Ξανθός από το Νοσοκομείο Ρεθύμνου: Το ΕΣΥ θα καταρρεύσει αν η κυβέρνηση θέσει σε αργία ανεμβολίαστο προσωπικό

ξανθός-από-το-νοσοκομείο-ρεθύμνου-το-ε-1271560

Συνάντηση με το Σύλλογο Εργαζομένων και τον Διοικητή του Νοσοκομείου Ρεθύμνου για το κρίσιμο θέα της εφαρμογής του νόμου περί «υποχρεωτικότητας» του εμβολιασμού στο προσωπικό του ΕΣΥ, είχε σήμερα 23/8/2021 ο Βουλευτής Ρεθύμνου και Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Ανδρέας Ξανθός.

Τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο Ρεθύμνου είναι 95% στο ιατρικό, 75% στο νοσηλευτικό και 65% στο λοιπό προσωπικό. Αν δεν αλλάξει αυτή η εικόνα και η κυβέρνηση εφαρμόσει – όπως διαβεβαιώνει με κάθε ευκαιρία- από 1/9/2021 το ν.4820/21που προβλέπει υποχρεωτική αργία του μη εμβολιασμένου προσωπικού στις δομές υγείας, το ήδη υποστελεχωμένο Νοσοκομείο Ρεθύμνου θα δεχθεί ένα συντριπτικό πλήγμα στην καθημερινή του λειτουργία. Υπάρχουν ζωτικής σημασίας τμήματα, όπως το ΤΕΠ, η κλινική covid, τα Εργαστήρια, τα χειρουργεία, οι ξενώνες «Ψυχαργώς», η διοικητική υπηρεσία κλπ., που θα αδυνατούν πλέον να καλύψουν στοιχειωδώς όχι μόνο την τακτική λειτουργία, αλλά ακόμα και την καθημερινή εφημερία του νοσοκομείου, λόγω μαζικής αποχώρησης του 25-30% του υπηρετούντος προσωπικού.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ανέδειξαν επιπλέον το πολύ άσχημο και διχαστικό κλίμα το οποίο έχει δημιουργηθεί στα νοσοκομεία αυτή την περίοδο, με στοχοποίηση προσωπικού που έχει δώσει μάχη σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας και σήμερα απειλείται με αναστολή εργασίας, απώλεια μισθού ή απόλυση. Είναι προφανής η προσπάθεια της κυβέρνησης να μεταθέσει στο ανεμβολίαστο προσωπικό του ΕΣΥ την ευθύνη της πλήρους αποτυχίας της υγειονομικής διαχείρισης του 4ου κύματος της πανδημίας, την αδυναμία ελέγχου της διασποράς και το «βάλτωμα» του εμβολιαστικού προγράμματος.

Ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι είναι ηθική υποχρέωση των υγειονομικών ο καθολικός τους εμβολισμός και ο περιορισμός του κινδύνου μετάδοσης του ιού σε ευπαθείς ομάδες ασθενών. Αντί για την ηθική της ευθύνης και της αλληλεγγύης, η κυβέρνηση, χωρίς να εξαντλήσει τα περιθώρια πειθούς, επέλεξε τη λογική της επιβολής, του εκβιασμού και της πόλωσης. Ακόμα δεν έχει καταλάβει ότι μια υγειονομική κρίση σαν αυτή δεν μπορεί να ξεπεραστεί χωρίς κοινωνικές συναινέσεις και συνειδητή συμμόρφωση των πολιτών στα μέτρα Δημόσιας Υγείας.

Καλούμε για άλλη μια φορά την κυβέρνηση, τόνισε ο κ. Ξανθός, να αφήσει κατά μέρος την «πολιτική πυγμής» απέναντι στους εργαζόμενους του ΕΣΥ και να αναστείλει σήμερα την εφαρμογή του ν.4820/2021για υποχρεωτική αργία του μη εμβολιασμένου προσωπικού.

Δίνοντας «χώρο» και χρόνο σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και άρσης επιφυλάξεων, αλλά και μεριμνώντας για την ασφαλή φροντίδα ευάλωτων ανθρώπων. Αλλιώς το ΕΣΥ θα καταρρεύσει στην πιο κρίσιμη φάση της πανδημίας, και η Δημόσια Υγεία θα υποστεί ένα εγκληματικά ανεύθυνο «σαμποτάζ» από την ίδια την κυβέρνηση. Εκτός και αν αυτός είναι ο πραγματικός στόχος, για να «σπεύσει» στη συνέχεια ο επιχειρηματικός ιδιωτικός τομέας να καλύψει το κενό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook