Βρετανοί τουρίστες για διακοπές από 17 Μαΐου – Σε ποια λίστα θα μπει η Ελλάδα

Το πράσινο φως στο σύστημα του «φωτεινού σηματοδότη» έδωσε η βρετανική κυβέρνηση ανοίγοντας τον δρόμο για διακοπές στο εξωτερικό από τον Μάιο. Ο υπουργός μεταφορών Γκραντ Τσαπς επιβεβαίωσε το σύστημα του «φωτεινού σηματοδότη» που επιτρέπει την επανεκκίνηση των ταξιδιών στο εξωτερικό από τον Μάιο και δήλωσε ότι οι Βρετανοί μπορούν πλέον να κάνουν κρατήσεις για τις καλοκαιρινές τους διακοπές λαμβάνοντας πάντα υπόψη τους κινδύνους.

«Για πρώτη φορά λέω ότι οι άνθρωποι μπορούν να αρχίσουν να σκέφτονται να επισκέπτονται τους αγαπημένους τους στο εξωτερικό, ή να σχεδιάσουν καλοκαιρινές διακοπές, αλλά το κάνουμε πολύ, πολύ προσεκτικά, επειδή δεν θέλουμε να δούμε καμία επιστροφή κορονοϊού σε αυτήν τη χώρα» είπε χαρακτηριστικά ο βρετανός υπ. Μεταφορών.

Πηγή την οποία επικαλείται η Daily Mail αναφέρει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι στις χώρες της πράσινης λίστας τον επόμενο μήνα παρά την πρόσφατη αύξηση κρουσμάτων, ενώ οι ΗΠΑ, το Γιβραλτάρ, η Μάλτα και το μεγαλύτερο μέρος της Καραϊβικής θεωρούνται επίσης πράσινες.

Όσοι επιστρέφουν από αυτές τις χώρες όπου ο ιός είναι υπό έλεγχο δεν θα μπαίνουν σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους. Θα πρέπει να κάνουν μόνο ένα τεστ μετά την επιστροφή τους. Ενα από τα σενάρια που εξετάζεται είναι να δοθούν στους ταξιδώτες δωρεάν self test για να κάνουν στο εξωτερικό για να γλιτώσουν την ταλαιπωρία αλλά και το κόστος πριν επιστρέψουνν στην πατρίδα τους.

Ωστόσο, σύμφωνα με το σύστημα «φωτεινού σηματοδότη» του Μπόρις Τζόνσον για την εκκίνηση ταξιδιών στις 17 Μαΐου, η συντριπτική πλειοψηφία των παραθεριστών θα πρέπει να κάνουν δοκιμές PCR – που κοστίζουν περίπου 120 £ . Μια μέση οικογένεια τεσσάρων ατόμων θα επιβαρυνθεί με επιπλέον 600 £.

Για τον λόγο αυτό αναζητείται λύση μέσω εταιρειών ώστε να μειωθεί το κόστος των PCR test σε 60 £ ή και λιγότερο.

Άλλοι θέλουν το Ηνωμένο Βασίλειο να υιοθετήσει την ίδια πολιτική με τη Γαλλία, όπου οι ταξιδιώτες μπορούν να κάνουν δωρεάν PCR τεστ σε ορισμένα αεροδρόμια, εάν δείξουν το αεροπορικό τους εισιτήριο.

Στην παρούσα φάση ελάχιστες είναι οι χώρες που θα ενταχθούν στην πράσινη λίστα. Αυτό σημαίνει ότι οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από τα άλλα μέρη του κόσμου θα πρέπει ακόμη να μπαίνουν σε καραντίνα και να κάνουν μια σειρά δαπανηρών covid test, καθιστώντας τις διακοπές ανέφικτες και δυσβάσταχτες για πολλούς.

Η βρετανική κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ότι το σύστημα θα αναθεωρηθεί στις 28 Ιουνίου με στόχο τη μείωση των περιορισμών σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό χωρών πριν από από τις διακοπές.

Πηγές ανέφεραν ότι αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη μείωση ή την κατάργηση της περιόδου καραντίνας για τις χώρες της «amber list» και την τροποποίηση του καθεστώτος των Covid test ώστε να πρέπει να γίνονται λιγότερα ή φθηνότερα τεστ. Αυτό θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα για διακοπές σε μια σειρά από δημοφιλείς προορισμούς.

newmoney.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ