Ξανθός: Μη διαχειρίσιμη η κατάσταση στην αγορά καυσίμων- Επείγουσα ανάγκη λήψης δραστικών μέτρων

ξανθός-μη-διαχειρίσιμη-η-κατάσταση-στ-1454313

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ένωσης Βενζινοπωλών Νομού Ρεθύμνου κ. Ηρακλή Ξυδάκη και τον Γραμματέα της ‘Ενωσης κ. Γιώργο Δρουδάκη είχε ο βουλευτής Ρεθύμνου και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κ. Ανδρέας Ξανθός.

Οι εκπρόσωποι της Ένωσης έθεσαν το θέμα της δραματικής αύξησης της τιμής των καυσίμων, τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κοινωνία αλλά και οι πρατηριούχοι που βλέπουν να έχει μειωθεί κατά 30% η ζήτηση καυσίμων σε σύγκριση με 1 χρόνο πριν, καθώς και την επείγουσα ανάγκη για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα καύσιμα, αλλά και την λήψη μέτρων για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων.

Ο Α. Ξανθός επεσήμανε ότι οι ανεξέλεγκτες αυξήσεις στα είδη πρώτη ανάγκης, στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα καύσιμα έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κοινωνικό κλίμα και πραγματική αδυναμία των πολιτών να ανταπεξέλθουν σε βασικές καθημερινές τους υποχρεώσεις.

Η κυβέρνηση, επειδή ακριβώς επιμένει στη νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία περί «αυτορρύθμισης της αγοράς», δεν έχει τα αναγκαία αντανακλαστικά για την αποτελεσματική διαχείριση της ενεργειακής κρίσης, δεν παρεμβαίνει έγκαιρα και αποφασιστικά στη διαμόρφωση των τιμών, λαμβάνει συνήθως «κατόπιν εορτής» ατελή και περιορισμένης εμβέλειας μέτρα όπως η επιδότηση καυσίμου των 60 ευρώ μηνιαίως.

Ο κ. Α. Ξανθός τόνισε ότι, η κυβέρνηση έχει σήμερα την δημοσιονομική δυνατότητα και την υποχρέωση, για όσο διάστημα διαρκεί η ενεργειακή κρίση, να μειώσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κατώτατο όριο που επιτρέπει η ΕΕ, καθώς και τον ΦΠΑ. Ιδιαίτερα για την Κρήτη, είναι ανάγκη να εφαρμοστεί με ολοκληρωμένο τρόπο το Μεταφορικό Ισοδύναμο που θέσπισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, για να ανταπεξέλθουν πολίτες και επιχειρήσεις στο αυξημένο κόστος.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντί να προστατεύει επί μήνες τα καρτέλ της ενέργειας, οφείλει έστω και τώρα να πάρει ουσιαστικά μέτρα για να ανακουφίσει τους πολίτες, που πλέον θεωρούν «πολυτέλεια» να γεμίσουν το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου τους και περιορίζουν διαρκώς τις μετακινήσεις τους.

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ο κ. Α. Ξανθός, η απάντηση στην πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης να προστατεύσει την πραγματική οικονομία και την κοινωνία αυτή την περίοδο, είναι η αλλαγή πορείας στα πολιτικά πράγματα και η ανάληψη της ευθύνης διακυβέρνησης της χώρας από μια προοδευτική κυβέρνηση που θα στηρίξει την κοινωνική πλειοψηφία και όχι τις επιχειρηματικές ελίτ.

 

One thought on “Ξανθός: Μη διαχειρίσιμη η κατάσταση στην αγορά καυσίμων- Επείγουσα ανάγκη λήψης δραστικών μέτρων

  1. Ας διαβάσει κάποιος έρμος την ατζέντα Green Deal της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφήστε τώρα τα άρθρα τέτοιου τύπου. Παραθέτω λινκ για το πλήθος των πολυάσχολων άχρηστων έρμαιων καταστάσεων : https://ec.europa.eu/info/strategy/priorities-2019-2024/european-green-deal_el
    «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σειρά προτάσεων με στόχο να προσαρμοστούν οι πολιτικές της ΕΕ για το κλίμα, την ενέργεια, τις μεταφορές και τη φορολογία στον σκοπό της μείωσης των καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55 % έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990», «Ο εξηλεκτρισμός της οικονομίας και η ευρύτερη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αναμένεται να αυξήσουν την απασχόληση σ’ αυτούς τους τομείς.»
    Υ.Γ έχουν δεσμευτεί τα μέλη στην ατζέντα! Καλημέρα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook