Βρέθηκαν τα 6 άτομα που χάθηκαν σε φαράγγι – Ρίσκαραν τη ζωή τους οι διασώστες, επειδή κάποιοι έκαναν το… χόμπι τους

βρέθηκαν-τα-6-άτομα-που-χάθηκαν-σε-φαράγ-744603

Αίσιο τέλος είχε τα ξημερώματα της Κυριακής η ολονύχτια επιχείρηση διάσωσης της Πυροσβεστικής, για τον εντοπισμό μιας ομάδας περιπατητών που ζήτησε βοήθεια στο ορεινά των Σφακίων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του zarpanews.gr, ήταν μια ομάδα από έξι περιπατητές, 3 γυναίκες και 3 άνδρες, ηλικίας από 55-65 ετών οι οποίοι ξεκίνησαν την ορεινή περιοχή Ταύρη, συνέχισαν στο Νιάτο και επιχείρησαν να μπουν στο Σφακιανό φαράγγι, όταν σε κάποιο σημείο έχασαν μέσα στην νύχτα τον προσανατολισμό τους και ζήτησαν τη συνδρομή των αρχών (δείτε ΕΔΩ). 

Στην προσπάθεια διάσωσης των περιπατητών ρίχτηκαν 2 άτομα από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Βρυσών, 2 από το Πυροσβεστικό κλιμάκιο Ανώπολης και 2 εθελοντές, παλιοί πυροσβέστες, γνώστες της περιοχής, ενώ υπήρξε και η συνδρομή 6 μελών της 3ης ΕΜΑΚ, από το Ηράκλειο

Και οι έξι περιπατητές, η περιπέτεια των οποίων τελείωσε περίπου στις 02.30 τα ξημερώματα, όταν έπειτα από περπάτημα 3 ωρών από την Ιμπρο έφτασαν σε ασφαλές στ’ Ασκύφου, είναι καλά στην υγεία τους, εκτός από μια γυναίκα η οποία φέρει συμπτώματα εξάντλησης από την ταλαιπωρία και το κρύο, καθώς στην περιοχή υπήρχε πυκνό χιόνι.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο zarpanews.gr ο διοικητής της Πυροσβεστικής Κρήτης, Νίκος Λαγουδάκης, ήταν μία εξαιρετικά δύσκολη επιχείρηση, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Είναι απορίας άξιο πως ένας άνθρωπος παίρνει 6 άτομα και ανεβαίνει σε 1300μ υψόμετρα, όπου σε ορισμένα σημεία το χιόνι έφτανε τα 2,5 μέτρα, χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό και θέτει σε κίνδυνο τη ζωής τους. Εδώ ζορίστηκαν πάρα πολύ οι δικοί μας άνθρωποι που είναι εκπαιδευμένοι, ειδικά της Ανώπολης όπως και τα της 3ης ΕΜΑΚ, που έχουν εκπαίδευση στα χιόνια και από τις συνεχείς ολονύχτιες συνομιλίες που είχαμε, κινδύνευσαν να τους γυρίσουν πίσω. Ζορίστηκαν πάρα πολύ γιατί κάποια κομμάτια ήταν πάρα πολύ επικίνδυνα με πολύ χιόνι… Δεν ξέρω κάποια στιγμή πρέπει να σκεφτούμε όλοι τι κάνουμε…» δήλωσε με νόημα στο zarpanews.gr  ο κ. Λαγουδάκης.

Η χθεσινή επιχείρηση δεν ήταν η πρώτη και πολύ φοβούμαστε, αν δεν ληφθούν κάποια σοβαρά μέτρα από την Πολιτεία, ούτε η τελευταία! Ηταν μία από τις πολλές που έχουν συμβεί για ανάλογα περιστατικά, ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο, επειδή κάποιοι ντόπιοι ή ξένοι θέλουν να κάνουν το χόμπι τους. Χωρίς λοιπόν να υπάρχει κάποιο ατύχημα, η έκτακτο περιστατικό, με δική τους υπαιτιότητα επιβαρύνουν τις Αρχές και φυσικά την τσέπη των φορολογούμενων πολιτών αφού κάθε ανάλογη επιχείρηση δεν γίνεται… τζάμπα.

Τα έξοδα μιας τέτοιας δύσκολης επιχείρηση, ο εξοπλισμός, τα οχήματα, τα εκτός έδρας των ανδρών της ΕΜΑΚ που έρχονται από το Ηράκλειο. Σε μία χώρα της Βόρειας Ευρώπης μία ανάλογη επιχείρηση με την χθεσινή, θα στοίχιζε στο Δημόσιο πάνω από 10.000 ευρώ.

Κι αυτό γιατί κάποιοι θέλουν να κάνει το χόμπι του…

Θυμίζουμε δε, ότι πρόσφατα το Λιμενικό Σώμα ζήτησε να εφαρμοστεί ο νόμος που ισχύει από το 2002, σύμφωνα με τον οποίο θα τιμωρούνται όσοι πολίτες καλούν για διάσωση αψηφώντας τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα (δείτε ΕΔΩ).

 

zarpanews.gr

 

 

One thought on “Βρέθηκαν τα 6 άτομα που χάθηκαν σε φαράγγι – Ρίσκαραν τη ζωή τους οι διασώστες, επειδή κάποιοι έκαναν το… χόμπι τους

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook