Βραζιλία: Χώρισαν επιτυχώς σιαμαία δίδυμα με τη βοήθεια εικονικής πραγματικότητας

Ακόμη μια πρωτοποριακή χειρουργική επέμβαση με τη βοήθεια της τεχνολογίας έλαβε χώρα, αυτή τη φορά στη Βραζιλία, όπου σιαμαία δίδυμα χωρίστηκαν επιτυχώς με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας.

Τα τρίχρονα αδέρφια, Μπερνάρντο και Άρθουρ Λίμα, υποβλήθηκαν σε χειρουργικές επεμβάσεις στο Ρίο ντε Τζανέιρο, ενώ έπαιρναν σχετικές οδηγίες από γιατρούς του νοσοκομείου Great Ormond Street στο Λονδίνο.

Πρόκειται για την έκτη περίπτωση χωρισμού σιαμαίων από τον χειρουργό που την ανέλαβε, αφού προηγουμένως είχε εγχειρήσει δίδυμα από το Πακιστάν, το Σουδάν, το Ισραήλ και την Τουρκία.

Η χειρουργική ομάδα, σύμφωνα με το BBC, πέρασε μήνες δοκιμάζοντας τεχνικές στα δίδυμα με τη χρήση VR, βασισμένες σε αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες.

Ένας εκ των χειρουργών, Noor ul Owase Jeelani, χαρακτήρισε το χειρουργείο ως “πράγμα της διαστημικής εποχής”, ενώ πρόσθεσε ότι, για πρώτη φορά, χειρουργοί σε διαφορετικές χώρες φορούσαν ακουστικά και εκτελούσαν μαζί την επέμβαση στο ίδιο “δωμάτιο εικονικής πραγματικότητας”.

Ωστόσο, η διαδικασία δεν ήταν δύσκολη μόνο για τους χειρουργούς, αφού τα δίδυμα υποβλήθηκαν σε επτά χειρουργικές επεμβάσεις, ενώ το τελικό χειρουργείο διήρκησε 27 ώρες, με σχεδόν 100 άτομα ιατρικού προσωπικού.

Μιλώντας για την πτυχή VR της χειρουργικής επέμβασης, ο κ. Jeelani είπε στο πρακτορείο ειδήσεων PA: “Είναι απλά υπέροχο. Είναι πραγματικά υπέροχο να βλέπεις την ανατομία και να κάνεις τη χειρουργική επέμβαση πριν βάλεις τα παιδιά σε οποιονδήποτε κίνδυνο”.

Τέλος, δήλωσε ότι ήταν “απόλυτα συντετριμμένος” μετά την 27ωρη επέμβαση, όπου έκανε μόνο τέσσερα διαλείμματα των 15 λεπτών για φαγητό και νερό, αλλά όπως είπε, ήταν “υπέροχο” να βλέπεις την ικανοποίηση της οικογένειας.

news247.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ