«Βράζει» και η Κρήτη για τον Στεφανή

βράζει-και-η-κρήτη-για-τον-στεφανή-970618

Μπορεί τα πτυχία του υφυπουργού Άμυνας, αρμόδιου για το προσφυγικό, να αναφέρονται στη «διαχείριση κρίσεων», όμως τις τελευταίες ημέρες ο στρατηγός φαίνεται να μένει…μετεξεταστέος. Ενώ το όνομά του είναι στην κορυφή της επικαιρότητας μετά την έρευνα της «Εφ.Συν.» για την αυθεντικότητα των πτυχίων του, την ίδια ώρα στην Κρήτη οι τοπικοί φορείς, ειδικά στον Δήμο Χερσονήσου, πνέουν μένεα εναντίον του.

Η αποκάλυψη του «κρυφού» σχεδίου εγκατάστασης κλειστού κέντρου κράτησης προσφύγων στις Γούβες Ηρακλείου προκαλεί την οργή των τοπικών φορέων καθώς στην παρουσίαση του σχεδιασμού της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού από τους κ. Πέτσα και Στεφανή (στις 20 Νοεμβρίου) δεν είχε γίνει καμία αναφορά στην Κρήτη, ενώ, όπως φαίνεται, οι εξελίξεις δρομολογούνταν ήδη εν κρυπτώ.

Όπως αποκαλύφθηκε, υπάρχει ήδη σχεδιασμός για προετοιμασία του πεδίου βολής στις Γούβες ώστε να περιφραχτεί και να τοποθετηθούν κοντέινερ τύπου isobox, τα οποία θα στεγάσουν τους πρόσφυγες. Μάλιστα δημοσιογραφικές πληροφορίες την τελευταία εβδομάδα ανέφεραν πως η Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού (ΣΕΑΠ), που εδρεύει στο Ηράκλειο και στην οποία υπάγεται το πεδίο βολής, έχει ήδη πάρει γραπτή εντολή να καθαρίσει τον χώρο και να τον προετοιμάσει για τη νέα του χρήση. Το σχέδιο φέρεται να έχει εκπονηθεί από τον υφυπουργό Αμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή και αποκαλύφθηκε από τη δημοσιογραφική έρευνα των τοπικών μέσων ενημέρωσης (Ράδιο Κρήτη, εφημερίδα «Πατρίς»).

Επιβεβαίωση

Τις πληροφορίες επιβεβαίωσε ο δήμαρχος Χερσονήσου, Γιάννης Σέγκος, ο οποίος ζήτησε να έρθει σε επαφή με τον κ. Στεφανή. Οπως αναφέρει ο δήμαρχος στην «Εφ.Συν.», από τον διευθυντή του γραφείου του υφυπουργού Αμυνας, τον αντισυνταγματάρχη Πεζικού Σωτήρη Γλυκοφρύδη, έλαβε την επιβεβαίωση πως πράγματι η πολιτική ηγεσία σχεδιάζει την εγκατάσταση κλειστού κέντρου στο συγκεκριμένο πεδίο βολής, χωρίς όμως να χαρακτηρίζεται ο σχεδιασμός αυτός ως ειλημμένη απόφαση.

Θολή ήταν και η απάντηση που έλαβε ο δήμαρχος από τον διοικητή της ΣΕΑΠ με τον οποίο συναντήθηκε χθες το πρωί στο Ηράκλειο. Ο διοικητής αρνήθηκε την ύπαρξη σχετικού εγγράφου, ωστόσο δήλωσε πως η μονάδα του έχει μόνο εκτελεστικό και όχι αποφασιστικό ρόλο και καλείται μόνο να εκτελέσει τις εντολές που λαμβάνει.

«Οι πληροφορίες είναι πλέον επιβεβαιωμένες, κάτι που προκαλεί την αγανάκτησή μας, καθώς ο δήμος δεν είχε την παραμικρή ενημέρωση», λέει ο δήμαρχος Γιάννης Σέγκος. Με αυτά τα δεδομένα το Δημοτικό Συμβούλιο Χερσονήσου εξέδωσε ομόφωνο ψήφισμα με το οποίο προαναγγέλλει ότι θα εμποδίσει την εγκατάσταση αντίστοιχης δομής στην περιοχή.

«Τρέχει» το ΕΣΤΙΑ

Στην Κρήτη υλοποιείται ήδη το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ, που προβλέπει φιλοξενία προσφύγων σε διαμερίσματα με τη συνεργασία των δήμων και της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Μέχρι στιγμής φιλοξενούνται περίπου 1.200 άτομα που εντάσσονται πλήρως στις τοπικές κοινωνίες, ενώ έχουν ήδη προχωρήσει οι συζητήσεις για τη δημιουργία δομών υποδοχής ειδικά για ασυνόδευτα παιδιά και στους τέσσερις νομούς του νησιού.

Με πρόσφατη απόφασή της η Περιφερειακή Ενωση Δήμων Κρήτης έχει ταχθεί κατά της δημιουργίας κέντρων μαζικής φιλοξενίας προσφύγων, προκρίνοντας μόνο τη συνέχιση ή

και διεύρυνση του υπάρχοντος προγράμματος φιλοξενίας.

Πάντως, μέχρι στιγμής η συζήτηση στη Χερσόνησο επικεντρώνεται στον τουριστικό χαρακτήρα της περιοχής και στην πιθανή ζημιά που θα προκληθεί στην εικόνα ενός από τους σημαντικότερους, πράγματι, τουριστικούς προορισμούς της χώρας και όχι στις απάνθρωπες συνθήκες που διαμορφώνονται για τους πρόσφυγες σε κέντρα κράτησης κλειστού τύπου.

Επ’ αυτού τοποθετείται ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Χερσονήσου, Μανώλης Διαμαντάκης. «Πρώτο μας μέλημα είναι να τονίσουμε τον απάνθρωπο χαρακτήρα αυτών των δομών και όχι απλά να μεταφέρουμε το πρόβλημα μακριά από τον δήμο μας. Με αυτό το σκεπτικό συμβάλαμε στη διαμόρφωση ενός ψηφίσματος που δεν θα επικεντρώνει στον τουρισμό, αλλά στις ανάγκες των κατατρεγμένων ανθρώπων».

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

One thought on “«Βράζει» και η Κρήτη για τον Στεφανή

  1. ΑΔΕΛΦΙΑ ΜΟΥ ΒΟΥΓΙΑ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΕΧΝΗ,
    ΓΙΑ ΟΛΑ ΦΤΑΙΝΕ ΜΠΡΕ ΟΙ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ ΠΟΥ ΦΕΡΝΟΥΝΕ ΤΣΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ Ο ΚΑ-ΚΟΥΛΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΔΟΞΗ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΗ ΘΑ ΒΑΛΕΙ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΘΑ ΤΣΙ ΖΥΓΩΞΕΙ ΣΤΙΣ ΤΣΙΧΑΝΤΙΣΤΑΔΕΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝΕ ΝΑ ΜΑΣ ΑΛΛΟΙΩΣΟΥΝΕ ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΑ…
    ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ
    ΥΓ.: ΔΥΣΤΥΧΩΣ Η ΧΩΡΑ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΧΩΡΑ ΜΕ ΛΕΥΚΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ (ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟ ΧΑΡΥ ΚΛΥΝ) ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΑΤΥΧΙΑ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΙΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥΣ Ή ΑΠΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook