«Βόμβα» για βενζινοκίνητα και diesel: Μόνο το 10% των αυτοκινήτων θα μπορούν να κυκλοφορούν

βόμβα-για-βενζινοκίνητα-και-diesel-μόνο-τ-1190856

Μόνο το 10% των αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης θα πληρούν τα πρότυπα Euro 7 της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως το 2035.

Αυτά τα πρότυπα ενδέχεται να ασκήσουν πρόσθετη οικονομική πίεση στους καταναλωτές και μεγαλύτερα ποσά επενδύσεων για τους κατασκευαστές. Η μέση τιμή αύξησης των αυτοκινήτων θα είναι περίπου 2.000 ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ένωσης Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA).

Παράλληλα, για να προχωρήσει η τεχνολογία των αυτοκινήτων, που θα έχουν ως στόχο την μείωση των εκπομπών ρύπων θα πρέπει να υπάρξει βοήθεια από τις κυβερνήσεις, ώστε να προωθηθούν οι πωλήσεις των αυτοκινήτων που πληρούν τα πρότυπα Euro7.

Τα νέα πρότυπα Euro 7 που προτάθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Οκτώβριο του 2022 περιλαμβάνουν ένα σύνολο κανόνων για την υποστήριξη ενός πιο πράσινου και υγιούς μέλλοντος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτοί οι κανόνες θα διασφαλίσουν ότι τα αυτοκίνητα θα είναι πιο καθαρά, σε πραγματικές συνθήκες οδήγησης και θα αντικατοπτρίζουν καλύτερα την κατάσταση σε πόλεις όπου τα προβλήματα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι μεγαλύτερα.

Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη επισημαίνει ότι τα πρότυπα Euro 7 θα παρέχουν μόνο μείωση 4% στις εκπομπές οξειδίων του αζώτου (NOx) όταν θα αρχίσουν να ισχύουν από το 2026 ή 2027 και μετά, ενώ τα περιβαλλοντικά οφέλη θα λιγοστά. Όμως το σίγουρο είναι ότι θα ανεβάσουν την τιμή των αυτοκινήτων δημιουργώντας οικονομικά εμπόδια τόσο στους καταναλωτές όσο και στους κατασκευαστές αυτοκινήτων.

Tο διάστημα 2030 έως 2034 αναμένεται να τεθούν εκτός κυκλοφορίας, πάλι μέσω απόσυρσης, τα αυτοκίνητα που πληρούν την οδηγία ρύπων Euro3 τα οποία θα ανέρχονται σε 19,1 εκατομμύρια μονάδες, ενώ μέχρι το 2038 αναμένεται να έχουν αποσυρθεί από τους ευρωπαϊκούς δρόμους τα αυτοκίνητα που πληρούν την οδηγία Euro4.

Το 2039 θα ξεκινήσει η απόσυρση των αυτοκινήτων που πληρούν την οδηγία ρύπων Euro5. Από το 2043 θα δοθούν νέα κίνητρα απόσυρσης για τα αυτοκίνητα που πληρούν την οδηγία ρύπων Euro5. Ο υπόλοιπος στόλος που θα κυκλοφορεί, δηλαδή πάνω από 323 εκατ. αυτοκίνητα, θα είναι Euro6 και θα μπορούν να κυκλοφορούν έως το 2050.

Να θυμίσουμε ότι τα αυτοκίνητα που θα πληρούν την οδηγία Euro6 είναι αυτά που έχουν κυκλοφορήσει για πρώτη φορά την 1η Ιανουαρίου του 2015 και το 2050 θα είναι 35 ετών.

Φυσικά θα υπάρχουν και τα αυτοκίνητα με τα πρότυπα Euro7 τα οποία θα είναι ιδιαίτερα καθαρά και αναμένεται να κυκλοφορήσουν μετά το 2026, ενώ τις τελευταίες ημέρες άναψε το «πράσινο φως» για πωλήσεις αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης για μετά από το 2035, αρκεί να κινούνται αποκλειστικά με συνθετικά καύσιμα. Για αυτά δεν υπάρχει ακόμη κάποια πρόβλεψη μέχρι πότε θα μπορούν να κυκλοφορούν.

dikaiologitika.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook