Βηρυτός: Ο πρόεδρος του Λιβάνου δεν θέλει διεθνή έρευνα για την τραγωδία

βηρυτός-ο-πρόεδρος-του-λιβάνου-δεν-θέλ-1086521

Ο πρόεδρος του Λιβάνου, Μισέλ Αούν, απέρριψε την Παρασκευή κάθε περίπτωση για τη διενέργεια διεθνούς έρευνας σχετικά με την τεράστια έκρηξη που ισοπέδωσε μεγάλο μέρος της Βηρυτού, σκοτώνοντας περισσότερους από 150 ανθρώπους.

Όταν ρωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο αν πιστεύει ότι μια διεθνής έρευνα θα «απέκρυπτε την αλήθεια», ο Αούν απάντησε «ασφαλώς».

Η δήλωση αυτή έγινε μία ημέρα αφότου ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Βηρυτό, ζήτησε να διενεργηθεί διεθνής έρευνα για το θέμα.

Η έκρηξη, όπως παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, προκλήθηκε από εκατοντάδες τόνους νιτρικής αμμωνίας που ήταν αποθηκευμένοι επί χρόνια σε μια αποθήκη στο λιμάνι, χωρίς να έχουν ληφθεί προληπτικά μέτρα.

Ο Αούν διαβεβαίωσε σήμερα ότι ενημερώθηκε για την ύπαρξη αυτού του επικίνδυνου υλικού στις 20 Ιουλίου και ότι επικοινώνησε με τον γενικό γραμματέα του Ανωτάτου Συμβουλίου Άμυνας για να πράξει τα δέοντα.

Από δικαστική πηγή έγινε γνωστό ότι σήμερα συνελήφθησαν άλλοι πέντε εργαζόμενοι στο τελωνείο και το λιμάνι, στην πλειονότητά τους μηχανικοί.

Συνολικά 21 ύποπτοι έχουν τεθεί υπό κράτηση.

Ο Αούν δήλωσε ότι η έρευνα σχετικά με την φονική έκρηξη στην αποθήκη του λιμανιού της Βηρυτού εξετάζει αν αυτή προκλήθηκε από αμέλεια, από ατύχημα ή από πιθανή εξωτερική παρέμβαση, όπως ανέφερε σήμερα το γραφείο του επικαλούμενο δηλώσεις που έκανε ο ίδιος στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

«Η αιτία δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί. Υπάρχει η πιθανότητα εξωτερικής ανάμειξης μέσω μιας ρουκέτας, μιας βόμβας ή άλλης ενέργειας», δήλωσε ο πρόεδρος Μισέλ Αούν σε σχόλιά του που φιλοξένησαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και επιβεβαίωσε το γραφείο του.

Ο ίδιος είπε ότι η έρευνα σχετικά με την έκρηξη της Τρίτης σε μια αποθήκη όπου φυλασσόταν ένα πολύ εκρηκτικό υλικό διεξάγεται σε τρία επίπεδα. «Καταρχάς, πώς εισήχθη και αποθηκεύτηκε το εκρηκτικό υλικό… δεύτερον, αν η έκρηξη ήταν αποτέλεσμα αμέλειας ή ατύχημα… και τρίτον η πιθανότητα να υπήρξε εξωτερική ανάμειξη».

«Ζήτησα από τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να μας δώσει τις αεροφωτογραφίες για να διαπιστώσουμε αν υπήρξε αεροσκάφος ή πύραυλοι», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Λιβάνου σημειώνοντας ότι, αν το Παρίσι δεν τις προμηθευτεί, τότε η Βηρυτός θα ζητήσει από άλλες χώρες να το πράξουν.

Πηγή: cnn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook