Βρετανία: Γιατί η διαθήκη του πρίγκιπα Φίλιππου θα παραμείνει μυστική για 90 χρόνια

βρετανία-γιατί-η-διαθήκη-του-πρίγκιπα-1284438

Mυστική θα παραμένει η διαθήκη του πρίγκιπα Φίλιππου για τουλάχιστον 90 χρόνια, προκειμένου να προστατευθεί η «αξιοπρέπεια» της βασίλισσας Ελισάβετ και των «στενών μελών της βασιλικής οικογένειας», σύμφωνα με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Μετά το θάνατο ενός ανώτερου μέλους της Βασιλικής Οικογένειας, τα δικαστήρια καλούνται να σφραγίσουν τις διαθήκες τους. Αυτό σημαίνει ότι, σε αντίθεση με τις περισσότερες διαθήκες, η διαθήκη του πρίγκιπα Φιλίππου δεν θα είναι ανοικτή για δημόσιο έλεγχο. Θα υπάρξει μια ιδιωτική διαδικασία σε 90 χρόνια για να αποφασιστεί εάν μπορεί να αποσφραγισθεί.

Η ακρόαση της αίτησης για σφράγιση της διαθήκης πραγματοποιήθηκε ιδιωτικά τον Ιούλιο από τον Sir Andrew McFarlane, τον ανώτατο δικαστή σε θέματα οικογενειακού δικαίου. Ο δικαστής άκουσε επιχειρήματα από δικηγόρους που εκπροσωπούν την περιουσία του δούκα και τον γενικό εισαγγελέα, τον κύριο νομικό σύμβουλο της κυβέρνησης, και δημοσίευσε την απόφασή του.

Ο Sir Andrew είπε ότι ως πρόεδρος του τμήματος για το οικογενειακό δίκαιο του Ανώτατου Δικαστηρίου, είναι ο θεματοφύλακας ενός χρηματοκιβωτίου που περιέχει περισσότερους από 30 φακέλους, καθένας από τους οποίους έχει μέσα τη σφραγισμένη διαθήκη ενός νεκρού μέλους της βασιλικής οικογένειας.

Και για πρώτη φορά σε περισσότερα από 100 χρόνια, καθόρισε μια διαδικασία με την οποία αυτές οι διαθήκες θα μπορούσαν να δημοσιοποιηθούν «Θεώρησα ότι, λόγω της συνταγματικής θέσης της Βασίλισσας, είναι σκόπιμο να υπάρχει μια ειδική πρακτική σε σχέση με τις βασιλικές διαθήκες.

Υπάρχει ανάγκη να ενισχυθεί η προστασία που παρέχεται σε πραγματικά ιδιωτικές πτυχές της ζωής αυτής της περιορισμένης ομάδας ατόμων, προκειμένου να διατηρηθεί η αξιοπρέπεια της Βασίλισσας και των στενών μελών της οικογένειάς της».

Δεν έχει δει τη διαθήκη ο δικαστής

Ο δικαστής είπε ότι δεν είχε δει τη διαθήκη του πρίγκιπα Φιλίππου ούτε γνώριζε κάτι για το περιεχόμενό της, εκτός από την ημερομηνία εκτέλεσης και την ταυτότητα του διορισμένου εκτελεστή της.

«Αποδέχθηκα το επιχείρημα ότι, ενώ υπάρχει δημόσια περιέργεια ως προς τις ιδιωτικές ρυθμίσεις που μπορεί να επιλέξει να κάνει ένα μέλος της βασιλικής οικογένειας στη διαθήκη του, δεν υπάρχει πραγματικό δημόσιο ενδιαφέρον για το κοινό γνωρίζοντας αυτές τις εντελώς ιδιωτικές πληροφορίες», σημείωσε.

Ο δικηγόρος της βασίλισσας και ο γενικός εισαγγελέας υποστήριξαν ότι οι διαθήκες θα πρέπει να σφραγιστούν για 125 χρόνια, αλλά ο Sir Andrew είπε ότι τα 90 χρόνια είναι ένα «αναλογικά έγκυρο και επαρκές» χρονικό διάστημα. Πρόσθεσε ότι σκοπεύει να δημοσιεύσει ένα παράρτημα που αναφέρει τα ονόματα στους 30 φακέλους, που βρίσκονται στο χρηματοκιβώτιό του, αλλά μόνο υπό προϋποθέσεις

ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook