Ξεχειλίζει η οργή στο Πέραμα: Τα «μεροκάματα του τρόμου», οι προειδοποιήσεις που αγνοήθηκαν και η… φιέστα Μητσοτάκη

ξεχειλίζει-η-οργή-στο-πέραμα-τα-μεροκ-1703656

Καζάνι που βράζει θυμίζει το Πέραμα στον απόηχο του τραγικού εργατικού δυστυχήματος, που έκοψε το νήμα της ζωής του 47χρονου Γιάννη Νομικού ενώ τραυματίστηκαν σοβαρά δύο ακόμα εργαζόμενοι, 47 και 43 ετών αντίστοιχα. Η οργή στο Πέραμα ξεχειλίζει. Κυρίως γιατί τα Σωματεία είχαν για μία ακόμα φορά προειδοποιήσει για τους κινδύνους που με τους οποίους έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι οι εργάτες στην πολύπαθη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη.

Για την ωμή πραγματικότητα που βιώνουν, κόντρα στην κυβερνητική προπαγάνδα, ενώ, όπως φαίνεται και από τις δηλώσεις τους, δεν έχουν ξεχάσει και τη «φιέστα» Μητσοτάκη πριν από μερικές ημέρες.

Σε αυτό το μήκος κύματος, έχουν προχωρήσει σε 24ωρη απεργία, για δεύτερο συνεχόμενο 24ωρο. Μάλιστα, για το απόγευμα της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε και το προγραμματισμένο παμπειραϊκό συλλαλητήριο, στην πλατεία Κοραή. «Δεν είναι ατυχία ούτε κακιά στιγμή, είναι το κέρδος πάνω απ’ τη ζωή» διαμήνυσαν οι εργαζόμενοι.

Προειδοποιήσεις που αγνοήθηκαν

Οι εργαζόμενοι και στην κινητοποίηση της Τετάρτης απαίτησαν ουσιαστικά μέτρα προστασίας. Ωστόσο, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό.

Τα σωματεία είχαν προειδοποιήσει και απαιτήσει να παρθούν μέτρα, με σειρά από απεργίες, ενώ μεταξύ άλλων τονίζουν ότι αντί για μέτρα «είδαμε φιέστες με τον πρωθυπουργό να έρχεται εδώ και τάζει καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας».

«Δεν υπάρχει περίπτωση η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται όλοι να συνεχίσει να περνάει πάνω από τα πτώματά μας», αντί για μέτρα «είδαμε φιέστες με τον πρωθυπουργό να έρχεται εδώ και τάζει καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας» τόνισε την επόμενη του εργατικού δυστυχήματος, σε δήλωσή του ο Ακης Αντωνίου πρόεδρος του παραρτήματος Πειραιά του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και εργάτης στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος και κατήγγειλε μεταξύ άλλων την έλλειψη ελέγχων για την τήρηση των μέτρων προστασίας των εργατών και σημείωσε ότι έλλειπε ένα μικρό εξάρτημα από τον γάντζο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος ΕΚ Πειραιά και ΕΝΕΔΕΠ COSCO, κ. Μπεκρής, σημειώνει ότι τα σωματεία με απεργία είχαν προειδοποιήσει και απαιτήσει να παρθούν μέτρα. Όπως σημείωσε, σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας, «για ένα λαμάκι θρηνούμε έναν άνθρωπο 47χρονών».

Όχι άλλο μεροκάματο του τρόμου, μην πονέσει άλλη οικογένεια»

Να μην ξεχαστεί το τραγικό συμβάν του εργατικού δυστυχήματος στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, να μην υπάρξει άλλο μεροκάματο του τρόμου, και να μην πονέσει άδικα άλλη οικογένεια, ζητά η σύζυγος του αδικοχαμένου 47χρονου εργάτη, μέσω επιστολής που διαβάστηκε στον «αέρα» του Open.

«Εύχομαι με τη σημερινή απεργία η φωνή των αγανακτισμένων πια εργαζομένων να ταρακουνήσει τους υπεύθυνους, ώστε να μην υπάρξει άλλο μεροκάματο του τρόμου, να μην ξεχαστεί το συμβάν και να μην πονέσει άλλη οικογένεια άδικα. Δεν παίζουμε με τις ανθρώπινες ζωές. Έλεος, φτάνει. Απαιτώ να βρεθούν οι υπεύθυνοι. Καλό ταξίδι στον υπέροχο πατέρα και σύζυγο που έχασε τη ζωή του για ένα μεροκάματο εις βάρος κάποιων ανεύθυνων. », ανέφερε μεταξύ άλλων η χήρα του νεκρού εργάτη, η οποία έστειλε μήνυμα για τη σημερινή απεργία των εργαζομένων στη Ζώνη.

«Προδιαγεγραμμένο έγκλημα»

«Προδιαγεγραμμένο έγκλημα» που «συντελείται στην ναυπηγοεπισκευστική ζώνη του Περάματος, στη Σύρο, στη Σαλαμίνα, στην Ελευσίνα εξαιτίας των ελλιπών μέτρων προστασίας, τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, την εντατικοποίηση και τους ανύπαρκτους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας» καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Μετάλλου Ν. Αττικής.

«Με προεκλογικό αέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήρθε στο Πέραμα αλλά είδε μόνο χαμόγελα. Τα χαμόγελα των μεγαλοεργολάβων, μπροστά στα νέα τεράστια κέρδη που βγάζουν από την απλήρωτη, ανασφαλή και επικίνδυνη εργασία μας. Δεν είδε τα πρόσωπα των δικών μας οικογενειών που αγωνιούν αν θα επιστρέψουμε ζωντανοί και υγιείς στο σπίτι μας» σημειώνουν επίσης.

Τέσσερις συλλήψεις

Η Λιμενική Αρχή Περάματος, στο μεταξύ, προχώρησε στη σύλληψη τεσσάρων ατόμων.

Πρόκειται για τον πλοίαρχο του πλοίου, τον τεχνικό ασφαλείας – επιβλέπων των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων, τον εργοδότη του χειριστή του γερανοφόρου οχήματος και τον εκπρόσωπο της επιχείρησης που διενεργούσε τις επισκευαστικές εργασίες.

documentonews.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook