Ξανθός από το «Τζάνειο»: Εξουθένωση του προσωπικού και επικίνδυνη υποχώρηση των standards ασφαλείας στο ΕΣΥ

ξανθός-από-το-τζάνειο-εξουθένωση-το-1656712

Επίσκεψη στο «Τζάνειο» πραγματοποίησε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Ξανθός, συνοδευόμενος από τους βουλευτές Θ.Δρίτσα, Τ.Αλεξιάδη και Φ.Μπακαδήμα, τους υποψήφιους βουλευτές Γ. Γεννιά και Χ. Φωτιάδη, το συντονιστή της ΝΕ Χ.Λαμπρίδη και στελέχη της ΝΕ Πειραιά. Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ περιόδευσε σε αρκετά τμήματα και κλινικές του νοσοκομείου και διαπίστωσε τα οξυμμένα προβλήματα στελέχωσης και λειτουργίας κρίσιμων τμημάτων όπως της Παθολογικής Κλινικής, του ΤΕΠ, των Εργαστηρίων κλπ.

Στη συζήτηση με το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό του νοσοκομείου αναδείχθηκαν οι εντεινόμενες δυσκολίες στην καθημερινότητα των εργαζομένων και των ασθενών, η εργασιακή εξουθένωση του προσωπικού, το έλλειμμα ειδικευομένων και το κύμα παραιτήσεων και μετανάστευσης νέων γιατρών και, κυρίως, η υποχώρηση των standards ασφαλείας στις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Ο Α. Ξανθός ξεναγήθηκε στους χώρους της Νευροχειρουργικής και της Καρδιολογικής Κλινικής που οι υποδομές και ο εξοπλισμός τους αναβαθμίστηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ (δωρεά Περιφέρειας Αττικής), ενώ ενημερώθηκε για τις σοβαρές ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού σε όλα τα τμήματα του νοσοκομείου. Επίσης η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισκέφθηκε την Παιδοψυχιατρική Κλινική που το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε να μετακινήσει στο νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα», αλλά, μετά την καθολική αντίδραση όλων των φορέων του Πειραιά, ακόμα και του Συνήγορου του Πολίτη, αναγκάστηκε να αναστείλει προσωρινά.

Ο Α.Ξανθός στη συζήτηση με το προσωπικό του νοσοκομείου που ακολούθησε , δήλωσε ότι το «Τζάνειο» αποτελεί μια μάχιμη και αξιόπιστη δομή του ΕΣΥ , η οποία χρειάζεται στήριξη, τόσο στον τομέα των υποδομών όσο και του ανθρώπινου δυναμικού . Τόνισε ότι οι κρίσιμες προτεραιότητες μιας προοδευτικής κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας, θα είναι :

1. Αποκατάσταση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ και η ακύρωση βλαπτικών ρυθμίσεων (για τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών, τα ΝΠΙΔ κλπ).

2. Αντιμετώπιση της κρίσης στελέχωσης με νέο πλαίσιο κινήτρων και μηχανισμό αυτόματης αναπλήρωσης του προσωπικού που αποχωρεί λόγω συνταξιοδότησης, μόνιμη παραμονή στο σύστημα των συμβασιούχων και στοχευμένη ενίσχυση κρίσιμων «κρίκων» του ΕΣΥ με μόνιμο προσωπικό (ΠΦΥ-οικογενειακός γιατρός, κατ’ οίκον φροντίδα , ΤΕΠ, Αναισθησιολογικά Τμήματα, Παθολογικές Κλινικές, ΜΕΘ, Εργαστήρια, Αποκατάσταση, Ψυχική Υγεία, ΕΚΑΒ, οδοντιατρική περίθαλψη, ογκολογικές μονάδες, κλπ ).

3. Σοβαρή βελτίωση των συνθηκών εργασίας , αμοιβής και εκπαίδευσης στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Αποτελεί ζήτημα «ζωής και θανάτου» για το ΕΣΥ η αντιστροφή της τάσης παραίτησης και φυγής του ιατρικού και υγειονομικού προσωπικού. Χωρίς γενναία μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων, χωρίς ένταξη του υγειονομικού προσωπικού στα ΒΑΕ, χωρίς επιπλέον κίνητρα για τις άγονες περιοχές-δομές-ειδικότητες, χωρίς βελτίωση των συνθηκών εργασίας, εκπαίδευσης και επιστημονικής εξέλιξης των νέων γιατρών, το brain drain θα συνεχίζεται και το ΕΣΥ θα αποδιοργανώνεται

4. Ριζική αναδιοργάνωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, νέες και ποιοτικές υπηρεσίες, εξάλειψη των ανισοτήτων, σεβασμό στις ανάγκες επαγγελματιών υγείας και ασθενών, Δικαιοσύνη στην Υγεία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook