Βρετανία: «Η οικονομία «ναυαγεί» λόγω Brexit και όχι λόγω COVID-19»

βρετανία-η-οικονομία-ναυαγεί-λόγω-br-1307204

Το Brexit θα έχει μακροπρόθεσμα «σημαντικότερες επιπτώσεις από την πανδημία» της Covid-19 στη βρετανική οικονομία, εκτιμά ο Ρίτσαρντ Χιουζ, ο πρόεδρος της δημόσιας υπηρεσίας Δημοσιονομικής Ευθύνης (OBR)σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC.

Ποια η εικόνα της βρετανικής οικονομίας σε σχέση με το Brexit και το COVID-19

Η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ «θα μειώσει το ΑΕΠ μακροπρόθεσμα κατά περίπου 4%» ενώ η πανδημία θα αφαιρέσει άλλες δύο μονάδες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της OBR.

Η υπηρεσία αυτή αναθεώρησε την εκτίμησή της για την ανάπτυξη φέτος στο 6,5%, από 4%. Όσον αφορά στις συνέπειες της πανδημίας στο ΑΕΠ, θεωρεί πλέον ότι θα το μειώσουν μόνο κατά 2%, αντί για 3% που ήταν η αρχική εκτίμηση.

Σύμφωνα με την δήλωση της OBR στην έκθεσή της: «Με τον καιρό, θα καταστεί ολοένα και πιο δύσκολο να ξεχωρίζουμε τις συνέπειες της πανδημίας από τους άλλους παράγοντες, όπως είναι το Brexit».

Tο εμπόριο με τη Βρετανία μειώθηκε μετά την οριστική έξοδο της χώρας από την Ένωση, παρά την εμπορική συμφωνία με την ΕΕ. Το Brexit περιέπλεξε επίσης την άφιξη Ευρωπαίων εργαζομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται ελλείψεις εργατικού δυναμικού και αναταράξεις στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Ο καθηγητής Οικονομικών στο Κινγκς Κόλετζ, Τζόναθαν Πόρτις είπε ότι το γεγονός ότι οι συνέπειες του Brexit στο ΑΕΠ θα είναι σημαντικότερες από εκείνες της πανδημίας δεν προκαλεί έκπληξη: «Η Covid ήταν ένα τεράστιο σοκ, βραχυπρόθεσμα» αλλά δεν αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα στην οικονομία μακροπρόθεσμα ενώ το Brexit «είναι η μόνιμη ύψωση φραγμών στο εμπόριο και την κινητικότητα των εργαζομένων», επισήμανε.

Σε δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ στο BBC, ο ίδιος αντέδρασε, υποστηρίζοντας ότι το Brexit επέτρεψε στη χώρα να προχωρήσει σε ορισμένες μεταρρυθμίσεις που δεν θα ήταν δυνατόν να γίνουν αν παρέμενε στην ΕΕ. Ανέφερε ως παράδειγμα τη χθεσινή ανακοίνωση της αναθεώρησης στους φόρους των αλκοολούχων ποτών.

Όμως, για το κέντρο ερευνών IFS, «παρά τις αισιόδοξες δηλώσεις του υπουργού» το επίπεδο διαβίωσης των Βρετανών θα επηρεαστεί από τον υψηλό πληθωρισμό, τους αυξημένους φόρους και τη στάσιμη ανάπτυξη, την οποία υπονομεύουν τόσο το Brexit όσο και η πανδημία.

enikos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook