Βρετανία: Σκέψεις για αυγά με δελτίο στα σούπερ μάρκετ – Τι συμβαίνει

βρετανία-σκέψεις-για-αυγά-με-δελτίο-στ-1561844

Οι καταναλωτές στη Βρετανία θα μπορούσαν να αγοράζουν αυγά με δελτίο καθώς ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ προειδοποιούν για ελλείψεις.

Τα μεγαλύτερα σούπερ μάρκετ της Βρετανίας εξετάζουν το ενδεχόμενο να βάλουν δελτίο στα αυγά ή να εισάγουν αυγά από την Πολωνία, καθώς παλεύουν με τις διαφαινόμενες ελλείψεις.

Τρεις ανώτερες πηγές των σούπερ μάρκετ που μίλησαν στην Sun υποστήριξαν ότι υπάρχουν τώρα επείγουσες συζητήσεις σε όλο τον κλάδο σχετικά με το πώς θα αντιμετωπιστεί η κρίση των αυγών.

Η έλλειψη αυγών έχει εν μέρει προκληθεί από ένα άλλο ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών, αλλά και από τον καθυστερημένο αντίκτυπο των εκατομμυρίων πτηνών που πέθαναν κατά τη διάρκεια του καλοκαιρινού καύσωνα.

Τον Αύγουστο το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Γεωργίας και Αγροτικών Υποθέσεων είχε δηλώσει ότι «ανησυχεί βαθύτατα» για την έκταση των θανάτων κοτόπουλων σε βιομηχανικά πτηνοτροφεία, καθώς τα πτηνά πέθαναν από θερμική εξάντληση όταν οι θερμοκρασίες έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ.

Το φετινό καλοκαίρι ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί ποτέ με θερμοκρασίες που ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Τα προβλήματα έχουν επιδεινωθεί από έναν αριθμό κτηνοτρόφων που εγκαταλείπουν τη βιομηχανία, με λιγότερες όρνιθες ωοπαραγωγής από ποτέ, επειδή η αύξηση του κόστους σήμαινε ότι είναι πιο δύσκολο να βγάλουν κέρδος.

Οι παραγωγοί κατηγόρησαν το τεράστιο άλμα στο κόστος των ζωοτροφών, που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος εκτίναξε τις τιμές των σιτηρών στα ύψη.

Η εισαγωγή περισσότερων αυγών από το εξωτερικό θα οδηγήσει πιθανότατα σε υψηλότερες τιμές για τους αγοραστές, εξαιτίας του πρόσθετου κόστους μεταφοράς, σε μια εποχή που οι Βρετανοί αντιμετωπίζουν ήδη έναν ραγδαία αυξανόμενο πληθωρισμό στα τρόφιμα.

Οι αυξήσεις δεν φτάνουν στις τσέπες των παραγωγών

Η τιμή ενός κουτιού με δώδεκα αυγά έχει ήδη αυξηθεί κατά περισσότερο από 22%, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Ενώ οι αγοραστές πληρώνουν τώρα 20 πένες περισσότερο για μια δωδεκάδα αυγά, οι αγρότες λαμβάνουν μόνο 4 επιπλέον πένες.

Ο Ioan Humphreys, που παράγει αυγά στην Ουαλία, κατηγόρησε τα σούπερ μάρκετ ότι δεν πληρώνουν αρκετά.

«Η τιμή των νέων πτηνών έχει αυξηθεί, αλλά η τιμή των αυγών μας έχει παραμείνει η ίδια. Φυσικά δεν μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά να παράγουμε αυτά τα αυγά», δήλωσε.

Εκπρόσωπος του Βρετανικού Συμβουλίου Βιομηχανίας Αυγών δήλωσε: «Η προσφορά αυγών είναι αρκετά περιορισμένη επί του παρόντος, ωστόσο η διαθεσιμότητα παρουσιάζει φυσικά διακυμάνσεις όσον αφορά την προσφορά και τη ζήτηση και η βιομηχανία συνεργάζεται στενά με τους λιανοπωλητές για να διασφαλίσει ότι είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε να καλύπτουμε τη ζήτηση των καταναλωτών για τα αυγά».

Πέρυσι το Ηνωμένο Βασίλειο παρήγαγε 11,3 δισεκατομμύρια αυγά και χρειάστηκε να εισαγάγει άλλα 1,4 δισεκατομμύρια για να καλύψει τη ζήτηση.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook