αγορά προστατευτικών μασκών την περασμένη άνοιξη. Σύμφωνα με το περιοδικό, την προηγούμενη άνοιξη, η γερμανική κυβέρνηση αγόρασε από ελβετική εταιρεία μάσκες τύπου FFP-2 στην τιμή των 5,40 ευρώ, ενώ πριν από την πανδημία πωλούνταν έναντι 0,45 ευρώ και ενώ το υπουργείο Υγείας είχε θέσει ως πλαφόν τα 4,50 ευρώ.

Συνολικά, η Γερμανία κατέβαλε 350 εκατομμύρια ευρώ στην εταιρία Emix, η οποία ελέγχεται τώρα από την Εισαγγελία της Ζυρίχης για υπερτιμολόγηση κατά την πώληση μασκών στις ένοπλες δυνάμεις της Ελβετίας. Μάσκες από την ίδια εταιρία έχουν αγοράσει τα κρατίδια της Βαυαρίας και της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και μάλιστα έναντι 9,90 ευρώ το κομμάτι. Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Γενς Σπαν έχει αναμιχθεί προσωπικά στην αγορά των μασκών από την Emix, μέσω της λομπίστριας της εταιρίας Αντρέα Τάντλερ, κόρης του πρώην Γενικού Γραμματέα των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU)». Ορισμένες παρατηρήσεις:

■ Η χώρα που μας κούναγε το δάχτυλο και εγκαλούσε το ελληνικό πολιτικό σύστημα για εκτεταμένη διαφθορά (μεταξύ μας δεν είχε και πολύ άδικο) δεν είναι υπεράνω υποψίας. Ποτέ δεν ήταν. Ως κυρίαρχη, όμως, μπορούσε να λειτουργεί σαν κατήγορος.

Οπως έχει αποδειχτεί στο παρελθόν, κορυφαία στελέχη του πολιτικού προσωπικού της και παράγοντες της οικονομικής ελίτ έχουν πιαστεί στα πράσα να βουτάνε τις χερούκλες τους στο μέλι και εμβληματικές επιχειρήσεις της συνελήφθησαν να σπρώχνουν δωράκια (κοινώς μίζες) σε αξιωματούχους ξένων χωρών για να παίρνουν δουλειές. Την ίδια ώρα τα συστημικά κόμματά της και τα φιλικά τους μέσα ενημέρωσης παρέδιδαν μαθήματα ηθικής διαχείρισης στα… λαμόγια του Νότου.

■ Ηταν πολύ διαδεδομένο το καλαμπούρι ότι ο Νότος της Ευρώπης είναι βουτηγμένος στη διαφθορά, ότι ζει πάνω από τις δυνατότητές του, ότι έχει ροπή προς την τρυφηλότητα, ότι ζητά από τις ενάρετες δημοκρατίες των χωρών του Βορρά να τον στηρίζουν χωρίς δεύτερες σκέψεις, ότι έχει μάθει να απαιτεί χωρίς να προσφέρει και γι’ αυτό πρέπει να συνετιστεί ακόμη και με βίαιο τρόπο.

Το συγκεκριμένο αφήγημα δέχτηκε τούτες τις μέρες δύο σοβαρά πλήγματα. Το σκάνδαλο στη Γερμανία με τις μάσκες και η κατάρρευση, λόγω του σκανδάλου με τα επιδόματα παιδιών, της ολλανδικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρούτε, του… αυστηρού στα θέματα διαχείρισης των ευρωπαϊκών κονδυλίων, αυτού που πέτυχε, παρέα με άλλους ομογάλακτούς του, να αλλάξει στο Ταμείο Ανασυγκρότησης η σχέση δανείων-επιχορηγήσεων υπέρ των πρώτων, του πολιτικού που αγωνίζεται με φλογερό πάθος για να επιστρέψουμε στην προ κορονοϊού κανονικότητα και να τερματιστεί το καθεστώς δημοσιονομικής χαλάρωσης που επιβλήθηκε από την Κομισιόν και την ΕΚΤ για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας.

■ Σε έκτακτες συνθήκες βρίσκουν την ευκαιρία διάφοροι επιτήδειοι για να πλουτίσουν εύκολα και γρήγορα. Εχουν πάρει διαζύγιο από την ηθική, δεν έχουν φραγμούς, δεν τους νοιάζει αν θα βλάψουν ανήμπορους ανθρώπους. Απληστοι και δόλιοι. Αποδεικνύεται όμως ότι χρειάζονται και γερές πολιτικές πλάτες για να δράσουν. Χωρίς τη συνδρομή επίορκων κρατικών και κυβερνητικών αξιωματούχων το αλισβερίσι δεν προχωρά. Ανάλογα περιστατικά έχουμε και στην Ελλάδα.

Πολλές οι καταγγελίες για απευθείας αναθέσεις σε κολλητούς της κυβέρνησης, για χαριστικές ρυθμίσεις υπέρ επιχειρηματιών που είναι χορηγοί της συντηρητικής παράταξης, για φωτογραφικούς διαγωνισμούς, για διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Ολες απορρίπτονται χωρίς να ελεγχθούν. Οι αρμόδιοι δεν καταδέχονται να απαντήσουν επί της ουσίας. Αποκαλούν λαϊκιστές όσους τους επικρίνουν.

Οποτε τα γεγονότα βοούν και τους στριμώχνουν κατασκευάζουν βρόμικες ιστορίες για να συκοφαντήσουν τους πολιτικούς αντιπάλους τους. Οι δυσώνυμες πρακτικές τους, το αδυσώπητο θράσος τους και ο απτόητος κυνισμός τους είναι το καλύτερο λίπασμα για τον λαϊκισμό που τόσο πολύ ξορκίζουν.

Γράφει ο Τάσος Παππάς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook