Βρήκαν γερμανική χειροβομβίδα σε φορτίο με… πατάτες

βρήκαν-γερμανική-χειροβομβίδα-σε-φορ-807590

Ενα εκρηκτικό… «φρούτο» εντόπισαν, έκπληκτοι, μεταφορείς εμπορευμάτων, σε ένα φορτίο με πατάτες που είχε προορισμό το Χονγκ Κονγκ.

Οπως ανακοίνωσε η αστυνομία, πρόκειται για μια γερμανική χειροβομβίδα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου που -άγνωστο πως- βρέθηκε σε ένα φορτίο με πατάτες από τη Γαλλία, που είχε προορισμό μια βιομηχανία παραγωγής τσιπς και άλλων σνακ στο Χονγκ Κονγκ.

Η χειροβομβίδα εντοπίστηκε την ώρα που τα εμπορεύματα ξεφορτώνονταν στο εργοστάσιο της Calbee Snacks και αμέσως ειδοποιήθηκε η αστυνομία.

Ακολούθησε μια επιχείρηση πυροτεχνουργών, οι οποίοι αρχικά μετέφεραν τη χειροβομβίδα σε έναν υπόνομο και εκεί να προκαλούν ελεγχόμενη έκρηξη.

«Η χειροβομβίδα ήταν σε ασταθή κατάσταση επειδή ήταν απασφαλισμένη, αλλά δεν είχε εκραγεί», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αστυνόμος Ουίλφρεντ Ουόνγκ Χο-χον, ενώ είχε πλάτος οκτώ εκατοστά και ζύγιζε ένα κιλό.

Tη μάζεψαν από χωράφι μαζί με τις… πατάτες

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το πιθανότερο σενάριο είναι η χειροβομβίδα να είχε εγκαταλειφθεί στη διάρκεια του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου σε χαράκωμα, που έγινε στη συνέχεια χωράφι με πατάτες και στη συνέχεια να συλλέχθηκε από τους αγρότες μαζί με τις πατάτες.

«Αν ήταν καλυμένη με λάσπη, είχε σίγουρα εγκαταλειφθεί από στρατιώτες στη διάρκεια του πολέμου», δήλωσε στη South China Morning Post ο Ντέιβ Μάκρι, ειδικός στη στρατιωτική ιστορία στο πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ. «Το χαράκωμα στη συνέχεια γέμισε χώμα και έγινε χωράφι» είπε χαρακτηριστικά.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η αστυνομία της πρώην βρετανικής αποικίας έχει να αντιμετωπίσει παλιά πυρομαχικά, όμως πρόκειται συνήθως για βόμβες που είχαν ρίξει οι Αμερικανοί σ’ αυτό το έδαφος που στη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου είχε πέσει στα χέρια των Ιαπώνων.

Πέρυσι τρεις βόμβες του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου βρέθηκαν στο Χονγκ Κονγκ, οι δύο από τις οποίες σε ένα εργοτάξιο κατασκευής νέας γραμμής του μετρό στην κεντρική συνοικία Ουάν Σάι.

Δεν είναι σπάνιο περιπατητές ή εργάτες να πέφτουν πάνω σε βόμβες ή σε πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί στο Χονγκ Κονγκ, το οποίο υπήρξε το θεάτρο βίαιων μαχών ανάμεσα στην Ιαπωνία και τους συμμάχους από την ιαπωνική εισβολή του Δεκεμβρίου 1941 έως την απελευθέρωση της πόλης το καλοκαίρι του 1945.

Το έδαφος του Χονγκ Κονγκ είχε σαρωθεί με βόμβες από τους Αμερικανούς το 1941, κατά την έναρξη της εκστρατείας του Ειρηνικού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook