Ξεχάστε το 500άρικο… Ψαλίδι στις πληρωμές με μετρητά – Που θα πάει το όριο

ξεχάστε-το-500άρικο-ψαλίδι-στις-πληρωμ-1581044

Μέτρα για την περαιτέρω αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής βάζει στο «τραπέζι» το υπουργείο Οικονομικών.

Στόχος είναι ο (περαιτέρω) περιορισμός της χρήσης μετρητών στις συναλλαγές, ώστε οι επιχειρήσεις να «περνούν» μεγαλύτερο μέρος του ημερήσιου τζίρου τους από τα μηχανήματα POS ή άλλα μέσα ηλεκτρονικής πληρωμής.

Το ΥΠ.ΟΙΚ. εξετάζει τη μείωση του ορίου για τη χρήση μετρητών κατά την πραγματοποίηση οικονομικής συναλλαγής που αφορά αγορά προϊόντων ή παροχή υπηρεσιών.

Το όριο αναμένεται να μειωθεί από τα 500 στα 200 ευρώ ανά συναλλαγή, με τα ποσά άνω του ορίου των 200 ευρώ να πρέπει να εξοφλούνται αποκλειστικά με ηλεκτρονικά μέσα, δηλαδή με κάρτα, τραπεζικό έμβασμα, πληρωμή μέσω λογαριασμού πληρωμών, χρήση ηλεκτρονικού πορτοφολιού.

Στα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών είναι και η επέκταση των POS σε επαγγελματικές δραστηριότητες όπου, μέχρι σήμερα, δεν είναι υποχρεωτικό.

Οι κλάδοι, μεταξύ άλλων, είναι οι εξής:

  • Κάποια θέατρα και κινηματογράφοι
  • ταξί
  • περίπτερα
  • λαϊκές αγορές
  • καφενεία σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως μικρά χωριά

Μειώνονται τα ΑΤΜ

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε γίνει γνωστό ότι οι τράπεζες εξετάζουν να πουλήσουν τα λεγόμενα sell off μηχανήματα αυτόματων συναλλαγών που είναι τοποθετημένα -για παράδειγμα- έξω από σούπερ μάρκετ, ή σε πολυκαταστήματα και αλλού.

Επίσης, δεν αποκλείεται να «εξαφανιστούν» ΑΤΜ σε διάφορα απομακρυσμένα σημεία της Ελλάδας, αλλά όχι σε πολυσύχναστα ή εμπορικά σημεία και μέρη με μεγάλη τουριστική κίνηση.

Ο λόγος είναι η μείωση του λειτουργικού τους κόστους, τουλάχιστον σε σημεία όπου τα έξοδα συντήρησης των ΑΤΜ είναι αυξημένα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook