Βρετανικός Τύπος: Το Ισραήλ εξασφάλισε περισσότερα εμβόλια πληρώνοντας ακριβότερα την Pfizer

βρετανικός-τύπος-το-ισραήλ-εξασφάλισ-1153038

Ούτε μία ούτε δύο, αλλά 17 φορές φέρεται να τηλεφώνησε στον CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, μέσα σε λίγες μέρες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου για να διασφαλίσει επαρκή ποσότητα εμβολίων για τη χώρα του.

Σύμφωνα με την Daily Mail, η χώρα φέρεται να συμφώνησε να αγοράσει κάθε δόση έως και 50% ακριβότερα από το Ηνωμένο Βασίλειο, με αποτέλεσμα να έχει εξασφαλίσει αρκετή ποσότητα για επίτευξη ανοσίας της αγέλης μέσα στην Άνοιξη.

Το Ισραήλ έχει ήδη εμβολιάσει 1.8 εκατομμύριο ανθρώπους, το ένα πέμπτο του πληθυσμού του, μέσα σε τρεις εβδομάδες. Και αυτό παρά το γεγονός ότι δεν είχε παραγγείλει εμβόλιο της εταιρείας μέχρι τα μέσα Νοέμβρη, όταν η Βρετανία εξασφάλισε 40 εκατομμύρια δόσεις.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, το Ισραήλ φέρεται να συμφώνησε να καταβάλει τουλάχιστον 45 δολάρια ανά δόση, με τη Βρετανία να έχει κλείσει συμφωνία για 30 δολάρια.

Μάλιστα την Παρασκευή υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Βρετανίας, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «κλέβει τη σειρά πληρώνοντας περισσότερο».

Εκπρόσωπος της Pfizer σχολίασε ότι «η τιμολόγηση βασίζεται στα διαθέσιμα αποθέματα, την εκ των προτέρων δέσμευση, της δικαιοσύνης και κριτηρίων προσβασιμότητας».

Πάντως, στο Ισραήλ κάποιες νοσοκόμες φέρονται να κατάφεραν να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, λαμβάνοντας έξι αντί για πέντε δόσεις από κάθε φιαλίδιο. Μάλιστα, δόσεις που θα κατέληγαν στα σκουπίδια, χορηγήθηκαν σε πολίτες που δεν ανήκαν στις ομάδες υψηλής προτεραιότητας και έτυχε να μπουν σε μία κλινική. Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου περισσότεροι από 1.000.000 άνθρωποι θα έχουν ήδη λάβει τη δεύτερη δόση.

Στην άλλη πλευρά, σε Ευρώπη και Αμερική έχουν σημειωθεί ήδη σοβαρά λάθη στη διαδικασία του εμβολιασμού, με αποτέλεσμα αρκετές δόσεις να έχουν καταλήξει στα σκουπίδια.

Πηγή: topontiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook