Βόρεια Κορέα: Απέρριψε την προσφορά σχεδόν 3 εκατομμυρίων εμβολίων κορονοϊού

βόρεια-κορέα-απέρριψε-την-προσφορά-σχ-1276489

Η Βόρεια Κορέα ζήτησε να σταλούν οι δόσεις σε χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο λόγω των παγκόσμιων ελλείψεων εμβολίων

Την προσφορά σχεδόν 3 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου κατά του κορονοϊού απέρριψε η Βόρεια Κορέα, ζητώντας όπως ανέφερε ο ΟΗΕ, οι δόσεις να μεταφερθούν σε χώρες που επλήγησαν περισσότερο λόγω των παγκόσμιων ελλείψεων εμβολίων.

Σύμφωνα με άρθρο του BBC, οι δόσεις του κινεζικού εμβολίου Sinovac προσφέρθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος Covax που στοχεύει να βοηθήσει τα φτωχότερα κράτη να αποκτήσουν εμβόλια και παρά το γεγονός ότι η Βόρεια Κορέα είναι μέρος του προγράμματος, δεν έχει λάβει καμία δόση.

Η Βόρεια Κορέα επέβαλε αυστηρά μέτρα εξάπλωσης κατά του κορονοϊού από την αρχή της πανδημίας, ενώ μάλιστα ήταν και μια από τις πρώτες χώρες που έκλεισαν τα σύνορά της τον περασμένο Ιανουάριο. Ωστόσο, αναλυτές εξέφρασαν αμφιβολίες για την επιτυχία της χώρας στον περιορισμό του ιού, με τους αξιωματούχους υγείας να δηλώνουν στο BBC, πως η Κίνα εκφράζει ανοιχτά την ανησυχία της για την πιθανή εξάπλωση του ιού στο εσωτερικό της Βόρειας Κορέας.

Πάντως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η χώρα απορρίπτει ανάλογη προσφορά, καθώς τον περασμένο Ιούλιο απέρριψε τις αποστολές περίπου δύο εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου AstraZeneca, επικαλούμενη ανησυχίες για πιθανές παρενέργειες, ανέφερε μια νοτιοκορεατική ομάδα σκέψης που σχετίζεται με την υπηρεσία πληροφοριών της χώρας.

Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους τον Ιούλιο ότι είχε προσφερθεί να προμηθεύσει τη Βόρεια Κορέα με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik και πάλι ωστόσο χωρίς επιτυχία.

Η Βόρεια Κορέα έχει εκφράσει αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων Covid-19, με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν συχνά περιστατικά που σημειώθηκαν στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, όπου πολίτες είχαν παρενέργειες από τη χορήγηση του εμβολίου. Για ένα μεγάλο μέρος της πανδημίας πάντως, η Βόρεια Κορέα επέμενε ότι δεν είχε καταγραφεί κανένα κρούσμα, ωστόσο ο ηγέτης της Κιμ Γιονγκ Ουν επέκρινε ανώτερους αξιωματούχους σχετικά με ένα «σοβαρό περιστατικό» που θεωρείται ότι σχετίζεται με τον ιό.

Πηγή: news247.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook