Ξανά στο προσκήνιο η Νέα Χώρα: Στεγασμένο πάρκινγκ και χώρος άθλησης στην ΑΒΕΑ στα πλάνα του Βάμβουκα | Photos

ξανά-στο-προσκήνιο-η-νέα-χώρα-στεγασμέ-850470

Συνεχίζεται η αλλαγή εικόνας της Νέας Χώρας, αφού μετά και την δραστική ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, σειρά παίρνει ο χώρος της ΑΒΕΑ.

Μετά την σημαντική επιτυχία της δημοτικής αρχής με την κήρυξη των καμινάδων του πρώην εργοστασίου ως διατηρητέο μνημείο, συνεχίζεται με αισιοδοξία η προσπάθεια για την αξιοποίηση του οικοπέδου, με την δημιουργία ενός στεγασμένου χώρου πάρκινγκ και χώρου άθλησης.

Πρώτος στόχος φυσικά να αποκτηθεί από τον δήμο, αφού αυτή τη στιγμή ανήκει σε δύο τράπεζες, κι έπειτα θα προχωρήσουν τα επιθυμητά έργα.Την πρόθεση αυτή της δημοτικής αρχής ξεκαθάρισε ο Τάσος Βάμβουκας από τη Νέα Χώρα, αλλά κι έπειτα, μιλώντας ζωντανά στον SUPER FM 89.6:

«Μας κοινοποιήθηκε μόλις οτι έγινε δεκτό το αίτημα του 2016 από τον Δήμο Χανίων για την κήρυξη ως διατηρητέων μνημείων των καμινάδων της ΑΒΕΑ και του λεβητοστασίου. Με πρόσφατη απόφαση της υπουργού πολιτισμού χαρακτηρίζεται ως διατηρητέο μνημείο και αποτρέπεται οριστικά η κατεδάφισή του.

Είναι μια σημαντική επιτυχία της παρούσας δημοτικής αρχής που το διεκδίκησε και ολοκληρώθηκε μέσα στη θητεία της. Πριν από 18 χρόνια κατεδαφίστηκε ένας μεγάλος πλούτος που διέθετε η πόλη μας, ένα ατόφιο βιομηχανικό μνημείο του προπερασμένου αιώνα. Τότε, ως απλός πολίτης είχα αγωνιστεί για την διάσωσή του, όμως συνάντησα από τους υπεύθυνους αδιαφορία, έλλειψη κατανόησης της αξίας των μνημείων και μικροπολιτικά συμφέροντα με αυτό το καταστροφικό αποτέλεσμα.

Το εργοστάσιο αυτό είχε στηρίξει οικονομικά την περιοχή της Νέας Χώρας και η παραμονή του ως βιομηχανικό μνημείο θα ήταν ένα ισχυρό πλεονέκτημα για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής των Χανίων. Από τη θέση του δημάρχου μου δόθηκε τουλάχιστον η δυνατότητα να συμβάλω μετά από επίμονες και συντονισμένες ενέργειες στην διατήρηση των υπολειμμάτων του εργοστασίου, συνδεδεμένο με ένα πολύτιμο προϊόν του τόπου μας που είναι το λάδι, ικανοποιώντας έτσι ένα ομόθυμο αίτημα της κοινωνίας μας.

Στα σχέδια της δημοτικής μας αρχής είναι η δημιουργία ενός στεγασμένου χώρου στάθμευσης στο οικοδομικό τετράγωνο που άλλοτε καταλάμβανε η ΑΒΕΑ, διότι το έχει ανάγκη η παλιά πόλη και η περιοχή της Νέας Χώρας. Επίσης, στον σχεδιασμό μας προβλέπεται στο ίδιοι οικοδομικό τετράγωνο η δημιουργία ενός χώρου άθλησης.Το σύνολο του οικοπέδου βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην ιδιοκτησία δύο τραπεζών. Βρισκόμαστε σε μία προεργασία και θεωρώ οτι θα βρεθεί η λύση ώστε να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες της πόλης μας. Η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, η δημιουργία πάρκου, που είναι σε προχωρημένο στάδιο, η ανακατασκευή του χώρου πισίνας του «Xenia» αλλάζουν τους όρους στη Νέα Χώρα.»

zarpanews.gr

3 thoughts on “Ξανά στο προσκήνιο η Νέα Χώρα: Στεγασμένο πάρκινγκ και χώρος άθλησης στην ΑΒΕΑ στα πλάνα του Βάμβουκα | Photos

  1. Και οι λαικες στου δρομους να τα κανουν σκουπιδιαριο να κλεινουν σπιτια και μαγαζια…..ΒΡΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟ ΚΥΡΙΟΙ…..Ειναι ολοι φουλ στην παρανομια και ουδεποτε τηρητε ο κανονοσμος της λαικης…..2019 εχουμε οχι 1950 να ειμαστε φυλακισμενοι στα ιδια μας τα σπιτια….

  2. μπραβο και μακαρι να γινει αυτο συντομα!!! να φτιαξετε χωρους αθλητισμου που να τους εκμεταλλευεται δωρεαν ο κοσμος! οχι που εχετε να πουμε υποτιθεται δημοσιο αθλητισμο στο εθνικο σταδιο και σε μια κουτσουλια χωρο να πληρωνεις τεννις 40 ευρω το μηνα! που την βρηκατε τετοια τιμη; αν ειναι δυνατον… δωστε δωρεαν μπασκετακια, τεννις, πινγκ πονγκ βολευ στους νεους να κοψουνε τις κουπες και τις μαγκιες με τα αμαξια…

  3. Επιτέλους μετά από τόσον καιρό δικαιώθηκε η πρωτοβουλία της Ανοιχτής Συνέλευσης Κατοίκων Νέας Χώρας για να σωθούν οι καμινάδες της ΑΒΕΑ την οποία και χαιρετίζουμε. Αμέσως μόλις μάθαμε ότι οι Γερμανοί της Alpha Bank σκοπεύουν να γκρεμίσουν τις καμινάδες που βρίσκονται στο οικόπεδο τους ξεκινήσαμε εκστρατεία για τη σωτηρία τους. Συσπειρώσαμε 23 σωματεία, συλλόγους και συλλογικότητες της πόλης και της υπαίθρου των Χανίων και θέσαμε τον Δήμο Χανίων προ των ευθυνών του, ζητώντας να τεθεί επικεφαλής ως εκφραστής όλων των Χανιωτών για τη διατήρηση των καμινάδων και του λεβητοστασίου ως ιστορικών μνημείων μια που χάθηκε η ευκαιρία για την ίδρυση ενός μοναδικού βιομηχανικού μουσείου στην Κρήτη όταν έφυγε από τον χώρο η ΑΒΕΑ. Οι υπόλοιποι «φορείς» της Νέας Χώρας (ο ηγέτης τους σήμερα φιγουράρει στις φωτογραφίες σαν υποψήφιος του δημάρχου) τότε αδιαφόρησαν και η «αντίδρασή» τους ήταν καθυστερημένη, για τα μάτια του κόσμου και άνευ ουσίας. Ο Δήμος υιοθέτησε την άποψη μας με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και προχώρησε τις διαδικασίες στο υπουργείο Πολιτισμού μέχρι που είχαμε την τελική αίσια κατάληξη. Από εδώ και πέρα αυτό που μένει είναι η αποκατάσταση του παλιού λεβητοστασίου, η διευθέτηση του περιβάλλοντος χώρου και η δημιουργία ενός μικρού μουσείου – χώρου βιομηχανικού πολιτισμού με αντικείμενα από την παλιά ΑΒΕΑ. Όσο δε για τις προεκλογικές δηλώσεις του κ. Βάμβουκα περί «στεγασμένου χώρου στάθμευσης», είναι «έπεα πτερόεντα» και ψαρεύει ς στα θολά νερά γιατί πρέπει να του θυμίσουμε ότι:1) Η μια έ-κταση αυτή των 3,5 στρεμμάτων βόρεια του 5ου Γυμνασίου που ανήκει στην τράπεζα Χανίων, προβλέπεται από το σχέδιο πόλης ως χώρος πρασίνου και αθλοπαιδιών. Κατά συνέπεια χρειάζεται αλλαγή του σχεδίου πόλεως. Ή όχι; Ο δήμαρχος ως μέλος του Δ. Σ. της τράπεζας κάτι θα ξέρει. 2) Η άλλη μεγαλύτερη έκταση δυτικά των σχολείων που περιλαμβάνει τις καμινάδες και ανήκει στην Alpha Bank με την οποία όπως λέει βρίσκεται «σε μία προεργασία» και θεωρεί «ότι θα βρεθεί η λύση». Νομίζει ότι οι πολίτες τρώνε κουτόχορτο; Μυστικές συζητήσεις με τους Γερμανούς; Με ποια ανταλλάγματα; Ανέξοδες προκλητικές κι αυταρχικές δηλώσεις 30 μέρες πριν από το… τέλος!!!
    Πιτσιτάκης Γιώργος, Δάσκαλος – Ιστορικός ερευνητής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook