«Βόμβα»… τα εκτός σχεδίου: Χάνονται άρτιες και ακριβές περιουσίες λόγω έλλειψης προσωπικού στην Κρήτη
Λήγει η προθεσμία για τις αιτήσεις κατά παρέκκλιση και οι Πολεοδομίες δεν προλαβαίνουν – Νέα νομοθετική ρύθμιση για τα αυθαίρετα και τα 4 στρέμματα ζητά το ΤΕΕ/ΤΑΚ
Χιλιάδες αιτήσεις αλλά μετρημένοι στα δάκτυλα του… ενός χεριού οι υπάλληλοι των Πολεοδομιών, για την εξέταση αυτών μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου που λήγει η σχετική προθεσμία, λέει η Διοικούσα Επιτροπή του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, για τις περιπτώσεις γηπέδων κατά παρέκκλιση άρτιων στις εκτός σχεδίου περιοχές.
Είναι οι περιπτώσεις εκείνες για τις οποίες έως και την 9η Δεκεμβρίου 2022 δεν είχε εκδοθεί οικοδομική άδεια, ώστε να μπορούν να οικοδομηθούν. Και να διευκρινίσουμε, επίσης, ότι σε αυτές τις περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες υπέβαλαν αίτηση για έκδοση προέγκρισης οικοδομικής άδειας ή υπέβαλαν αίτηση για έκδοση βεβαίωσης όρων δόμησης. Έτσι, δόθηκε η δυνατότητα των αιτήσεων, αλλά μέχρι την προβλεπόμενη προθεσμία θεωρείται εντελώς αδύνατο να προλάβουν οι Πολεοδομίες να ανταποκριθούν εξετάζοντας τις αιτήσεις, ώστε να εκδώσουν τις πολεοδομικές άδειες προς τους ενδιαφερόμενους!
Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ/ΤΑΚ αναφέρει σε επιστολή της προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη ότι «η εναλλακτική αυτή δυνατότητα προβλέφθηκε δεδομένου ότι πλέον η προέγκριση οικοδομικής άδειας έχει καταστεί προαιρετική. Ωστόσο, γι’ αυτές τις περιπτώσεις χρήση της βεβαίωσης όρων δόμησης που θα εκδοθεί θα μπορεί να γίνει μόνο μέχρι και την 30ή/9/2023, καθώς έως και την ημερομηνία αυτή είτε θα πρέπει να υποβληθεί αίτημα για έκδοση οικοδομικής αδείας, είτε προέγκρισης.
Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι να έχουν κατατεθεί χιλιάδες αιτήσεις είτε προέγκρισης οικοδομικής άδειας, είτε βεβαιώσεων όρων δόμησης, οι οποίες όμως δε δύναται να εκδοθούν άμεσα λόγω του τεράστιου προβλήματος της υποστελέχωσης των Υπηρεσιών Δόμησης. Ως Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΑΚ προτείνουμε την παράταση στην έκδοση των παραπάνω βεβαιώσεων τουλάχιστον για έξι μήνες, ώστε να μην κινδυνεύσουν οι πολίτες να χάσουν το δικαίωμα αξιοποίησης της περιουσίας τους. Αναμένουμε τις ενέργειές σας».
Μιλώντας στο neakriti.gr, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ Γιώργος Ταβερναράκης ήταν κατηγορηματικός: «Όσοι πρόλαβαν είχαν καταθέσει αιτήσεις για να πάρουν όρους δόμησης, με την έννοια ότι θα πάρουν αριθμό πρωτοκόλλου και μέσα σε έναν χρόνο θα πρέπει να καταθέσουν την πολεοδομική άδεια. Όσοι πρόλαβαν τότε, πρόλαβαν. Ωστόσο, έχουν μαζευτεί ένα σωρό αιτήσεις, στις οποίες η Πολεοδομία δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Μέχρι τέλος του χρόνου, λοιπόν, θα πρέπει να έχουν καταθέσει την πολεοδομική άδεια. Αλλά είναι προφανές ότι, επειδή δεν προλαβαίνουν να την αποκτήσουν, θα βρεθούν σε αδιέξοδο. Φανταστείτε ότι μόνο στο Πολεοδομικό Γραφείο του Δήμου Ηρακλείου έχουν μέχρι τώρα κατατεθεί 850 αιτήσεις. Και όμως στο Τμήμα Πολεοδομικών Αδειών, έχουν μείνει μόλις δύο-τρία άτομα, όταν ολόκληρη η Πολεοδομία, πια, δεν έχει παρά γύρω στους 15 υπαλλήλους. Φανταστείτε τι γίνεται σε όλη τη χώρα. Το προσωπικό ελάχιστο. Με δύο και τρία άτομα οι υπηρεσία αυτές δεν μπορούν να ανταποκριθούν».
Σύμφωνα με τον Γιώργο Ταβερναράκη, μένουν πίσω πάρα πολλές υποθέσεις, όσο οι πολεοδομικές υπηρεσίες παραμένουν σε αυτή την κατάσταση. «Μεταξύ των άλλων», σύμφωνα με τον ίδιο, «μένουν πίσω και πολλά επενδυτικά σχέδια, αφού δεν εκδίδονται κάποιες βεβαιώσεις, προκειμένου να προχωρήσουν κάποια επενδυτικά σχέδια»…
«Να γίνει νομοθετική ρύθμιση για τα αυθαίρετα»
Εξάλλου, το ΤΕΕ/ΤΑΚ απέστειλε, επίσης, επιστολή και για την ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης επαναφοράς τακτοποίησης αυθαιρέτων Κατηγορίας 5. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτήν την κατηγορία εντάσσονται τα περισσότερα από τα δημόσια κτήρια της χώρας, όπως είναι σχολεία, νοσοκομεία και δημόσιες υπηρεσίες, δε διαθέτουν οικοδομική άδεια.
Η επιστολή αναφέρει: «Σύμφωνα με τον Ν. 4495/2017, η τακτοποίηση όλων των αυθαίρετων κτισμάτων της Κατηγορίας 5 σταμάτησε το φθινόπωρο του 2020 και έκτοτε δε δόθηκε η δυνατότητα τακτοποίησης τους μέσω της Ταυτότητας Κτιρίου όπως έγινε για τις υπόλοιπές κατηγορίες αυθαιρέτων (Κατηγορία 1 έως 4).
Από τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), το οποίο χειρίζεται την πλατφόρμα των δηλώσεων του ΥΠ.ΕΝ. και αφορούν την περίοδο έως την 31η Οκτωβρίου του 2021, σε σύνολο 1,16 εκατομμυρίων δηλώσεων, οι 262.000 αφορούσαν την Κατηγορία 5.
Επίσης, τα περισσότερα από τα δημόσια κτήρια της χώρας, όπως είναι σχολεία, νοσοκομεία, δημόσιες υπηρεσίες, δε διαθέτουν οικοδομική άδεια και κατατάσσονται στην Κατηγορία 5. Κρίνεται λοιπόν αναγκαίο να μπορέσουν να τακτοποιηθούν ώστε και ενεργειακά να αναβαθμιστούν, αλλά και στατικά, μιας και ξεκινάει ο προσεισμικός έλεγχος των δημόσιων κτηρίων.
Επιπλέον, το μεγαλύτερο ποσοστό των κονδυλίων που θα συγκεντρώνονται από τα πρόστιμα θα δίνεται στους Δήμους μέσω του Πράσινου Ταμείου, προκειμένου να προχωρούν οι ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις, οι οποίες, ελλείψει χρημάτων, έχουν “κολλήσει” εδώ και δεκαετίες.
Σας προτείνουμε τη δυνατότητα τακτοποίησης των μεγάλων αυθαιρέτων της Κατηγορίας 5 μέσω νομοθετικής ρύθμισης, ώστε τα κτήρια, είτε δημόσια είτε ιδιωτικά, να τακτοποιηθούν με σκοπό τη στατική και ενεργειακή αναβάθμιση. Αναμένουμε τις ενέργειές σας».
Δυνατότητα οικοδόμησης των εκτός σχεδίου οικοπέδων
Υπάρχει όμως και τρίτη επιστολή προς το αρμόδιο υπουργείο, για τη δυνατότητα οικοδόμησης των εκτός σχεδίου οικοπέδων. Όπως αναφέρει η επιστολή, «με τον Ν. 4759/2020 τροποποιήθηκαν οι όροι δόμησης για την εκτός σχεδίου δόμηση και καθορίστηκαν μεταβατικές διατάξεις έως την κατάργηση της δυνατότητας οικοδόμησης σε συγκεκριμένα γήπεδα και ιδιοκτησίες με εμβαδό μικρότερο των τεσσάρων στρεμμάτων.
Επιπλέον, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 992/2023 απόφαση του ΣτΕ, ακυρώθηκε οικοδομική άδεια, η οποία είχε εκδοθεί και αφορούσε κατασκευή αγροτικής αποθήκης σε εκτός σχεδίου περιοχή σε οικόπεδο μικρότερο των 4 στρεμμάτων, όπως επίσης με την υπ’ αριθμ. 176/2023 απόφαση του ΣτΕ ακυρώθηκε οικοδομική άδεια λόγω του ότι το οικόπεδο, παρότι ήταν οικοδομήσιμο εκτός σχεδίου, δε διέθετε πρόσωπο σε κοινόχρηστη δημόσια οδό.
Επισημαίνεται πως αγροτεμάχια εκτός σχεδίου που αποκτήθηκαν ως άρτια και οικοδομήσιμα, σε πολλά εξ αυτών εκδόθηκαν νομίμως οικοδομικές άδειες, πληρώθηκαν και εξακολουθούν να πληρώνονται φόροι ως άρτια και οικοδομήσιμα, όμως σήμερα οι ιδιοκτήτες βλέπουν την αξία τους να εκμηδενίζεται και θα χρειαστεί να καταφύγουν στη Δικαιοσύνη προκειμένου να δικαιωθούν.
Ως Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΑΚ από το στάδιο της διαβούλευσης του Νόμου έχουμε εκφράσει τους προβληματισμούς μας για την εκπόνηση και έγκριση των Πολεοδομικών Σχεδίων, εκτιμώντας ότι θα δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα στην κτηματαγορά.
Με βάση όσα προαναφέρθηκαν, θα θέλαμε να σας αναφέρουμε τα παρακάτω:
– Τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια όχι μόνο δεν έχουν εγκριθεί, αλλά στις περισσότερες περιοχές της χώρας δεν έχουν καν προκηρυχθεί.
– Οι μελέτες για τον χαρακτηρισμό των οδών δεν έχουν καν προκηρυχθεί.
– Η υποστελέχωση των Πολεοδομικών Υπηρεσιών αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στον τεράστιο αριθμό των αιτούμενων οικοδομικών αδειών.
Προτείνουμε, λοιπόν, να προβείτε σε νομοθετική ρύθμιση, ώστε να παρατείνεται η δυνατότητα αξιοποίησης και οικοδόμησης οικοπέδων τα οποία βρίσκονται σε εκτός σχεδίου περιοχές τουλάχιστον έως την έγκριση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων της κάθε περιοχής και φυσικά την αναγνώριση των οδών, ευελπιστώντας ότι η εφαρμογή των κανόνων κατά τη διαδικασία των αδειοδοτήσεων στα εκτός σχεδίου ακίνητα θα συμβάλλει τα μέγιστα στην προστασία του περιβάλλοντος.
Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση και αναμένουμε τις ενέργειές σας», καταλήγει το ΤΕΕ/ΤΑΚ.
Πηγή:neakriti.gr