Βολουδάκης για εκτός σχεδίου δόμηση: Να δοθεί παράταση στην προθεσμία της 31/12/2022

βολουδάκης-για-εκτός-σχεδίου-δόμηση-ν-1052138

Ο Βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. Μανούσος Βολουδάκης μιλώντας σήμερα στη Βουλή κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, αναφέρθηκε στην τροπολογία που κατατέθηκε και αναμένεται να ψηφιστεί σχετικά με την εκτός σχεδίου δόμηση κάτω των τεσσάρων στρεμμάτων – δηλαδή την κατά παρέκκλιση δόμηση η οποία θα επιτρέπεται μόνο μέχρι τις 31/12/2022.

Ο Μ.Βολουδάκης τόνισε ότι καλώς μεν νομοθετούνται διευκρινιστικές διατάξεις, όμως

έρχονται οκτώ μήνες από την ψήφιση της κατάργησης της κατά παρέκκλιση δόμησης εκτός σχεδίου και της σχετικής προθεσμίας. Αυτό σημαίνει ότι από τα δυο χρόνια της προθεσμίας οι πολίτες  έχασαν ήδη τους πρώτους οκτώ μήνες!  Είναι λοιπόν υποχρέωση της πολιτείας να δώσει παράταση της προθεσμίας. Υπενθύμισε ο Μ.Βολουδάκης τη θέση την οποία και τότε είχε διατυπώσει, ότι σε ζητήματα που άπτονται της αξίας των περιουσιών των πολιτών, δεν είναι δυνατόν να νομοθετούνται αλλαγές χωρίς επαρκή χρόνο προσαρμογής, κι ότι τα δυο χρόνια της προθεσμίας ούτως ή άλλως ήταν λίγα για να προλάβουν οι πολίτες να τροποποιήσουν ανάλογα τον προγραμματισμό τους χωρίς να ζημιωθούν.

Συμπλήρωσε δε ότι όταν ψηφίζονταν η αρχική προθεσμία δεν γνωρίζαμε το 4ο  κύμα της πανδημίας, το οποίο φέρνει νέες δυσκολίες στην οικονομία και άρα στον προγραμματισμό των πολιτών. Για αυτούς τους λόγους, ζήτησε παράταση κατά ένα έτος της προθεσμίας για την έκδοση οικοδομικής άδειας εκτός σχεδίου κατά παρέκκλιση, δηλαδή παράταση ως τις 31/12/2023.

Ο Μ.Βολουδάκης επεσήμανε επίσης ότι στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο υπάρχει διατύπωση που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στη ΔΕΔΙΣΑ, καθώς αναφέρεται στον «Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ», ενώ είναι γνωστό ότι στην Κρήτη υπάρχουν δυο ΦΟΔΣΑ (Φορείς διαχείρισης στερεών αποβλήτων), ένας εκ των οποίων είναι η ΔΕΔΙΣΑ.

Όπως τόνισε ο βουλευτής, η ΔΕΔΙΣΑ πρέπει να παραμείνει αυτόνομη και ανεξάρτητη

οντότητα.  Ζήτησε νομοτεχνική βελτίωση, ώστε να μη δημιουργούνται ερωτηματικά για το μέλλον της ΔΕΔΙΣΑ, ούτε να προβληθούν εμπόδια κατά την σύνταξη του διαχειριστικού της σχεδίου.

Ο Μ.Βολουδάκης αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη διόρθωσης μιας παλιάς αδικίας εις βάρος των φωτοβολταϊκών μονάδων παραγωγής ενέργειας της Κρήτης και των νησιών, για την οποία αναμένονταν σχετική τροπολογία. Ο Υπουργός δεσμεύθηκε ότι η τροπολογία θα κατατεθεί τις επόμενες εβδομάδες.

zarpanews.gr

One thought on “Βολουδάκης για εκτός σχεδίου δόμηση: Να δοθεί παράταση στην προθεσμία της 31/12/2022

  1. Δυστυχώς δεν πρόκειται να γίνει η παράταση.Κ δυστυχώς ότι είναι κάτω από 4 στρέμματα θα ξεπουλήθει,εκτός κ αν ο ιδιοκτήτης του έχει λεφτά για άδεια κ χτίσιμο.Διοτι ένα χωράφι που τώρα αξίζει 100 ή 150 χιλιάδες ευρώ, τα αξίζει επειδή χτίζει. Με την απώλεια της δόμησης η αξία του θα είναι σαν αγροτεμάχιο για φύτεμα, δηλ αξία 10-15χιλιαδες ευρώ.Οσο περνάει ο καιρός τόσο οι τιμές θα πέφτουν,υπό την πίεση της λήξης της προθεσμίας.Ειναι άδικο αυτό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook