Βρυξέλλες: Οι Ευρωπαίοι ψάχνουν φόρμουλα για την πληρωμή της Gazprom

βρυξέλλες-οι-ευρωπαίοι-ψάχνουν-φόρμο-1435370

Έκτακτες συνομιλίες πραγματοποιούν σήμερα, Δευτέρα, οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να αποφασίσουν πώς θα πληρώσουν το φυσικό αέριο που προμηθεύονται από την Gazprom, έπειτα από το αίτημα της Ρωσίας να πληρωθεί σε ρούβλια. Στο τραπέζι βρίσκεται μέχρι και η διακοπή της προμήθειας αερίου από την εν λόγω εταιρία.

Οι συζητήσεις έρχονται λίγες μέρες αφού η Ρωσία διέκοψε την προμήθεια φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία, μετά την άρνηση των δύο χωρών να πληρώσουν σε ρούβλια.

Η Πολωνία ήταν έτοιμη να σταματήσει τη χρήση ρωσικού φυσικού αερίου φέτος, αλλά η κίνηση της Ρωσίας να διακόψει την προμήθεια έχει εγείρει φόβους ότι και άλλες χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της εξαρτώμενης από το φυσικό αέριο οικονομικής δύναμης της Ευρώπης, της Γερμανίας, θα μπορούσαν να ακολουθήσουν.

Καθώς πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες θα έρθουν αντιμέτωπες με προθεσμίες πληρωμής φυσικού αερίου αργότερα αυτόν τον μήνα, τα κράτη της ΕΕ έχουν επιτακτική ανάγκη να διευκρινίσουν εάν οι εταιρείες μπορούν να συνεχίσουν να αγοράζουν το καύσιμο χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η Μόσχα είπε ότι οι ξένοι αγοραστές φυσικού αερίου πρέπει να καταθέσουν ευρώ ή δολάρια σε λογαριασμό στην ιδιωτική ρωσική τράπεζα Gazprombank, η οποία θα τα μετατρέψει σε ρούβλια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε στις χώρες ότι η συμμόρφωση με το σχέδιο της Ρωσίας θα μπορούσε να παραβιάσει τις κυρώσεις της ΕΕ, ενώ προτείνει επίσης ότι οι χώρες θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν πληρωμές σύμφωνα με τις κυρώσεις εάν δηλώσουν ότι η πληρωμή έχει ολοκληρωθεί μόλις γίνει σε ευρώ και πριν τη μετατροπή της σε ρούβλια.

Αφού η Βουλγαρία, η Δανία, η Ελλάδα, η Πολωνία, η Σλοβακία και άλλοι ζήτησαν σαφέστερες διατάξεις την περασμένη εβδομάδα, οι Βρυξέλλες συντάσσουν επιπλέον οδηγίες.

Η Ρωσία δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν βλέπει κανένα πρόβλημα με το διάταγμά της, το οποίο θεωρεί ότι η υποχρέωση του αγοραστή εκπληρώνεται μόνο αφού το εκάστοτε νόμισμα έχει μετατραπεί σε ρούβλια.

Ενώ η Βουλγαρία και η Πολωνία αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα της Μόσχας, η Γερμανία επανέλαβε τη λύση της Επιτροπής να επιτρέψει στις εταιρείες να πληρώσουν, ενώ η Ουγγαρία είπε ότι οι αγοραστές μπορούν να συνεργαστούν με τον μηχανισμό της Ρωσίας.

Οι πληρωμές σε ρούβλια μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση του ρωσικού νομίσματος που επηρεάζεται από τις δυτικές κυρώσεις, ενώ τα έσοδα από τα καύσιμα μπορούν να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση αυτού που αποκαλεί ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πληρώσει πάνω από 45 δισ. ευρώ στη Ρωσία από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία

Οι χώρες της ΕΕ έχουν πληρώσει περισσότερα από 45 δισεκατομμύρια ευρώ στη Ρωσία για φυσικό αέριο και πετρέλαιο από τότε που εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, διαπίστωσε ο ερευνητικός οργανισμός του Κέντρου Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα.

Η Ρωσία προμηθεύει το 40% του φυσικού αερίου της ΕΕ και το 26% των εισαγωγών πετρελαίου της, μια εξάρτηση που σημαίνει ότι η Γερμανία και άλλες χώρες έχουν μέχρι στιγμής αντισταθεί στις εκκλήσεις για απότομη διακοπή των εισαγωγών ρωσικών καυσίμων υπό τον φόβο οικονομικών ζημιών.

Η ΕΕ οδεύει προς την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσαν διπλωμάτες, μετά από συνομιλίες μεταξύ της Επιτροπής και των χωρών της ΕΕ το Σαββατοκύριακο πριν από τις συναντήσεις αυτής της εβδομάδας.

Οι πρεσβευτές θα συζητήσουν σε συνάντηση την Τετάρτη το έκτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Μόσχας που εκπονείται από την Επιτροπή.

Οι υπουργοί τη Δευτέρα θα συζητήσουν επίσης την ανάγκη να εξασφαλιστούν επειγόντως οι μη ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου και η πλήρωση της αποθήκευσης, καθώς οι χώρες προετοιμάζονται για κλονισμούς στον εφοδιασμό.

Η Επιτροπή θα αποκαλύψει αργότερα αυτόν τον μήνα σχέδια για τον τερματισμό της εξάρτησης της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα έως το 2027, μεταξύ άλλων με την επέκταση της ανανεώσιμης ενέργειας και την ανακαίνιση κτιρίων για λιγότερη κατανάλωση.

Η στάση της Ελλάδας

Πηγές των ελληνικών ενεργειακών εταιρειών που έχουν συναλλαγές με την ρωσική εταιρεία προμήθειας φυσικού αερίου Gazprom εκπέμπουν μήνυμα συμμόρφωσης προς το πλαίσιο που θα θέσει η ΕΕ, επισημαίνουν ωστόσο την ανάγκη το πλαίσιο αυτό να αποσαφηνιστεί το συντομότερο και πάντως πριν από το τέλος Μαΐου οπότε προγραμματίζονται οι επόμενες πληρωμές προς τη ρωσική εταιρεία.

«Οι επόμενες πληρωμές προς την Gazprom πρόκειται να γίνουν το τρίτο 10ήμερο του Μαΐου. Μέχρι τότε θα έχει αποσαφηνιστεί πλήρως η στάση τόσο των κρατών όσο και των εταιρειών της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά το τεχνικό ζήτημα πληρωμής, μετατροπής δηλαδή των ευρώ -με τα οποία πληρώναμε και θα εξακολουθούμε να πληρώνουμε- σε ρούβλια όπως έχει ζητήσει η ρωσική εταιρεία», είναι η επίσημη θέση της κυβέρνησης όπως εκφράστηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου.

Παράλληλα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με όλους τους φορείς της ενεργειακής αγοράς προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα, που περιλαμβάνουν και το σενάριο της διακοπής της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία αλλά και την αναμενόμενη (λόγω καιρικών συνθηκών) αύξηση της ζήτησης όσο πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι.

Ορόσημο για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού αποτελεί η προσθήκη της νέας πλωτής δεξαμενής υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) στη Ρεβυθούσα, που – με βάση το ισχύον χρονοδιάγραμμα -αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Ιούλιο. Η νέα δεξαμενή αυξάνει τη χωρητικότητα αποθήκευσης της Ρεβυθούσας, σε περισσότερα από 380.000 κυβικά μέτρα (από 225.000 που είναι τώρα). Η προσθήκη της δεξαμενής αφενός αυξάνει τη χωρητικότητα του σταθμού αλλά κυρίως αυξάνει και την ευελιξία της αλυσίδας εφοδιασμού με ΥΦΑ. Δηλαδή θα υπάρχει η δυνατότητα υποδοχής πλοίων σε περιόδους που οι σταθερές δεξαμενές είναι γεμάτες , άρα θα υπάρχει δυνατότητα υποδοχής περισσότερων πλοίων σε περίοδο που η διεθνής ζήτηση για φορτία ΥΦΑ είναι αυξημένη.

Το «οπλοστάσιο» για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης κρίσης εφοδιασμού με φυσικό αέριο περιλαμβάνει ακόμη:

– Χρήση πετρελαίου ντήζελ αντί για φυσικό αέριο στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, ισχύος 1,7 γιγαβάτ που έχουν δυνατότητα λειτουργίας με εναλλακτικό καύσιμο.

-Διασφάλιση των απαιτούμενων ποσοτήτων λιγνίτη για την τροφοδοσία των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ.

-Εξασφάλιση πρόσθετων φορτίων Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου.

-Διερεύνηση της δυνατότητας προμήθειας πρόσθετων ποσοτήτων φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, μέσω του αγωγού ΤΑΡ.

Πηγή: ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook