Ξαναρχίζουν οι Τετάρτες των Φιλολόγων στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων

Ξαναρχίζουν οι Τετάρτες των φιλολόγων, οι επιμορφωτικές συναντήσεις για φιλολόγους και φίλους του λόγου, που συνδιοργανώνουν ο Σύνδεσμος Φιλολόγων νομού Χανίων, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και το Πνευματικό Κέντρο.

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021 – Πνευματικό Κέντρο Χανίων, ώρα 21:00΄

Αρχιτεκτονικές περιπλανήσεις σε βήματα λογοτεχνικά

Αμαλία Κωτσάκη, Αναπληρώτρια καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής Πολυτεχνείου Κρήτης

Η παρουσίαση θα επιχειρήσει να αναδείξει σχέσεις ανάμεσα στην αρχιτεκτονική και τη λογοτεχνία εντοπισμένες περισσότερο σε ζητήματα δομής και λιγότερο σε άμεσες περιγραφές. Άξονα των διερευνήσεων θα αποτελέσουν δηλωμένες από λογοτέχνες σχέσεις τους με την αρχιτεκτονική όπως αυτές προκύπτουν μέσα από επιλεγμένα έργα τους. Η διάλεξη συγκροτείται από δύο μέρη.

Στο πρώτο μέρος επιχειρείται η διερεύνηση αρχιτεκτονικής και λογοτεχνίας στον ευρωπαϊκό χώρο και αυτή αναπτύσσεται μέσα από διατυπωμένες θέσεις που ξεκινούν από τον Κικέρωνα και τον Διονύσιο τον Αλικαρνασσέα και φθάνουν στον Βίκτορα Ουγκώ και τον Μαρσέλ Προύστ.

Στο δεύτερο μέρος επιχειρείται η διερεύνηση της σχέσης αυτής στο πεδίο της νεοελληνικής αρχιτεκτονικής και λογοτεχνίας μέσα από τρία επιλεγμένα έργα του Γεωργίου Θεοτοκά, του Γιώργου Σεφέρη και του Ανδρέα Εμπερίκου με άξονα την αναζήτηση της νεωτερικότητας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ