Βραζιλία: Τουλάχιστον 36 νεκροί από τις πλημμύρες – «Υπάρχει κόσμος θαμμένος» λένε οι αρχές

βραζιλία-τουλάχιστον-36-νεκροί-από-τις-1632926

Σφοδρή καταιγίδα που προκάλεσε πλημμύρες και κατολισθήσεις στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 36 ανθρώπους σε παραθαλάσσιες κοινότητες στο Σαο Πάολο της Βραζιλίας, το Σαββατοκύριακο του καρναβαλιού (18-19/2), όπως ανακοίνωσαν οι αρχές, προειδοποιώντας ότι ο απολογισμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί.

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 35 θάνατοι στον δήμο Σαν Σεμπαστσιάο, περίπου 200 χιλιόμετρα από το Σαο Πάολο, την ομώνυμη πολιτειακή πρωτεύουσα, σύμφωνα με την κυβέρνηση της πολιτείας. Βορειότερα, στην παραθαλάσσια πόλη Ουμπατούμπα, κοριτσάκι έχασε τη ζωή του εξαιτίας των σφοδρών καιρικών φαινομένων, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

«Δυστυχώς, θα έχουμε κι άλλους, πολυάριθμους θανάτους», προεξόφλησε ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας στο Σαο Πάολο, ο Χέγκελ Περέιρα, σύμφωνα με την εφημερίδα Folha de São Paulo.

Οι αρχές έκαναν ακόμη λόγο για «228 εκτοπισμένους» και «άλλους 338 πολίτες που απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους».

Οι αρχές δεν έχουν ακόμα διευκρινίσει ούτε τον αριθμό των τραυματιών, ούτε των αγνοουμένων, καθώς παραμένουν σε εξέλιξη επιχειρήσεις διάσωσης. Η πολιτειακή κυβέρνηση ανακοίνωσε πως διασώθηκε ένα αγοράκι δυο ετών, που παρασύρθηκε από χείμαρρο λάσπης, και μία έγκυος γυναίκα, την ώρα γεννούσε.

Ο Λούλα στις πληγείσες περιοχές

Ο πρόεδρος της χώρας, Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, θα μεταβεί σήμερα, Δευτέρα (20/2) στις πληγείσες περιοχές. «Θα πάω στο Σάο Πάολο» προκειμένου «να υποστηρίξω τις προσπάθειες να αντιμετωπιστεί αυτή η τραγωδία», ανέφερε μέσω Twitter.

Ο δήμος Σαν Σεμπαστσιάο, που προσελκύει πολλούς επισκέπτες κατά τη διάρκεια του καρναβαλιού, συγκαταλέγεται σε αυτούς που υπέστησαν το πιο σκληρό χτύπημα από την κακοκαιρία. Μέσα σε 24 ώρες, έπεσαν πάνω από 600 χιλιοστά βροχής, με άλλα λόγια ποσότητα διπλάσια από τον μηνιαίο μέσο όρο, ανέφερε ο δήμος.

Η πόλη έχει υποστεί εκτεταμένες καταστροφές. Περίπου πενήντα σπίτια πλημμύρισαν ή χτυπήθηκαν από χείμαρρους λάσπης. «Υπάρχει κόσμος θαμμένος», τόνισε ο δήμαρχος της πόλης, Φελίπε Αουγκούστου.

Ο όγκος της βροχόπτωσης «έσπασε ρεκόρ», συνέχισε, περιγράφοντας την «εξαιρετικά κρίσιμη» κατάσταση.

Όπως και σε άλλες κοινότητες της περιοχής, το πρόγραμμα των εορτασμών του καρναβαλιού ακυρώθηκε εξαιτίας της φονικής κακοκαιρίας. Μετεωρολόγοι προβλέπουν πως οι ισχυρές βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν στην πολιτεία τουλάχιστον μέχρι σήμερα το πρωί, δυσχεραίνοντας το έργο των σωστικών συνεργείων και εγείροντας κίνδυνο ο απολογισμός των θυμάτων να επιδεινωθεί.

Μάχη για να διασωθούν εγκλωβισμένοι και τραυματίες

Εικόνες που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης ή μεταδόθηκαν από ΜΜΕ της περιοχής αποκαλύπτουν το μέγεθος της καταστροφής: συνοικίες ολόκληρες βυθισμένες στο νερό, συντρίμμια σπιτιών παρασυρμένα από χειμάρρους λάσπης, δρόμοι που κατέρρευσαν.

Σε άλλη ανάρτησή του, ο βραζιλιάνος πρόεδρος υποσχέθηκε να κινητοποιήσει «όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης», προκειμένου «να περιθάλψουμε τους τραυματίες, να ψάξουμε τους αγνοούμενους, να ανοίξουμε τους δρόμους, να αποκαταστήσουμε το δίκτυο ηλεκτροδότησης και τα δίκτυα επικοινωνιών».

Γύρω στις 130 ομάδες συνεχίζουν να επιχειρούν σε δυσπρόσιτα εδάφη, με τη βοήθεια 23 οχημάτων και επτά ελικοπτέρων· κινητοποιήθηκαν επίσης ο βραζιλιάνικος στρατός, η χωροφυλακή, η πυροσβεστική και ειδικευμένες μονάδες της Πολιτικής Προστασίας. Αργότερα σήμερα, στην επιχείρηση θα συμμετάσχουν 80 αστυνομικοί.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας Σάο Πάολο, ο Ταρκίζιου ντε Φρέιτας, που επιθεώρησε από αέρος τις πληγείσες περιοχές, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε έξι δήμους στο βόρειο τμήμα της. Η κυβέρνησή του ανακοίνωσε πως εκταμιεύονται 1,4 εκατ. ευρώ για τις επιχειρήσεις διάσωσης και αρωγής.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης πως εκταμιεύει πόρους για να αντιμετωπιστεί η κρίση.

«Δεν θα λείψουν τα μέσα, ούτε το προσωπικό, ούτε ο εξοπλισμός», υποσχέθηκε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο GloboNews ο υπουργός περιφερειακής ενσωμάτωσης και ανάπτυξης Βαλντίζ Γκόες. Ο κ. Γκόες αναμένεται επίσης σήμερα στις πληγείσες περιοχές.

Η Βραζιλία, που υφίσταται τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, έζησε επανειλημμένα φοβερές φυσικές καταστροφές τα τελευταία χρόνια: ιδίως στην Πετρόπολις, στην πολιτεία Ρίο ντε Ζανέιρο, όπου κατολισθήσεις και πλημμύρες άφησαν πίσω πάνω από 230 νεκρούς το 2022.

news247.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook