«Βόμβα» στην ανάκαμψη του τουρισμού η έλλειψη προσωπικού στα Χανιά – Πώς εξαφανίστηκαν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι

βόμβα-στην-ανάκαμψη-του-τουρισμού-η-1170901

Η έλλειψη προσωπικού απειλεί να υπονομεύσει την ανάκαμψη του τουρισμού το φετινό καλοκαίρι στην Κρήτη και όχι μόνο, καθώς τα χρόνια της πανδημίας, πάρα πολλοί ξενοχοϋπάλληλοι έχουν εγκαταλείψει το επάγγελμα και δεν προτίθενται να επιστρέψουν εάν οι συνθήκες δεν βελτιωθούν.

Για τα προβλήματα του κλάδου μίλησε ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Χανίων, Μανώλης Μπαμιάκης, στο ZARPA RADIO 89,6 και την Φανή Νικηφοράκη.

Όπως τόνισε ο κ. Μπαμιάκης, εάν η κατάσταση δεν αναστραφεί, ο κλάδος κινδυνεύει να μείνει χωρίς προσωπικό.

Ρίχνουν «μαύρη πέτρα»

Όπως τόνισε, μέσα στην πανδημία, πάρα πολλοί «αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το επάγγελμα γιατί δεν μπορούσαν να ζήσουν τις οικογένειές τους με 3 και 4 μήνες εργασίας καθώς και λόγω των συνθηκών εργασίας με την εντατικοποίηση που είδαμε ειδικά πέρυσι καθώς ήδη δεν υπήρχε προσωπικό, κάποιοι άνθρωποι δεν άντεξαν, έφυγαν από το επάγγελμα και φοβάμαι οτι δεν θα ξαναέρθουν.

Επίσης πάρα πολλοί συνάδελφοί μας αλλοδαποί έφυγαν από την Ελλάδα και δεν θα ξαναγυρίσουν. Την ίδια ώρα, προχωρούν νέες επενδύσεις στον χώρο του τουρισμού».

«Τα παιδιά αναγκάστηκαν να φύγουν από το επάγγελμα: Απλήρωτη εργασία, υπερωρίες, εργοδοτικές αυθεραισίες» ανέφερε και έφερε ένα παράδειγμα εργαζόμενου από την Καστοριά, ο οποίος δούλεψε στα Χανιά και τώρα είναι στο νοσοκομείο έχει κάνει επέμβαση και διαπίστωσε ότι δεν είναι εντάξει η κάλυψή του. Μιλάει με τον ξενοδόχο, δεν θέλει να τον καταγγείλει προσπαθούν να βρεθεί λύση».

Αυτό που ζητούν είναι αύξηση μισθών και καλύτερες συνθήκες εργασίας:

«Η δουλειά του ξενοδοχοϋπάλληλοι είναι πολύ δύσκολη. Φανταστείτε μια καμαριέρα ή έναν μάγειρα που ψήνεται κάτω στην κουζίνα, να δουλεύει μέχρι τα 67 για να πάρει σύνταξη. Μα είναι δυνατόν;

Και να κάνω και μία πρόβλεψη: Αν ο βασικός μισθός αυξηθεί, θα φύγουν κι άλλοι από το επάγγελμα γιατί θα προτιμήσουν μια σταθερή δουλειά έστω και με λιγότερα λεφτά, γιατί θα είναι για 14 μήνες και όχι για τέσσερις»

Έλλειψη σε καμαριέρες

Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει στις καμαριέρες. Σύμφωνα με τον κ. Μπαμιάκη, έχουν δημιουργηθεί πάρα πολλές βίλες τα τελευταία χρόνια κι έτσι έχουν φύγει πάρα πολλές γυναίκες από τα ξενοδοχεία τα τελευταία χρόνια γιατί εκεί έχουν και περισσότερα χρήματα και καλύτερες συνθήκες και πιο μεγάλη σαιζόν.

Σχολή τουρισμού

Ένα πάγιο αίτημα του κλάδου είναι η ίδρυση και λειτουργία δημόσιας σχολής στα Χανιά για στελέχη τουρισμού. «Πρέπει να δοθούν κίνητρα για να μπουν και νέα παιδιά στον κλάδο.

Αύξηση μισθών

Σχετικά με τους  μισθούς ο κ. Μπαμιάκης τόνισε πως «υπάρχουν διαπραγματεύσεις και έχουν δοθεί καλύτερες μισθοδοσίες φέτος αλλά το ζητούμενο είναι να τηρούνται οι συλλογικές συμβάσεις. Πρέπει ο πλούτος να μοιραστεί, όχι να τα παίρνουμε όλα αλλά να δίνουμε και στους εργαζόμενους αν θέλουμε να λέμε οτι αυτή είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας.

Ακούω τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ελλάδος να λέει ότι θα φέρει εργαζόμενους από τρίτες χώρες. Έτσι θα λυθεί το πρόβλημα; Είναι δυνατόν;

Ο πελάτης που έρχεται σε ένα ξενοδοχείο, αν δεν μείνει ευχαριστημένος δεν θα ξαναέρθει. Γιατί έτσι έρχεται ο κόσμος, από στόμα σε στόμα. Το σημαντικότερο είναι οι υπηρεσίες που παρέχεις. Δεν μπορείς να λες ότι είσαι 5άστερο και οι υπηρεσίες που προσφέρεις να είναι 3 αστέρων. Θα κερδίσεις την μία χρόνια αλλά την άλλη; Θα βγάλεις τα μάτια σου μόνος σου.

Δεν μπορεί να έχεις έναν εργαζόμενο εκεί 12 ώρες και χωρίς να πληρώνεται υπερωρίες. Πώς θα σου χαμογελάσει; Τι υπηρεσίες θα προσφέρει;

Τι συνέπεια έχει αυτό; Όλοι χάνουμε. Και το προσωπικό διαλύεται και η περιοχή θα πάρει κακές κριτικές και ο ξενοδόχος θα χάσει.»

Να πάρει μέτρα η Πολιτεία

Για να λυθεί το πρόβλημα, είναι αναγκαίο να πάρει μέτρα η Πολιτεία, «να τηρηθεί η νομοθεσία, να τηρούνται οι συμβάσεις, να γίνονται έλεγχοι» τόνισε ο κ. Μπαμιάκης.

Σημειώνεται ότι ανάλογο πρόβλημα εντοπίζεται και στην Ρόδο αλλά και σε άλλες τουριστικές περιοχές της χώρας.

zarpanews.gr

12 thoughts on “«Βόμβα» στην ανάκαμψη του τουρισμού η έλλειψη προσωπικού στα Χανιά – Πώς εξαφανίστηκαν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι

  1. Με καλύτερο μισθό, με 40ωρη εβδομαδιαία εργασία και με πληρωμένες υπερωρίες, να δεις πώς θα γυρίσει ο κόσμος στα ξενοδοχεία.
    Η γυναίκα μου σε συνένταυξη σε 5 αστέρων ξενοδοχείο την προυγούμενη εβδομάδα ακόσε την κλασσική ατάκα: »θέλεις και ρεπό;» !!!

    1. οι ξενοδοχοι των Χανιων ειναι στυγνοι απανθρωποι εκμεταλευτες ανθρωπων, παθαινουν εγκεφαλικο αν δουν εργαζομενο να χαμογελαει, τους θελουν να εκλιπαρουν και να ζητιανευουν……….τοσο απλο

  2. Δουλεύω στον κάδο σχεδόν μια δεκαετία, και αυτά που έχω δει, θα σας κάνουν να βγάλετε οι ίδιοι τα μάτια σας από την ντροπή. Δωδεκάωρες βάρδιες χωρίς ρεπό για εννέα κατοστάρικα σαν πρώτος μάγειρας. Τρομακτική έλλειψη προσωπικού σε σημείο που ο μάγειρας να καλύπτει δουλειά αποθηκάριου. Έλλειψη βασικών εργαλείων, για να μην μιλήσω για το ότι δεν μας φέρνουν πρώτες ύλες και μετά ζητάνε από εμάς να βγάλουμε ένα φαγητό «γρήγορα, να είναι νόστιμο, φτηνό και εμφανίσιμο». Μήπως να μιλήσω για τα εργατικά ατυχήματα όπου είμαι ΣΙΓΟΥΡΟΣ ότι κανένας μάγειρας, σερβιτόρος ή μέλος του προσωπικού καθαριότητας δεν είναι αρτιμελές εξαιτίας της εργασίας? Μόνο φέτος έβγαλα δυο δισκοκοίλες. Και φυσικά τα αφεντικά πετάνε την δικαιολογία «μα δεν κάνουμε κέρδος γιατί τα χαρτικά είναι πολύ ακριβά» και «μα δεν βρίσκουμε άτομα να εργαστούν». Αγαπώ την δουλειά μου, πραγματικά. Αλλά οι συνθήκες είναι ΑΠΑΝΘΡΩΠΕΣ για ένα ανεπτυγμένο κράτος. Ειδικά ένα που θέλει να λέγεται και τουριστικό. Κράτη όπως η Μάλτα έχουν τουρισμό ΟΛΟ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ, και Η ΕΛΛΑΔΑ, με ΤΟΣΑ πράγματα να δει κανείς ζορίζεται για 4 μήνες? ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΟΒΑΡΟΙ Ή ΑΠΛΑ ΑΝΟΡΓΑΝΩΤΟΙ?!

    1. οι ξενοδοχοι των Χανιων ειναι στυγνοι απανθρωποι εκμεταλευτες ανθρωπων, παθαινουν εγκεφαλικο αν δουν εργαζομενο να χαμογελαει, τους θελουν να εκλιπαρουν και να ζητιανευουν……….τοσο απλο

  3. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι στον Τουριστικό κλάδο δεν ήταν ποτέ ντόπιοι. Έρχονταν κυρίως από βόρεια Ελλάδα, οι περισσότεροι με την οικογένειά τους και νοίκιαζαν και έμεναν εδώ στα Χανιά. Τώρα που για ενοίκιο – αν βρεθεί – ζητάνε όσα τους λείπουν, δεν είναι βιώσιμη η διαμονή μιας οικογένειας στα Χανιά. Γενικά έχω την αίσθηση ότι παρά την «ισχυρή» οικονομία των Χανίων σε σχέση με την υπόλοιπη Ελληνική επαρχία, ο μαρασμός και η συρρίκνωση έχει ξεκινήσει και στα Χανιά. Ούτε οι φοιτητές δεν προτιμούν πλέον τα Χανιά για τις σπουδές τους, που κάποιοι από αυτούς δούλευαν σε Χανιώτικες επιχειρήσεις…

  4. Πληρώστε ρε τσίπηδες ξενοδοχειάρχες τους ανθρώπους. 20 λίρες/ώρα παίρνει ο ρεσεψιονίστ στην Αγγλία , 20-25 δολάρια/ώρα στις ΗΠΑ, 20 ευρώ/ώρα στη Βόρεια Ευρώπη και 5 ευρώ/ώρα στην ψωροκώσταινα. Και μετά θέτε και υπαλλήλους.

  5. οι σοβαρές επιχειρήσεις και οι συνεπείς εργοδότες βρίσκουν ότι προσωπικό θέλουν και βασικά ΔΕΝ χάνουν αυτούς που ήδη έχουν. για όλους τους άλλους υπάρχουν τα χανιώτικα νέα. όποιος κατάλαβε κατάλαβε…

  6. Είναι τραγική η κατάσταση! ανεκπαίδευτοι αλεξιπτωτιστές μπήκαν στον τουρισμό και σταδιακά εχασε το επάγγελμα κι ο κλάδος εκπαιδευμένους εργαζομένους.. Ανικανοι να καταλαβουν οτι μια επιχειρηση μεγαλουργει και προοδευευει οταν οι εργαζομενοι σ αυτην ειναι χαρουμενοι κι ευτυχισμενοι, ικανοποιημενοι μεσα στον χωρο εργασιας τους, για την αμοιβη τους και με τις μερες και ώρες ανάπαυσης τους… Κριμα!! Διάφοροι , κατα τα αλλα αξιοπρεπέστατοι, Καθηγητες, γιατροι, δικηγοροι, μπακάληδες , μαναβηδες, κλπ εγιναν »ρουμλετακηδες και ρεντακαριστες» , και ορισμένοι απειλουν τωρα οτι θα φερουν προσωπικο απο τα βαλκανια , την αφρικη και καθε μπανανοχωρα εργαζομενους, Ας το κανουν, να δουν ποια θα ειναι οι συνεχεια..

  7. Υπάλληλοι είναι σε μια νόμιμη (ή νομιμοφανής) επιχείρηση, όχι σκλάβοι σε γαλέρα. Ένα μεροκάματο πάνε να βγάλουν, όχι να σπάνε πέτρες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook