Βροντερή απάντηση από τους πιλότους της 115 ΠΜ στην τουρκική προκλητικότητα

Με διπλό αριθμό μαχητικών απάντησαν οι «Κρητικοί» της 115 Πτέρυγας Μάχης στις διαρκείς προκλήσεις της Τουρκίας στον ουρανό του νησιωτικού συμπλέγματος στο Καστελόριζο, σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του hellasjournal.com

Μήνυμα ισχύος και αεροπορικής υπεροχής από τις «Αλεπούδες» της 340 και τ’ «Αστέρια» της 343 Μοίρας που απογειώνονταν από την αεροπορική βάση της Σούδας.

Οι πιλότοι με τα δώδεκα μαχητικά F-16 Block 52 plus έδειξαν εξαρχής τις προθέσεις και τις εντολές που είχαν για την άμεση εκδίωξη των εναέριων εισβολέων στον Εθνικό Εναέριο Χώρο. Ζήτημα τιμής η υπεράσπιση σ’ όλο το εύρος του FIR Αθηνών, πόσο δε μάλλον σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή που δεν αφήνει από το στόχαστρό της η Τουρκία λένε με νόημα αεροπόροι που εμπλέκονται συχνά με τα τουρκικά μαχητικά στο νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Η απογείωση του ελικοπτέρου της Αεροπορίας Στρατού από την Ρόδο ερέθισε άμεσα εκείνους που επιμένουν ν’ αμφισβητούν και που πάντα ξεκινούν με τις δια ασυρμάτου οχλήσεις. Τα πρώτα τουρκικά αεροσκάφη απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο επιφυλακής του Dalaman για να πετάξουν μόλις στα 3000 πόδια πάνω από την Ρω και μάλιστα λίγα λεπτά μετά την προσγείωση του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Α’ ΓΕΣ στο νησί.

Και επειδή συνήθως οι γείτονές μας για να υποστηρίξουν τις έκνομες ενέργειές τους σε διάρκεια, πίσω από τα μαχητικά και εντός FIR Άγκυρας ακολουθεί ένα KC-135 ιπτάμενο τάνκερ για τον εναέριο εφοδιασμό με καύσιμο, αυτή τη φορά φαίνεται ότι διάλεξαν μια διαφορετική τακτική τύπου «βομβαρδισμού» καθώς τα μαχητικά επέστρεφαν στα κοντινά αεροδρόμια για ανεφοδιασμό.

Μάλιστα λειτούργησαν και με τη μέθοδο του «λαγού» διότι τα οπλισμένα F-16 κινήθηκαν προς τα Ελληνικά- που ήταν πάντοτε διπλά σε αριθμό- και ένα «μοναχικό» έκανε τις 13 από τις 18 συνολικά υπερπτήσεις, καταδιωκόμενο ωστόσο από άλλο ζεύγος Ελληνικών αεροσκαφών.

Οι υπερπτήσεις αυτές καταγράφονται ως η δεύτερη σοβαρή πρόκληση από την πλευρά της Τουρκίας στις αρχές του νέου χρόνου. Είχαν προηγηθεί 12 υπερπτήσεις στις Οινούσσες και την Παναγιά τα πρώτα 24ωρα του 2020.

Πρόκειται για μια από τις πιο σοβαρές επιθετικές ενέργειες κατά μιας χώρας διότι αμφισβητούνται ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα έναντι μιας άλλης. Και το σύμπλεγμα της Μεγίστης, βρίσκεται όχι μόνο στο στόχαστρο της Άγκυρας, αλλά έχει εξαφανιστεί από τους χάρτες της παράνομης συμφωνίας με τη Λιβύη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ